Η αστρολογία είναι πολύ διαφορετική από τη μελέτη της αστρονομίας, η οποία είναι η επιστημονική μελέτη των ουράνιων αντικειμένων, του διαστήματος και της φυσικής του σύμπαντος. Αδυνατεί να εξηγήσει, πώς η θέση των άστρων κατά την ημερομηνία της γέννησης, αλλά και η κίνηση των πλανητών, καθορίζει τον χαρακτήρα, τη συμπεριφορά αλλά και τα γεγονότα της ζωής κάποιου ανθρώπου. Δεν υπάρχει σαφής αιτιακή σχέση, ή έστω στατιστική συσχέτιση, μεταξύ της ημερομηνίας γέννησης κάποιου, της θέσης και κίνησης των πλανητών και των συνεπακόλουθων γεγονότων της ζωής του.
Επηρεάζει η θέση των άστρων κατά τη γέννησή σας την προσωπικότητα και τη μοίρα σας;
Αν η αστρολογία όντως μπορούσε να προβλέψει με κάποιο μαγικό τρόπο το μέλλον κάποιου, με βάση την επίδρασης της θέσης και κίνησης των πλανητών, τότε αυτό θα συνεπαγόταν, ότι δεν έχουμε καθόλου ελεύθερη βούληση και ότι κάτι άλλο κινεί τα νήματα. Η αστρολογία μπορεί να φαίνεται ελκυστική σε όσους θέλουν να πιστεύουν, πως μια εξωτερική δύναμη ευθύνεται για τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουν. Δεν είναι λίγες οι φορές, που μπροστά σε μια δυσκολία, μερικοί λένε πως φταίει «ο ανάδρομος Ερμής». Αυτό ακριβώς συμβαίνει και εδώ. Κάποιοι συνηθίζουν να κατηγορούν εξωτερικές δυνάμεις -των άστρων στην προκειμένη περίπτωση, για ό,τι καλό ή κακό συμβαίνει στη ζωή τους. Έτσι, η αστρολογία μπορεί να είναι ελκυστική για αυτούς.
Γιατί η αστρολογία δεν είναι επιστήμη
Καμία από τις γνωστές δυνάμεις της φυσικής, δεν μπορεί να εξηγήσει οποιαδήποτε επίδραση των πλανητών στο χαρακτήρα και στην καθημερινή ζωή.
Οι προβλέψεις που κάνουν οι αστρολόγοι δεν είναι ποσοτικές, ούτε διατυπωμένες με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούν να επιβεβαιωθούν ή να καταρριφθούν.
Το να πει κανείς «Είναι πιθανόν να κερδίσεις κάποια χρήματα Παρθένε σήμερα, (αλλά μπορεί και όχι)» δεν είναι επιστημονική πρόβλεψη. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η «μη βεβαιότητα». Οταν οι επιστημονικές θεωρίες κάνουν πιθανοκρατικές προβλέψεις, αυτές είναι ποσοτικές. «Εκατό στους χίλιους Παρθένους θα κερδίσουν κάποια χρήματα σήμερα». Προβλέψεις του τύπου «πιθανόν αλλά μπορεί και όχι» ή «θέλει προσοχή» ή «πολλοί από εσάς και κάποιοι άλλοι όχι» συνδέονται με ψευδοεπιστήμη, όχι με πραγματικές επιστημονικές θεωρίες που έχουν δυνατότητες πρόβλεψης.
Έχει αλλάξει η θέση του πλανήτη μας σε σχέση με τους αστερισμούς: Από την εποχή που αστρονόμοι και αστρολόγοι άρχισαν να σχεδιάζουν τον
ζωδιακό κύκλο στον ουρανό πριν από περίπου 2.000 χρόνια, η θέση μας σε σχέση με αυτούς τους αστερισμούς έχει απομακρυνθεί κατά περίπου 30 μοίρες ή έναν ολόκληρο μήνα. Αυτό σημαίνει, ότι μπορεί να νομίζετε ότι είστε Κριός, αλλά αν τα ωροσκόπια ήταν συνδεδεμένα με τους σημερινούς αστερισμούς τους, στην πραγματικότητα θα ήσασταν μάλλον Ιχθύες.
Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν, στις αστρολογικές προβλέψεις απλά από δική τους προσωπική εμπειρία. Διάβασαν το ωροσκόπιό τους και αποδείχθηκε σωστό: «Συνάντησαν κάποιον ενδιαφέρον» ή «ωφελήθηκαν από το να ακούσουν τη συμβουλή ενός στενού φίλου». Αλλά οι προβλέψεις αυτές είναι αρκετά ασαφείς και γενικές, που πολύ συχνά θα ήταν αληθινές ακόμα κι αν η αστρολογία ήταν εντελώς ψεύτικη. Γι’ αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβουμε πώς να αξιολογήσουμε με ακρίβεια τις προβλέψεις ενός αστρολόγου.
Δεν υπάρχει μία και μοναδική αστρολογία:
Η ιδέα ότι τα άστρα προβλέπουν το μέλλον ήταν παγκόσμια, και έτσι έχουμε τόσες αστρολογίες όσους και αρχαίους πολιτισμούς. Κινέζοι, Ινδοί, Αιγύπτιοι, Μάγια – καθένας τη δική του. Ακόμη χειρότερα, υπάρχουν τόσες αστρολογίες όσοι και αστρολόγοι. Και δεν προβλέπουν όλοι το ίδιο. Αν η αστρολογία ήταν επιστήμη, τότε κάθε μέρα τα ωροσκόπια όλων των αστρολόγων θα συμφωνούσαν μεταξύ τους, αφού υποτίθεται, ότι, υπολογίζονται με τα ίδια δεδομένα.
Γιατί η αστρολογία φαίνεται επιστημονική
Χρησιμοποιεί επιστημονικά εργαλεία και ορολογία: Κατά κάποιο τρόπο, η αστρολογία μπορεί να φαίνεται επιστημονική, γιατί χρησιμοποιεί επιστημονικές γνώσεις για τα ουράνια σώματα, καθώς και επιστημονικά εργαλεία, όπως χάρτες αστεριών. Αλλά ακόμα και με αυτά τα εργαλεία της επιστήμης, είναι η αστρολογία πραγματικά ένας επιστημονικός τρόπος για να απαντήσετε σε ερωτήσεις; Όχι βέβαια. Οι αστρολόγοι δανείζονται και χρησιμοποιούν επιστημονική ορολογία, αφαιρώντας της όμως το πραγματικό εννοιολογικό της περιεχόμενο. Επιστημονικοί όροι χρησιμοποιούνται, για να εκφράσουν πράγματα άσχετα με την επιστημονικά συμφωνημένη σημασία τους. Και αυτό συνήθως γίνεται για λόγους εντυπωσιασμού. Κάπως έτσι, η αστρολογία αποκτά ένα ψευδές επιστημονικό κύρος και τη δυνατότητα να πείθει εκείνους, που δεν ασχολούνται με τις φυσικές επιστήμες, ότι αποτελεί κομμάτι της επιστήμης.
Συμπερασματικά, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία, που να αποδεικνύουν, ότι η αστρολογία επηρεάζει την προσωπικότητα και τη ζωή μας. Η ελκυστικότητά της, έγκειται στο γεγονός, ότι «απευθύνεται στην ανάγκη των ανθρώπων να μάθουν κάτι για το μέλλον, ίσως και το ότι πιστεύουν ότι μπορούν να αλλάξουν τη μοίρα τους. Η αστρολογία εξυπηρετεί τέλεια αυτήν την ανάγκη. Ένα ωροσκόπιο παρέχει πληροφορίες που όλοι θέλουμε να έχουμε και καμία άλλη τεχνική δεν -ισχυρίζεται ότι παρέχει. Γενικά, οι άνθρωποι έχουν την ανάγκη να κατανοήσουν τον κόσμο. Σε όλη τη διάρκεια των αιώνων, πάντα προσπαθούσαν να κατανοήσουν την ύπαρξή τους και να δώσουν νόημα στη ζωή τους. Και η αστρολογία καλύπτει αυτή ακριβώς την ανάγκη.