Χάρη στην ψηφιακή τεχνολογία, όποιος διαθέτει φωτογραφική μηχανή υψηλής ποιότητας ή ένα κινητό με καλή κάμερα, μπορεί να τραβήξει καλές φωτογραφίες. Χρησιμοποιώντας έναν υπολογιστή και προγράμματα επεξεργασίας εικόνων, μπορεί να τις κάνει ακόμα καλύτερες.
Ακούγεται εύκολο αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Για να είσαι ένας καλά αμειβόμενος επαγγελματίας φωτογράφος απαιτεί περισσότερα από το να έχεις απλά φανταχτερό και ακριβό εξοπλισμό. Αν και οι σπουδές είναι απαραίτητες, το σημαντικότερο προσόν του καλού φωτογράφου είναι να έχει καλό μάτι. «Η φωτογραφία είναι τέχνη και ο φωτογράφος είναι σημαντικό να έχει καλό μάτι, το οποίο είναι κάτι που δεν διδάσκεται».
Επιπλέον χρειάζεται εξειδίκευση σε ένα ή δύο συγκεκριμένα είδη φωτογραφίας και η λήψη συναρπαστικών αλλά και μοναδικών φωτογραφιών, που μεταδίδουν ένα μήνυμα στους θεατές.
Ας δούμε τις δέκα βασικές ειδικότητες φωτογραφίας που προσφέρουν περισσότερες ευκαιρίες για να αναδείξετε τις δεξιότητές σας και να πληρώνεστε για να το κάνετε.
1. Αθλητική Φωτογραφία
Είναι πολύ σημαντικό να κατανοείτε τους κανόνες του αθλήματος, που σκοπεύετε να φωτογραφίσετε. Όσο καλύτερα γνωρίζετε το παιχνίδι η το αγώνισμα, τόσο καλύτερες θα είναι οι φωτογραφίες σας. Ο στόχος κάθε αθλητικού φωτογράφου είναι, να συλλάβει τη δράση την κατάλληλη στιγμή και ο μόνος τρόπος για να το κάνει αυτό είναι να έχει καλή αντίληψη και να μπορεί να φωτογραφίζει με γρήγορες ταχύτητες.
Οι αθλητικοί φωτογράφοι, γενικά επιζητούν να αποθανατίσουν την κορυφαία δράση αλλά και στιγμές καθαρού συναισθήματος, που θα αγγίξουν αυτούς που θα δουν τις φωτογραφίες. Με τόσα πολλά παιχνίδια και αθλήματα, που παίζονται καθημερινά, μπορείτε να πουλήσετε τη δουλειά σας σε εφημερίδες, αθλητικά περιοδικά, διαφημιστικές εταιρείες και τηλεοπτικά δίκτυα.
2. Food Photography – φωτογραφία τροφίμων
Αυτός ο τύπος φωτογραφίας συνεπάγεται τη λήψη εικόνων φαγητού, που θα πρέπει να αναδεικνύουν τη νοστιμιά ενός γεύματος με τέτοιο τρόπο, που να γεμίζει το στόμα του θεατή, σα να το γεύεται εκείνη τη στιγμή. Ακούγεται εύκολο αλλά δεν είναι.
Η επιλογή του κύριου θέματος, που θα τοποθετηθεί στο πλάνο φαίνεται συχνά εύκολη και προφανής. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως, μπορεί να είναι καλύτερα να επιλέξετε ένα συγκεκριμένο σημείο ενός θέματος, για να τονίσετε, για παράδειγμα, ένα κομμάτι τυριού που λιώνει και όχι ένα ολόκληρο σάντουιτς με τυρί στη σχάρα – οπότε θα πρέπει να προσαρμόσετε το πλαίσιο σας ανάλογα.
