Η ιδέα ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται αργά δυσκολεύονται να αποδώσουν κατά τη διάρκεια της ημέρας ίσως να μην ισχύει τελικά! Πιο συγκεκριμένα, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι τα «νυχτοπούλια» μπορεί να είναι πιο έξυπνα από εκείνους που κοιμούνται νωρίς. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ορισμένοι παράγοντες ενδέχεται να μην έχουν ληφθεί υπόψη πλήρως, καθιστώντας αναγκαία την περαιτέρω διερεύνηση. Πάμε να δούμε, λοιπόν, περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έρευνα.
Ποιοι είναι τα λεγόμενα «νυχτοπούλια»;
Τα «νυχτοπούλια» είναι τα άτομα που προτιμούν να μένουν ξύπνιοι μέχρι αργά τη νύχτα και να ξυπνούν αργότερα το πρωί. Αυτός ο τύπος ανθρώπων φαίνεται να έχει ανώτερη νοητική λειτουργία, σύμφωνα με μελέτη UK Biobank που ανέλυσε δεδομένα σε πάνω από 26.000 άτομα.
Τα αποτελέσματα της μελέτης
Η μελέτη εξέτασε τη διάρκεια και την ποιότητα του κύκλου ύπνου, καθώς και τον χρονότυπο των συμμετεχόντων (δηλαδή ποια ώρα της ημέρας νιώθουν πιο ξύπνιοι και παραγωγικοί). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα «νυχτοπούλια» και οι ενδιάμεσοι τύποι είχαν ανώτερη νοητική λειτουργία σε σχέση με τους πρωινούς τύπους.
Η σημασία της διάρκειας του ύπνου
Η μελέτη επεσήμανε, επίσης, τη σημασία της διάρκειας του ύπνου για την εγκεφαλική λειτουργία. Άτομα που κοιμούνται επτά έως εννέα ώρες κάθε βράδυ αποδίδουν καλύτερα στα γνωστικά τεστ.
Προφυλάξεις και περιορισμοί
Ωστόσο, ειδικοί προειδοποιούν ότι η μελέτη έχει ορισμένους περιορισμούς, καθώς δεν έλαβε υπόψη το επίπεδο εκπαίδευσης των συμμετεχόντων, ούτε τον χρόνο που διεξήχθησαν τα γνωστικά τεστ. Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα.
Συμπεράσματα και προτάσεις
Οι ερευνητές συνιστούν την προσαρμογή του ύπνου στις φυσικές τάσεις του καθενός, αλλά τονίζουν την ανάγκη για επαρκή ύπνο. Η διαχείριση των προτύπων ύπνου μπορεί να βελτιώσει και να προστατεύσει τη νοητική λειτουργία.
Αν και υπάρχουν ακόμα ερωτήματα σχετικά με την ακριβή σχέση μεταξύ ύπνου και νοητικής λειτουργίας, η μελέτη αυτή αμφισβητεί τις παραδοσιακές απόψεις για τους πρωινούς και βραδινούς τύπους ανθρώπων. Προτρέπει επίσης σε περαιτέρω έρευνα για να κατανοηθούν καλύτερα οι επιπτώσεις του ύπνου στη νοητική υγεία.
Πηγή: getpocket.com