Συνήθως επικεντρωνόμαστε τόσο, στο να μην χάσουμε την πτήση μας, να τακτοποιήσουμε τις αποσκευές μας και να βολευτούμε στις θέσεις μας, που μπορεί να παραβλέψουμε, τι ακριβώς κάνει το πλήρωμα καμπίνας και γιατί κάνει κάποια πράγματα με συγκεκριμένο τρόπο.
Αναρωτηθήκατε ποτέ, γιατί η αεροσυνοδός σας υποδέχεται στο αεροπλάνο με τα χέρια πίσω από την πλάτη; Πιθανότατα νομίζετε, ότι είναι απλά ένα ευγενικό καλοσώρισμα ή ίσως πολιτική της αεροπορικής εταιρίας.
Στην πραγματικότητα όμως υπάρχει και άλλος λόγος. Τα μέλη της ομάδας του πληρώματος καμπίνας μετρούν κάθε άτομο, που επιβιβάζεται, με μία συσκευή καταμέτρησης, την οποία κρύβουν διακριτικά πίσω από την πλάτη τους και πίσω από το πλατύ χαμόγελο τους.
Κάθε φορά λοιπόν, που κάποιος μπαίνει μέσα στην καμπίνα του αεροπλάνου, η αεροσυνοδός χρησιμοποιεί τη συσκευή-μετρητή. Στο τέλος ελέγχει αν ο αριθμός, όσων βρίσκονται στο αεροσκάφος, είναι ο ίδιος με αυτόν, που έχει στη λίστα της. Σε περίπτωση που δεν έχει προλάβει να κάνει τη διαδικασία στην πόρτα του αεροσκάφους, το κάνει λίγο πριν την απογείωση. Περνάει δηλαδή στο διάδρομο και διακριτικά χρησιμοποιεί τον μετρητή, για να βεβαιωθεί ότι όλοι οι επιβάτες βρίσκονται στο σκάφος.
Όταν η καταμέτρηση των επιβατών σε μια πτήση δεν πάει καλά
Μία πτήση της Ryanair από το Λονδίνο στο Μπέλφαστ το 2019, καθυστέρησε επειδή το πλήρωμα δεν μπορούσε να καταλάβει πόσοι επιβάτες επέβαιναν.
Σύμφωνα με την Belfast Telegraph, περίπου 100 επιβάτες έμειναν εγκλωβισμένοι καθώς το πλήρωμα προσπαθούσε να επιβεβαιώσει τον αριθμό όσων επέβαιναν στο αεροσκάφος.
Παρά το γεγονός, ότι οι αεροσυνοδοί έλεγξαν τις κάρτες επιβίβασης τρεις φορές, εξακολουθούσαν να μην μπορούν να λογοδοτήσουν για όλους όσους επρόκειτο να πετάξουν. Τελικά χρειάστηκε να καταφύγουν ακόμη και στην ανάγνωση των ονομάτων των επιβατών, και η πτήση απογειώθηκε τα μεσάνυχτα, δυο ώρες μετά την επιβίβαση.
Face control
Η «υποδοχή» στην πόρτα του αεροπλάνου, λειτουργεί επιπλέον και ως ένα άτυπο face control. Παρατηρούν τη φυσιογνωμία, το πρόσωπο, τις κινήσεις των επιβατών. Αν κάποιος αποφεύγει για παράδειγμα την οπτική επαφή και δείχνει νευρικός, θα μπορούσε να είναι δυνητικά «επικίνδυνος». Παράλληλα, οι αεροσυνοδοί παρατηρούν αν κάποιος είναι μεθυσμένος ή υπό την επήρεια ουσιών για να δράσουν ανάλογα και τέλος εντοπίζουν άτομα τα οποία χρειάζονται κάποια επιπλέον βοήθεια λόγω κινητικών ή άλλων προβλημάτων υγείας, λόγω ηλικίας κλπ.
Τελικά, ο τρόπος με τον οποίο μας υποδέχονται τα πληρώματα καμπίνας είναι πολύ πιο «σημαντικός» από όσο νομίζουμε. Ας ανταποδώσουμε λοιπόν το χαμόγελο και ας απολαύσουμε το ταξίδι μας.
Πηγή: uk.style.yahoo.com