Περίπου 360 εκατομμύρια καταγεγραμμένοι ψηφοφόροι σε 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ)έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν για βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι πολίτες μπορούν να ψηφίσουν απευθείας για τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων που θα τους εκπροσωπήσουν στην πολιτική της ΕΕ. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα καθορίσει τους νέους πολιτικούς συσχετισμούς στο Ευρωκοινοβούλιο και την επόμενη σύνθεση της Επιτροπής, εξελίξεις που θα επηρεάσουν με τη σειρά τους όλη την πορεία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος τα επόμενα 5 χρόνια. Οι ευρωπαϊκές εκλογές είναι συνεπώς ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στον πολιτικό κύκλο της ΕΕ.
Τι είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι η μόνη απευθείας εκλεγμένη διακρατική συνέλευση στον κόσμο και οι Ευρωεκλογές αποτελούν βασικό στοιχείο της πολιτικής ταυτότητας της ΕΕ που βασίζεται στη δημοκρατία Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκπροσωπούν τα συμφέροντα των πολιτών της ΕΕ σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κοιτάζοντας πίσω, ενώ οι πρώτες ευρωπαϊκές εκλογές διεξήχθησαν σχεδόν πριν από σαρανταπέντε χρόνια, το 1979, το ταξίδι προς τη διεξαγωγή των ευρωπαϊκών εκλογών ήταν μακρύ και πολύπλοκο. Το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε όταν τον Σεπτέμβριο του 1976, 16 χρόνια αφότου το Κοινοβούλιο είχε υποβάλει για πρώτη φορά προτάσεις για ευρωπαϊκές εκλογές, το Συμβούλιο των Υπουργών εξέδωσε την Πράξη σχετικά με την εκλογή των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από άμεση καθολική ψηφοφορία.
Πόσοι ευρωβουλευτές εκλέγονται
Τον Ιούνιο αναμένεται να εκλεγούν συνολικά 720 ευρωβουλευτές, 15 περισσότεροι από τις προηγούμενες εκλογές. Κατά γενικό κανόνα, ο αριθμός των ευρωβουλευτών αποφασίζεται πριν από κάθε εκλογική διαδικασία. Το σύνολο δεν μπορεί να ξεπεράσει τους 750 συν τον πρόεδρο. Από την Ελλάδα θα εκλεγούν 21 ευρωβουλευτές. Ο αριθμός των ευρωβουλευτών που εκλέγονται από κάθε χώρα της ΕΕ βασίζεται στην αρχή της φθίνουσας αναλογικότητας, που σημαίνει, ότι κάθε ευρωβουλευτής από μια μεγαλύτερη χώρα αντιπροσωπεύει περισσότερους ανθρώπους από έναν ευρωβουλευτή από μια μικρότερη χώρα. Ο ελάχιστος αριθμός ευρωβουλευτών από οποιαδήποτε χώρα είναι έξι και ο μέγιστος αριθμός είναι 96.
Ποιος είναι ο ρόλος των Ευρωβουλευτών
Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περιλαμβάνει:
- συμμετοχή στη νομοθετική διαδικασία
- κατάρτιση και έγκριση του κοινοτικού προϋπολογισμού
- άσκηση του δημοκρατικού ελέγχου πάνω στη δράση των κοινοτικών οργάνων, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Οι ευρωβουλευτές εκπροσωπούν τους πολίτες της Ε.Ε σε διάφορες ψηφοφορίες, που αφορούν την κοινή αγορά, τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς, τη μετανάστευση, τα ανθρώπινα δικαιώματα την αλιεία, την ευρωπαϊκή κοινή αγροτική πολιτική, το ρυθμιστικό πλαίσιο των χρηματοπιστωτικών αγορών και άλλα.
Οι ευρωβουλευτές κάθε χώρας προωθούν ζητήματα τοπικού ή εθνικού ενδιαφέροντος και εκπροσωπούν τα συμφέροντα των πολιτών και των πόλεων ή των περιφερειών τους στην Ευρώπη. Γι’ αυτό ο ψηφοφόρος οφείλει να γνωρίζει, ότι οι ευρωβουλευτές που θα εκλέξει θα συναποφασίζουν για νόμους και κανονισμούς, που μπορεί να ακούγονται τεχνικοί και μη σχετικοί, έχουν, όμως, άμεση επιρροή στη δική του ζωή και στις ζωές όλων μας.
Δεν υπάρχει εκδημοκρατισμός χωρίς συμμετοχή των πολιτών
Η συμμετοχή είναι κεντρικό στοιχείο των δημοκρατικών συστημάτων. Από όλες τις δυνατότητες για πολιτική συμμετοχή, οι άμεσες εκλογές είναι το ισχυρότερο εργαλείο για τη συμμετοχή των πολιτών στην πολιτική. Το 1952, ο προκάτοχος του σημερινού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η «Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα» (ΕΚΑΧ), εγκαινιάστηκε ως η πολιτική αρχή, που εκπροσωπούσε τους πολίτες στο πρόσφατα αναπτυσσόμενο υπερεθνικό πολιτικό σύστημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Η Συνθήκη του Παρισιού του 1951, για την ίδρυση της ΕΚΑΧ, και η Συνθήκη της Ρώμης του 1957, δημιουργώντας την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) και παρέχοντας το ιστορικό πλαίσιο για τη σημερινή ΕΕ, καθόρισαν ως εκ τούτου τις άμεσες εκλογές. Ωστόσο, αντί οι πολίτες να εκλέγουν άμεσα τους βουλευτές, καθένα από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών της ΕΟΚ όριζε τους εκπροσώπους του. Όμως οι μεταγενέστερες έννοιες του πολιτικού σχεδιασμού της ευρωπαϊκής ενότητας, απαιτούσαν τη διοργάνωση ευρωπαϊκών άμεσων εκλογών με τη συμμετοχή των πολιτών.
Είναι όμως λυπηρό, ότι τις περισσότερες φορές, ήδη από τις πρώτες ελληνικές ευρωεκλογές και μετά, τα ελληνικά πολιτικά κόμματα εξουσίας έδωσαν δημοψηφισματικό-κομματικό χαρακτήρα στις ευρωεκλογές, με συνέπεια τα ευρωπαϊκά ζητήματα να περάσουν σε δεύτερη μοίρα, κατά τη διάρκεια των προεκλογικών περιόδων, τις οποίες μονοπώλησε η εσωτερική κατάσταση στη χώρα.
Πηγή: www.europarl.europa.eu