Αλλά η επιλογή του κυρίως θέματος και το καδράρισμα του φαγητού είναι μόνο ένα στοιχείο της συνολικής σύνθεσης-θα πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη και πολλά αλλά πράγματα, όπως το να αποφασίσετε ποια γωνία ταιριάζει καλύτερα στο θέμα σας. Μια επίπεδη, στρογγυλή πίτσα συνήθως φαίνεται καλύτερα από πάνω, ενώ ένα ψηλό ποτήρι με παγωτό δείχνει πιο λαχταριστό από μία γωνία 45°. Όπως καταλαβαίνετε δεν είναι απλή υπόθεση το να φωτογραφίσεις ένα πιάτο φαγητό, με τρόπο που όποιος δει τη φωτογραφία, να μην μπορεί να αντισταθεί στον πειρασμό. Το food porn άλλωστε είναι πλέον τάση και πρέπει να την υπηρετείς σωστά.
3. Φύση, άγρια ζωή και υποβρύχια φωτογραφία
Το να φωτογραφίζεις κάτι τόσο απρόβλεπτο όσο η φύση και η άγρια ζωή, ως επαγγελματίας φωτογράφος δεν είναι απλό. Μπορεί να πιστεύετε ότι γνωρίζετε κάθε τοποθεσία μέσα και έξω, αλλά τι θα κάνετε αν ο καιρός αλλάξει ξαφνικά; Και τι θα γίνει αν τα ζώα δεν εμφανιστούν; Πρέπει πάντα να έχετε ένα Plan B για κάθε πιθανό σενάριο.
Όλοι θα ήθελαν να γίνουν φωτογράφοι για το National Geographic. Ξέρετε όμως τι πρέπει να υποστούν αυτοί οι φωτογράφοι για μια καλή φωτογραφία;
Μερικοί κρέμονται από τον θόλο του τροπικού δάσους σε μια αιώρα για ώρες και δαγκώνονται από κάθε έντομο που κυκλοφορεί στον Αμαζόνιο. Μερικοί κατασκηνώνουν στην τούνδρα για εβδομάδες, σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν Μερικοί βουτούν στα βάθη της θάλασσας και αντέχουν τεράστιες πιέσεις στο κεφάλι τους, ενώ παρασύρονται από τα υποβρύχια ρεύματα. Πόσο δελεαστικό ακούγεται τώρα;
Για αυτή τη δουλειά πρέπει να έχετε άριστες τεχνικές δεξιότητες, κάμερες υψηλής ταχύτητας, καλή γνώση του θέματος και των συνθηκών που το συνοδεύουν αλλά και επιμονή, υπομονή, θάρρος και μεγάλες αντοχές.
4. Ταξιδιωτική φωτογραφία
Εάν σας αρέσει να ταξιδεύετε και να τραβάτε εικόνες μοναδικών αξιοθέατων, πολιτισμού, ιστορικών τοποθεσιών και τοπίων, τότε αυτή η δουλειά είναι για εσάς. Περιοδικά, εφημερίδες, κάρτες, ημερολόγια και ιστότοποι είναι μερικά από τα κορυφαία μέρη στα οποία μπορείτε να πουλήσετε τις ταξιδιωτικές σας εικόνες.
Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των επιτυχημένων ταξιδιωτικών φωτογράφων είναι η ικανότητα, να εντοπίζουν μια πολλά υποσχόμενη ευκαιρία φωτογραφίας, να είναι πρόθυμοι να περιμένουν με άπειρη υπομονή την κατάλληλη ώρα της ημέρας ή τις κατάλληλες συνθήκες για να τραβήξουν τις πιο ελκυστικές φωτογραφίες και να μπορούν να ζουν με μία βαλίτσα στο χέρι. Έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά μέρη, ανθρώπους και κουλτούρες και θα πρέπει να μπορούν να τα μεταφέρουν στο θεατή μέσα από τις φωτογραφίες τους.
