Ένα ενδιαφέρον πράγμα που έδειξαν οι έρευνες είναι, ότι το έγκλημα –και ιδιαίτερα το βίαιο έγκλημα– είναι πιο συνηθισμένο τους καλοκαιρινούς μήνες από ό,τι το χειμώνα. Ορισμένοι ερευνητές ισχυρίζονται πράγματι, ότι οι εγκληματικές τάσεις έχουν εποχιακή επιρροή. Τα εγκλήματα είναι πιο πιθανά σε συγκεκριμένες περιόδους του έτους, οδηγώντας σε περισσότερες συλλήψεις και άλλα τέτοια ζητήματα. Μια ειδική έκθεση του 2014 από το Bureau of Justice Statistics εξέτασε τα εποχιακά πρότυπα και τις εγκληματικές τάσεις. Η έκθεση διαπίστωσε, ότι τα βίαια εγκλήματα (όπως ο φόνος, ο βιασμός και η βαριά επίθεση) είναι πιο πιθανό να συμβούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού από οποιαδήποτε άλλη εποχή.
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;
Είναι απλώς ότι υπάρχουν περισσότερες ώρες της ημέρας για να κάνει συλλήψεις η αστυνομία; Ή υπάρχει κάτι ιδιαίτερο στο καλοκαίρι, που προσφέρεται για παράνομη δραστηριότητα; Η κύρια ψυχολογική εξήγηση είναι, ότι επειδή η ζέστη μας κάνει να νιώθουμε σωματικά άβολα, είμαστε περισσότερο εκτεθειμένοι σε επιθετικές σκέψεις και στο να ερμηνεύουμε τα πράγματα με αρνητικό τρόπο. Υπάρχουν επίσης και βιολογικές εξηγήσεις, όπως ισχυρίζεται πρόσφατη σκανδιναβική έρευνα, που εντοπίζει μια σχέση μεταξύ υψηλότερων θερμοκρασιών και αυξημένων επιπέδων σεροτονίνης – μια χημική ουσία του εγκεφάλου που σχετίζεται, μεταξύ άλλων, με την παρορμητικότητα. Ακολουθούν οι βασικοί λόγοι,που αυξάνονται τα βίαια εγκλήματα το καλοκαίρι.
Θερμότητα
Σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, τα ποσοστά βίαιης εγκληματικότητας αυξάνονται κατά περίπου 5,7% όταν η θερμοκρασία είναι πάνω από 28 βαθμούς. Ο ζεστός καιρός αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση. Η αυξημένη αρτηριακή πίεση και ο καρδιακός ρυθμός μπορεί να οδηγήσουν σε δυσφορία, στην οποία οι ερευνητές αποδίδουν τη συσχέτιση μεταξύ της υψηλής θερμότητας και του αυξημένου θυμού και της βίας. Η ζέστη μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται άβολα, γεγονός που τους κάνει πιο επιρρεπείς στη βία και τον θυμό. Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να κάνουν τους ανθρώπους να νιώθουν ταραγμένοι, θυμωμένοι ή άβολα και δυσάρεστα, καθώς υπερθερμαίνονται. Εάν ένα άτομο ζεσταθεί πολύ, η υπομονή του μπορεί να εξαντληθεί εύκολα και ειναι πιθανόν να αντιδράσει ακραία εάν παρουσιαστεί πρόβλημα.
Περισσότερος ελεύθερος χρόνος έξω
Ο περισσότερος ελεύθερος χρόνος για να περάσετε έξω κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι ένας άλλος λόγος για τα αυξημένα ποσοστά εγκληματικότητας. Οι μέρες είναι μεγαλύτερες και οι άνθρωποι περνούν περισσότερο χρόνο έξω το καλοκαίρι – γεγονός που οδηγεί σε μεγαλύτερο αριθμό προσωπικών αλληλεπιδράσεων. Φυσικά, ορισμένες από αυτές τις αλληλεπιδράσεις δεν θα πάνε καλά και μπορεί να οδηγήσουν σε καβγάδες, επιθέσεις ή άλλες εγκληματικές δραστηριότητες. Οι νέοι έχουν πολύ περισσότερο ελεύθερο χρόνο το καλοκαίρι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει συνήθως αύξηση των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων εφήβων και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Το σχολείο παρέχει δομή και δίνει στους νέους κάτι να κάνουν, αλλά ο ελεύθερος χρόνος το καλοκαίρι μπορεί να οδηγήσει σε τροχαία ατυχήματα και εγκληματικές ενέργειες.
Αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ
Τα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού και των διακοπών, οι άνθρωποι καταναλώνουν συχνά άφθονες ποσότητες αλκοόλ και αυτές οι μέρες χαρακτηρίζονται συχνά από την αύξηση των περιστατικών βίας. Το αλκοόλ και ορισμένα ναρκωτικά μπορεί να κάνουν ένα άτομο πιο ευερέθιστο, λιγότερο συνειδητοποιημένο ή πιο παρορμητικό. Αυτές οι επιπτώσεις μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα ενός ατόμου να πέσει θύμα ή να εμπλακεί σε σοβαρά ή βίαια περιστατικά.
Καλοκαιρινές διακοπές
Το καλοκαίρι είναι περίοδος διακοπών για πολλούς ανθρώπους. Επειδή κάποιοι πιστεύουν, ότι τα σπίτια είναι άδεια, μπορεί να επιχειρήσουν να τα διαρρήξουν όποτε και αυξάνονται οι κλοπές. Σε τουριστικές περιοχές, πολλοί διαπράττουν βίαια αδικήματα λόγω της αυξημένης κατανάλωσης αλκοόλ. Τα μεθυσμένα άτομα μπορεί επίσης να γίνουν και τα ίδια θύματα βίαιου εγκλήματος σε τουριστικές περιοχές.
Τέλος, η πολλή ζέστη έχει γενικότερα αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε πόλεις όπου η θερμότητα από τα κλιματιστικά, τις μηχανές οχημάτων και τις βιομηχανικές πηγές, τις κάνει περισσότερο από δέκα βαθμούς πιο ζεστές από τη γύρω ύπαιθρο. Οι επιπτώσεις του παρατεταμένου θερμικού στρες μπορεί να κυμαίνονται από εξάντληση και πονοκεφάλους έως παραλήρημα, καρδιακές προσβολές και θάνατο. Με άλλα λόγια, η ζέστη δεν μας θυμώνει μόνο – μπορεί επίσης να μας κάνει να αρρωστήσουμε. Το μήνυμα είναι, ότι το να ανταποκρίνεσαι αρνητικά στη ζέστη είναι ανθρώπινο πράγμα—οπότε, αν δείτε τον εαυτό σας να «ξεφεύγει» αυτό το καλοκαίρι, χαλαρώστε, δροσιστείτε και μείνετε ψύχραιμοι!
Πηγές: www.forbes.com, www.shazamlaw.com