Η αίσθηση της υπνηλίας που νιώθουμε το χειμώνα, μοιάζει σαν η ίδια η εποχή να συνωμοτεί για να μας κρατήσει κάτω από τα σκεπάσματα για λίγα λεπτά ακόμα. Αλλά τι προκαλεί αυτή την απροθυμία να ξυπνήσουμε τα πρωινά των ψυχρότερων μηνών; Είναι απλώς θέμα ανάγκης περισσότερου ύπνου ή υπάρχουν βαθύτεροι βιολογικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες στο παιχνίδι;
Ίδιες ώρες ύπνου, διαφορετική ποιότητα ύπνου
Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, η ανάγκη για ύπνο παραμένει σταθερή όλο το χρόνο. Ωστόσο, το περιβάλλον κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ενθαρρύνει μεγαλύτερη διάρκεια ύπνου.
Επίδραση του φωτός και της βιταμίνης D
Το φως παίζει κρίσιμο ρόλο στο συγχρονισμό του κιρκάδιου ρυθμού μας, επηρεάζοντας την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου. Τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D λόγω της μειωμένης έκθεσης στο ηλιακό φως μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον ύπνο και τη διάθεση, συμβάλλοντας στην εποχιακή συναισθηματική διαταραχή.
Επιπτώσεις των συνηθειών και της θερμοκρασίας
Οι αλλαγές στις συνήθειες του τρόπου ζωής, όπως η μειωμένη σωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, μπορούν να διαταράξουν τον κύκλο του ύπνου. Επιπλέον, η εξωτερική θερμοκρασία επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου, με ψυχρότερα περιβάλλοντα που προωθούν τον «λήθαργο».
Ανθρώπινος συγχρονισμός με εξωτερικές ενδείξεις
Ενώ το φως παραμένει ο πρωταρχικός συγχρονιστής του ύπνου στους ανθρώπους, οι διακυμάνσεις της εξωτερικής θερμοκρασίας μπορούν επίσης να επηρεάσουν τις συνήθειες ύπνου. Πρόσφατες μελέτες σε απομονωμένες φυλές δείχνουν ότι η πτώση της θερμοκρασίας, και όχι το σκοτάδι, σηματοδοτεί την έναρξη του ύπνου.
Κατάλληλες στρατηγικές
Για την καταπολέμηση της υπνηλίας τα πρωινά του χειμώνα, οι ειδικοί συνιστούν την έκθεση στο ηλιακό φως κατά το ξύπνημα, την αποφυγή υπερβολικού ύπνου (πάνω από 9 ώρες), τη συμμετοχή σε σωματική δραστηριότητα και τη διατήρηση σταθερών προγραμμάτων που ευνοούν τον ποιοτικό ύπνο.
Συμπέρασμα: Αγκαλιάζοντας τις ευκαιρίες ύπνου του χειμώνα
Παρά τις προκλήσεις των χειμωνιάτικων πρωινών, η κατανόηση της επίδρασης των περιβαλλοντικών παραγόντων και η υιοθέτηση μίας συνεπής ρουτίνα ύπνου μπορεί να βοηθήσει στην άμβλυνση της υπνηλίας και στην ενίσχυση της συνολικής ευημερίας!
Πηγή: english.elpais.com