5. Ανεξάρτητη Φωτογραφία – Freelance Photography
Το να γίνετε ανεξάρτητος φωτογράφος μπορεί να είναι μια συναρπαστική και δημιουργική καριέρα, καθώς μπορείτε να εξερευνήσετε διάφορα περιβάλλοντα, να εργάζεστε τις ώρες που θέλετε και να συναντάτε ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Έχετε επίσης τον απόλυτο έλεγχο της δουλειάς σας και ορίζετε τη δημιουργική κατεύθυνση που θέλετε να ακολουθήσετε.
Ωστόσο, η ανεξάρτητη φωτογραφία είναι επίσης ένα απαιτητικό επάγγελμα, καθώς απαιτεί σημαντική τεχνική εξειδίκευση και επιπλέον είσαι υπεύθυνος ο ίδιος για την εύρεση πελατών και τα χρήματα δεν είναι πάντα σίγουρα.
6. Φωτογραφία Μόδας και Κινηματογράφου
Η φωτογραφία μόδας συχνά χαρακτηρίζεται, ως μια δελεαστική και υψηλά αμειβόμενη καριέρα, που απαιτεί όμως σκληρή δουλειά. Εφόσον το θέμα σας είναι οι άνθρωποι, η καλή επικοινωνία παίζει ουσιαστικό ρόλο σε αυτόν τον τομέα, καθώς βοηθά να αποκτήσετε αυτό που χρειάζεστε ως τελικό προϊόν.
Από τα μοντέλα που κάνουν μια επίδειξη μόδας μέχρι το τι φορούν οι διασημότητες κατά τη διάρκεια μιας λαμπερής εκδήλωσης, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να τραβήξετε μοναδικές εικόνες της βιομηχανία της μόδας. Αυτή η δουλειά περιλαμβάνει επίσης τη λήψη φωτογραφιών των χαρακτήρων σε ένα σετ για τη δημιουργία αφισών και διαφημιστικού υλικού για ταινίες.
7. Fine Art Photography – Καλλιτεχνική φωτογραφία
Ένας τρόπος με τον οποίο το είδος αυτό φωτογραφίας διαφέρει από το εμπορικό ή το φωτορεπορτάζ είναι, ότι δεν είναι πάντα κυριολεκτική αλλά μάλλον συμβολική. Πρόκειται για ένα όραμα, ένα συναίσθημα ή μία κατάστασης του νου, που μεταδίδεται μέσω μιας φωτογραφημένης εικόνας-ένας τρόπος να εκφράσετε τα τον τρόπο, που εσείς βλέπετε και αντιλαμβάνεστε τον κόσμο — και να τον μοιράζεστε με άλλους, σε αντίθεση με την απλή αποτύπωση αυτού που βλέπετε με καλλιτεχνικό τρόπο.
Η Fine Art Photography προορίζεται να κριθεί αποκλειστικά για την ομορφιά και το νόημά της – δύο πράγματα που είναι πολύ υποκειμενικά. Αυτό σημαίνει, ότι δεν περιορίζεται από πρακτικούς λόγους και μπορεί να παραβιάσει τους συνήθεις κανόνες της φωτογραφίας.
Για παράδειγμα, μία καλλιτεχνική φωτογραφία μπορεί να είναι εντελώς εκτός εστίασης. Αν και αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως τεχνικό σφάλμα στους περισσότερους φωτογραφικούς κύκλους, η Fine Art Photography είναι διαφορετική. Μπορεί να περιλαμβάνει σουρεαλιστικά ή αφηρημένα θέματα, δημιουργική επεξεργασία και παραβίαση κανόνων σύνθεσης για να δημιουργήσει εικόνες που θα προκαλέσουν διαθέσεις ή συναισθήματα.
8. Φωτορεπόρτερ
Αυτή η δουλειά έχει να κάνει με τη χρήση εικόνων για να πεις μια ιστορία σε ένα κοινό, που είναι ο στόχος σου, επομένως πρέπει να είσαι καλός αφηγητής.
