Πριν από περίπου 80.000 χρόνια, ο Homo sapiens άρχισε να εγκαταλείπει την Αφρική για να φτάσει στην Ασία και πριν από περίπου 42.000 χρόνια, στην Ευρώπη. Ενώ αντιμετώπιζε πλέον ψυχρές συνθήκες, αναπόφευκτα, ο μεταβολισμός του εξελίχθηκε και προσαρμόστηκε σε διαφορετικά κλίματα. Όμως, η αντοχή στο κρύο δεν ήταν ένα ομοιόμορφα κατανεμημένο χαρακτηριστικό. Για δεκαετίες, οι επιστήμονες αναζητούν την απάντηση στο ερώτημα: γιατί μερικοί άνθρωποι έχουν καλύτερη αντοχή στο κρύο από άλλους;
Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα στο σώμα όταν ένα άτομο κρυώνει;
Με απλά λόγια, το να αισθάνεσαι είτε κρύο είτε ζεστό σημαίνει ότι το «σημείο ρύθμισης» θερμοκρασίας του σώματος δέχεται θερμικές εισροές σε όλο το σώμα, στον εγκέφαλο, στο αίμα, στη σπονδυλική στήλη, στα όργανά μας, στους μύες και το δέρμα μας. Μέρος του εγκεφάλου μας συλλέγει όλες αυτές τις θερμικές εισροές και ουσιαστικά τις συγκρίνει με τη θερμοκρασία που θέλει να κρατήσει. Έτσι, εάν η θερμοκρασία του δέρματός σας είναι μειωμένη, παρόλο που το υπόλοιπο σώμα σας εξακολουθεί να είναι σε ένα καλό σημείο ρύθμισης, θα νιώθετε κρύο — σε ορισμένες περιπτώσεις, αρκετά κρύο ώστε να κάνετε αλλαγές συμπεριφοράς όπως να φορέσετε ένα πουλόβερ.
Ο ρόλος της Πρωτεΐνης Άλφα-Ακτινίνης-3
Οι μεταλλάξεις είναι μια αλλαγή στο DNA μας και μερικές φορές μπορεί να οδηγήσουν σε λάθη στην παραγωγή πρωτεϊνών στο σώμα μας. Έρευνες υποδεικνύουν, ότι οι άνθρωποι που στερούνται Πρωτεΐνης Άλφα-Ακτινίνης-3 στις μυϊκές τους ίνες, τείνουν να ανέχονται καλύτερα τις χαμηλές θερμοκρασίες από εκείνους που δεν φέρουν την ίδια γενετική παραλλαγή. Η έλλειψη της πρωτεΐνης αυτής προκαλεί «ανώτερη ανθεκτικότητα στο κρύο», λένε οι ερευνητές.
Η ανεπάρκεια επηρεάζει περίπου 1 στα 5 άτομα. και οι επιστήμονες άρχισαν να μελετούν παραλλαγές της ακτινίνης-3, ανακαλύπτοντας ότι περίπου 1,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν είχαν την πρωτεΐνη.
Παράγοντες που καθορίζουν πόσο κρύο νιώθουμε
Τα άτομα που αισθάνονται “πάντα κρύο” έχουν συνήθως χαμηλότερη μυϊκή μάζα σε σχέση με την επιφάνεια του σώματος (συνήθως, γυναίκες και ηλικιωμένοι), για να εξοικονομήσουν θερμότητα. Βασικός παράγοντας που καθορίζει πόσο κρύο νιώθουμε, και ο είναι το σχήμα και το μέγεθος του σώματός μας. Οι άνθρωποι που είναι πιο λεπτοί με μακρύτερα άκρα, τείνουν να είναι πιο επιρρεπείς στην απώλεια θερμότητας. Αυτό συμβαίνει επειδή έχουν μεγάλη επιφάνεια δέρματος (όπου γίνεται αισθητό το κρύο) σε σχέση με τη μάζα του σώματός τους (η οποία αποθηκεύει θερμότητα). Αυτή η αναλογία είναι κρίσιμη και γενικά οι γυναίκες τείνουν να έχουν λιγότερους μύες και λεπτότερα άκρα, παρόλο που συνήθως έχουν περισσότερο σωματικό λίπος.
Συμπερασματικά, η έρευνα έδειξε, ότι οι άνθρωποι που τους λείπει η πρωτεΐνη Άλφα-Ακτινίνη-3 από τους μύες τους, κρυώνουν λιγότερο και διατηρούν υψηλότερη θερμοκρασία στο εσωτερικό του σώματος σε παγωμένα περιβάλλοντα Χιλιάδες χρόνια εξέλιξης έχουν εξασφαλίσει, ότι οι σύγχρονοι homo sapiens με ανεπάρκεια Πρωτεΐνης Άλφα-Ακτινίνης-3, θα βρουν τρόπους να παραμένουν ζεστοί και να διατηρούν τις κατάλληλες θερμοκρασίες σώματος, χρησιμοποιώντας όσο το δυνατόν λιγότερη ενέργεια -πράγμα που σημαίνει επίσης, ότι οι μύες τους καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια από τους περισσότερους ανθρώπους-.
Πηγές: www.sciencetimes.com, www.upworthy.com