Τα Χριστούγεννα δεν είναι απλώς μια γιορτή γεμάτη με γλυκά, δώρα και μεγάλα χριστουγεννιάτικα γεύματα με την οικογένεια και τους φίλους σας. Είναι μια γιορτή παραδόσεων για τις οποίες οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν πολλά, αν και συμμετέχουν. Επιπλέον, συνήθως υπάρχει μια αρκετά συναρπαστική ιστορία πίσω από μερικά από τα αγαπημένα σας στοιχεία της εορταστικής περιόδου εκτός από τη θρησκευτική τους σημασία. Ακολουθούν μερικά από αυτά:
1. Τα Χριστούγεννα δεν ήταν πάντα στις 25 Δεκεμβρίου
Ενώ τα Χριστούγεννα γιορτάζουν τη γέννηση του Ιησού Χριστού, η πραγματική ημερομηνία του μεγάλου γεγονότος έχει χαθεί στην ιστορία. Δεν υπάρχει καμία αναφορά της 25ης Δεκεμβρίου στη Βίβλο και πολλοί ιστορικοί λένε, ότι ο Ιησούς γεννήθηκε πιθανότατα την άνοιξη. Ορισμένοι ιστορικοί υποθέτουν ότι η ημερομηνία επιλέχθηκε αρχικά επειδή συνέπεσε με την παγανιστική γιορτή της Saturnalia, η οποία τιμούσε τον αγροτικό θεό Κρόνο με γιορτές και δώρα.
2. Τα δώρα έχουν τόσο χριστιανική όσο και παγανιστική προέλευση
Οι Χριστιανοί μπορεί να μεγάλωσαν μαθαίνοντας ότι δίνουμε δώρα τα Χριστούγεννα, για να μιμηθούμε τα δώρα που έφεραν οι Τρεις Μάγοι στο μωρό Ιησού, αλλά όπως τόσες άλλες παραδόσεις και αυτή έχει επίσης τις ρίζες της στο χειμερινό φεστιβάλ Saturnalia των Ρωμαίων. Επιπλέον οι ειδωλολάτρες συνήθιζαν να δίνουν προσφορές και στους θεούς.
3. Το γκι είναι αφροδισιακό
Η διακόσμηση των Χριστουγέννων δεν είναι απλά όμορφη. Περιλαμβάνει επίσης και αρχαία σύμβολα, όπως το γκι, σύμβολο γονιμότητας και ανδρισμού – και σύμφωνα με τις Δρυίδες και αφροδισιακό.
4. Ευχαριστήσετε τον Πρίγκιπα Αλβέρτο για το χριστουγεννιάτικο δέντρο σας
Όταν ο πρίγκιπας Αλβέρτος της Γερμανίας στόλισε ένα δέντρο για τη νέα του σύζυγο, τη βασίλισσα Βικτώρια της Αγγλίας, η παράδοση πραγματικά απογειώθηκε. Ένα σκίτσο του ζευγαριού μπροστά από ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο “Illustrated London News” το 1848. Μετά από αυτό, όλο και περισσότεροι άνθρωποι άρχισαν να ακολουθούν το παράδειγμά τους.
5. Η Coca-Cola έπαιξε ρόλο στην εικόνα του Άγιου Βασίλη
Προτού η Coca-Cola αποφασίσει να χρησιμοποιήσει την εικόνα του για διαφήμιση, ο Άγιος Βασίλης φαινόταν περισσότερο τρομακτικός παρά χαρούμενος. Το 1931, η εταιρεία αναψυκτικών προσέλαβε έναν εικονογράφο για να απεικονίσει ένα χαρούμενο γέροντα για διαφημίσεις σε περιοδικά.
6. Ο Ρούντολφ ήταν ένα τέχνασμα μάρκετινγκ
Ο Rudolph το ελαφάκι εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1939 όταν το πολυκατάστημα “Montgomery Ward” ζήτησε από έναν από τους κειμενογράφους του να δημιουργήσουν μια χριστουγεννιάτικη ιστορία για παιδιά, που το κατάστημα θα μπορούσε να διανείμει ως προώθηση. Μόνο τον πρώτο χρόνο διανεμήθηκαν 2,4 εκατομμύρια αντίτυπα και στα τέλη του 1949 ο Gene Autry ηχογράφησε το τραγούδι “Rudolph the Red-Nosed Reindeer”.
7. Η Νορβηγία παρέχει το δέντρο στην πλατεία Τραφάλγκαρ
Οι Λονδρέζοι και οι επισκέπτες πιθανότατα γνωρίζουν το εμβληματικό έλατο στην πλατεία Τραφάλγκαρ, αλλά λίγοι συνειδητοποιούν, ότι είναι ένα εξίσου εμβληματικό δώρο. Από το 1947, η πόλη του Όσλο στη Νορβηγία στέλνει το δέντρο στο Λονδίνο ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την υποστήριξη της Βρετανίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
8. Το «Silent Night» είναι το πιο ηχογραφημένο τραγούδι
Το “Silent Night” είναι στην πραγματικότητα το πιο ηχογραφημένο χριστουγεννιάτικο τραγούδι στην ιστορία. Έχει περισσότερες από 733 διαφορετικές εκδόσεις με πνευματικά δικαιώματα από το 1978.
9. Η Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση στέλνει σχεδόν 15.000 άτομα στα νοσοκομεία στις ΗΠΑ
Εκτιμάτε, ότι 14.700 άτομα επισκέπτονται τα επείγοντα των νοσοκομείων κάθε Νοέμβριο και Δεκέμβριο από ατυχήματα κατά τη διάρκεια της διακόσμησης του σπιτιού — δηλαδή περίπου 240 τραυματισμοί την ημέρα. Τα πιο συνηθισμένα ατυχήματα περιλαμβάνουν πτώση, ρήξεις και καταπονήσεις της πλάτης.
10. Τα ζαχαρωτά μπαστουνάκια προέρχονται από τη Γερμανία
Κάποιος έδωσε αρχικά καραμέλες με κόκκινες και άσπρες ρίγες σε μικρά παιδιά, για να τα κρατήσει ήσυχα κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας εκκλησιαστικής λειτουργίας το 1670. Δεν ήταν μέχρι που ένας Γερμανο-Σουηδός μετανάστης στόλισε το δέντρο του με ζαχαρωτά το 1847, που στη συνέχεια έγιναν δημοφιλή ως χριστουγεννιάτικες καραμέλες αλλά και στολίδια.
11. Τα χριστουγεννιάτικα στεφάνια είναι θρησκευτικά σύμβολα
Το έθιμο να στολίζουν αειθαλή δέντρα ξεκίνησε τον 16ο αιώνα στη Βορειοανατολική Ευρώπη. Τα κλαδιά που έκοβαν για να δείχνει το δέντρο ομοιόμορφο, αντί να τα πετάξουν, έπλεκαν με αυτά στεφάνια. Ωστόσο, η θρησκευτική σημασία είναι, ότι το κυκλικό σχήμα και το αειθαλές υλικό του στεφανιού αντιπροσωπεύουν την αιώνια ζωή. Ο κύκλος, που δεν έχει αρχή ούτε τέλος, «συμβολίζει την αιωνιότητα του Θεού και την αθανασία της ψυχής».
Πηγή: www.goodhousekeeping.com