Το φωτορεπορτάζ πρέπει να διακρίνεται από ένα άκαμπτο ηθικό πλαίσιο, που απαιτεί μια ειλικρινή αλλά αμερόληπτη προσέγγιση και που αφηγείται μια ιστορία με αυστηρά δημοσιογραφικούς όρους. Οι φωτορεπόρτερ συμβάλλουν στην ενημέρωση και πρέπει να είναι καλά ενημερωμένοι. Πρέπει επίσης να είναι σε θέση να μεταδίδουν ειδήσεις με δημιουργικό τρόπο,που όμως να είναι ταυτόχρονα ενημερωτικός και διασκεδαστικός. Οι φωτορεπόρτερ τείνουν να καλύπτουν τοπικές ή διεθνείς ειδήσεις ή ζωντανές εκδηλώσεις και περιστατικά, όπως πολιτικές συγκεντρώσεις, σκηνές εγκλήματος ή δικαστικές διαδικασίες.
9. Φωτογράφηση γάμων και εκδηλώσεων
Ως επαγγελματίας φωτογράφος γάμων και εκδηλώσεων, θα έχετε μια μοναδική ευκαιρία, να συμμετάσχετε στις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής ενός ατόμου. Θα έχετε όμως και την κρίσιμη ευθύνη να τραβήξετε φωτογραφίες που θα κάνουν τις αναμνήσεις εκείνης της ημέρας να κρατήσουν για πάντα.
Στην πραγματικότητα, δεν είναι εύκολη δουλειά για τους νεοφερμένους σε αυτόν τον τομέα. Είναι πολύ ανταγωνιστική δουλειά, γιατί υπάρχει τεράστια δυνατότητα επιλογής φωτογράφων με διαφορετικά στυλ και τιμές. Επομένως, είναι σημαντικό να βρείτε το στυλ σας και να το τελειοποιήσετε. Πρέπει να είναι μοναδικό και να ξεχωρίζει για να σας επιλέξουν.
10. Επιστημονική Φωτογραφία
Σε αυτό το είδος φωτογραφίας, ένας εξειδικευμένος φωτογράφος χρησιμοποιεί τόσο τις φωτογραφικές του δεξιότητες όσο και την τεχνολογία, για να τραβήξει εικόνες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ιατρικά, επιστημονικά φυλλάδια, σχολικά βιβλία και για εκπαιδευτικούς γενικά σκοπούς. Τα καλά νέα γι’αυτόν τον τομέα εργασίας είναι, ότι υπάρχουν πολλά νοσοκομεία, ερευνητικές εγκαταστάσεις, σχολεία, γιατροί και ασθένειες που εμφανίζονται, οπότε σίγουρα θα απαιτηθούν οι υπηρεσίες σας.
Συμπέρασμα
Το θεωρητικό κομμάτι της φωτογραφίας είναι εξίσου συνδεδεμένο με το πρακτικό. Ειδικά όταν μιλάμε για επαγγελματικό επίπεδο, πρέπει κάποιος να κατέχει πλήρως τις βασικές λειτουργίες μίας φωτογραφικής μηχανής και κυρίως τη σχέση αμοιβαιότητας μεταξύ θεωρίας και πράξης. Αν είσαι επαγγελματίας και δηλώνεις ειδικευμένος σε ένα είδος φωτογραφίας, δεν μπορείς να περιμένεις από κάποιον να σε πληρώσει για κάτι το οποίο δε γνωρίζεις θεωρητικά να κάνεις. Το το να έχεις αντίληψη και φωτογραφική ματιά δεν είναι πάντα αρκετό.
Και όπως πολύ σωστά επισημαίνει ο γνωστός φωτογράφος Cartier – Bresson, «Να φωτογραφίζεις, σημαίνει να βάζεις στην ίδια ευθεία, το μυαλό, το μάτι και το χέρι”.