Μπορεί το κόστος ζωής να έχει ανέβει σημαντικά, όμως κάποιοι από εμάς συνεχίζουν να επενδύουν σε «εμπειρίες»: συναυλίες, ταξίδια και ποδοσφαιρικούς αγώνες. Ναι, ο πληθωρισμός της διασκέδασης είναι ο τελευταίος οικονομικός όρος που απασχολεί τους ειδικούς. Ο υπερπληθωρισμός, η εταιρική απληστία και ένα αβέβαιο μέλλον, αφήνουν τις νεότερες γενιές ανυπόμονες για εμπειρίες και σχετικά αδιάφορες για την ιδιοκτησία, ανεβάζοντας την πώληση εισιτηρίων για συναυλίες και άλλες ζωντανές εκδηλώσεις στα ύψη και οδηγώντας στην εμφάνιση της τελευταίας οικονομικής λέξης – «funflation».
Τι είναι το “Funflation”
Αυτή η λέξη σχηματίστηκε από την ένωση των λέξεων “fun” (διασκέδαση) και “inflation” (πληθωρισμός). Οι άνθρωποι έμειναν κλεισμένοι για μήνες στο σπίτι κι απλά θέλουν τη ζωή τους πίσω. Η ιδέα, ότι οι άνθρωποι επιλέγουν να δαπανούν τα χρήματά τους σε εμπειρίες αντί για προϊόντα δεν είναι ένα νέο φαινόμενο.
Ολοένα και περισσότερες γενιές ακολουθούν το παράδειγμα της Gen Z, και εστιάζουν στην εμπειρία που θα αποκτήσουν και όχι τόσο στην αλόγιστη αγορά προϊόντων ή την αποταμίευση. Αυτό το trend γιγαντώνεται μέρα με τη μέρα, αναγκάζοντας τις μάρκες να βρίσκουν τρόπους για να δηλώνουν παρών στην οικονομία, που βασίζεται στην εμπειρία. Καθώς οι millennials γίνονται το μεγαλύτερο καταναλωτικό τμήμα του πληθυσμού, το μέλλον της ζωντανής μουσικής και της διασκέδασης γενικά, συνεχίζει να φαίνεται λαμπρό.
Περνάμε καλά κι αυτό φαίνεται στον τραπεζικό μας λογαριασμό
Οι καταναλωτές είναι πιο διατεθειμένοι να ξοδεύουν χρήματα για διασκεδαστικές εμπειρίες σε σχέση με προϊόντα, που αγοράζονται συνήθως για οικιακή χρήση, όπως τηλεοράσεις και υπολογιστές. Αυτή η τάση έχει σημειώσει μια αξιοσημείωτη αύξηση με την επιστροφή ζωντανών εκδηλώσεων, όπως συναυλίες και φεστιβάλ – ακόμα και ταινίες και θεατρικές παραστάσεις- μετά το κλείσιμο τους λόγω πανδημίας μόλις πριν από λίγα χρόνια. Αυτές οι εμπειρίες είναι πλέον αυτές, που οι άνθρωποι είναι πιο πρόθυμοι να πληρώσουν.
Οι millennials επίσης, προτιμούν να ζήσουν… παρά ανελιχθούν επαγγελματικά. «Αν και μία αύξηση μισθού θα ήταν ωραία, είναι σημαντικό να κάνεις αυτό που αγαπάς». Δεν αγοράζεις καινούργιο αυτοκίνητο, πας όμως διακοπές. Δεν θα πάρεις ακριβά ρούχα (κι έτσι ανθεί το Temu), αλλά θα πας στις συναυλίες της Madonna. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται να ξοδέψουν χρήματα σε ζωντανές εμπειρίες παρά σε ιδιοκτησία ειδών πολυτελείας και ας μη βγει ο μήνας.
Οι καταναλωτές θέλουν να αναπληρώσουν τον χρόνο, που έχασαν κατά τη διάρκεια του lockdown
Ψυχολογικά, το funflation καθοδηγείται κυρίως και από την ανθρώπινη ανάγκη για φλεξάρισμα στα social media. Επιπλέον όμως, όπως είναι λογικό -ακόμη και με τον πληθωρισμό – οι καταναλωτές ενδιαφέρονται περισσότερο να αναπληρώσουν τον χρόνο, που έχασαν κατά τη διάρκεια του lockdown για τον COVID – επομένως αγορές όπως νέα συστήματα οικιακής ψυχαγωγίας δεν είναι προτεραιότητα των περισσότερων ανθρώπων στο τρέχον κλίμα. Κι έτσι οι τιμές των εισιτηρίων στις συναυλίες και γενικότερα στη διασκέδαση, πήραν την ανιούσα. Και η Taylor Swift δεν είναι η μόνη καλλιτέχνης που προσελκύει πολλούς θαυμαστές —οι οποίοι ξοδεύουν χρήματα σε εισιτήρια, ξενοδοχεία, μεταφορικά κ.λ.π. Beyoncé, Bruce Springsteen, E. Street Band, Coldplay και Harry Styles, είδαν τις εισπράξεις από τις περιοδείες τους να ανεβαίνουν στα ύψη.
Το μέσο εισιτήριο για μια ζωντανή ψυχαγωγική εκδήλωση έχει αυξηθεί κατά 14% από το 2019, κάτι που οι οικονομολόγοι λένε, ότι είναι μεγαλύτερη αύξηση από το κόστος των καταναλωτικών αγαθών υπό τον πληθωρισμό. Πολλοί Αμερικανοί για παράδειγμα, που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1980 και μετά, βρίσκονται αντιμέτωποι με ανυπέρβλητα φοιτητικά χρέη και μια απροσπέλαστη αγορά στέγης – επομένως η προτίμηση μιας συναυλίας της Taylor Swift σε σχέση με την ιδιοκτησία πραγμάτων, μπορεί να μην φαίνεται τόσο περίεργη και να είναι σε μεγάλο βαθμό εσωτερική ανάγκη.
Εν κατακλείδι, το “Funflation” αναφέρεται στην τάση των καταναλωτών, να ξοδέψουν χρήματα σε διασκεδαστικές εμπειρίες, παρά τον υψηλό πληθωρισμό. Σύμφωνα με έρευνα, ένας στους τρεις ερωτηθέντες ηλικίας 15-69 ετών εκτιμά περισσότερο τις συναυλίες,τα φεστιβάλ και γενικά τις ζωντανές εκδηλώσεις και τα ταξίδια από ό,τι πριν από την πανδημία. Αυτός ο αριθμός αυξάνεται στο 44% μεταξύ των millennials, οι οποίοι είναι επίσης πιο πιθανό να δώσουν προτεραιότητα στα εισιτήρια συναυλιών και φεστιβάλ στον προϋπολογισμό του διαθέσιμου εισοδήματός τους.
Πηγή: www.digitalmusicnews.com