Η ενήλικη ζωή μερικές φορές συνοδεύεται από συντριπτικές ευθύνες. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν απαιτητικοί στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν τόσο στην εργασία, όσο και στο σπίτι. Ειδικά όταν λαμβάνουμε υπόψη τις επιπλέον κοινωνικές δραστηριότητες και δεσμεύσεις, ο χρόνος που περνάμε με τον εαυτό μας μειώνεται κατακόρυφα.
Ο μόνος τρόπος για να συμφιλιωθούμε με τον εαυτό μας είναι να «αγκαλιάσουμε» τις πολυάριθμες ευθύνες και να αφιερώσουμε λίγο χρόνο, εστιάζοντας σε αυτό που πραγματικά επιθυμούμε. Πάμε να δούμε, λοιπόν, την αξία της αυτοφροντίδας (αγγλιστί, self-care) και πώς μέσα από πέντε απλά βήματα καλούμαστε να την βελτιώσουμε.
Τι είναι η αυτοφροντίδα;
Η αυτοφροντίδα είναι ένας γενικός όρος που περιγράφει όλα όσα κάνουμε σκόπιμα για την ψυχική, σωματική και συναισθηματική μας ευεξία. Όσο απλό και αν ακούγεται, πολλοί από εμάς δε δίνουμε την απαραίτητη προσοχή στην προσωπική μας ευημερία – αυτός είναι, άλλωστε, ο λόγος για τον οποίο το «σκόπιμα» είναι μία από τις πιο σημαντικές λέξεις στον ορισμό. Καλό θα ήταν να έχουμε επίγνωση των αναγκών μας, προτού μπορέσουμε να επιτύχουμε πραγματική αυτοφροντίδα. Εάν ξεκινήσουμε από απλά βήματα, όπως το να μην στέλνουμε επαγγελματικά mail σε περιόδους διακοπών ή ακόμη και σε ημέρες ξεκούρασης.
Γιατί είναι τόσο σημαντική;
Η αυτοφροντίδα μας ενθαρρύνει να διατηρήσουμε μια υγιή σχέση με τον εαυτό μας, ώστε να μπορούμε να μεταδώσουμε τα θετικά συναισθήματα στους γύρω μας. Μάλιστα ένα ρητό του Manson λέει: «Δεν μπορείς να δώσεις στους άλλους αυτό που δεν έχεις εσύ ο ίδιος. Μερικοί από εμάς συγχέουμε την αυτοφροντίδα με τον εγωισμό, παρόλο που οι έννοιές τους απέχουν πολύ. Για αυτό, αναζωογονούμε τον εαυτό μας, ώστε να καταφέρουμε να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας για όλους τους ανθρώπους γύρω μας. Όλοι επωφελούνται από την ανανεωμένη ενέργεια και χαρά που αποπνέουμε.
Τα 5 βήματα που αυξάνουν την αυτοφροντίδα μας
Ποια είναι, λοιπόν, τα 5 σημαντικότερα βήματα που οδηγούν στην ενίσχυση της αυτοφροντίδας;
Η φυσική μας κατάσταση
Η σωματική υγεία αποτελεί βασικό μέρος της αυτοφροντίδας. Το σώμα και το μυαλό έχουν μια μοναδική σύνδεση και είναι δύσκολο να νιώθουμε πνευματική ευεξία όταν δεν αισθανόμαστε καλά με το σώμα μας. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η τακτική άσκηση αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης, της ορμόνης της ευτυχίας στο σώμα μας, βελτιώνοντας σημαντικά τη διάθεση και την ενέργειά μας.
Ποιότητα ύπνου
Πάρα πολλοί άνθρωποι στερούνται τον ύπνο και αυτό έχει επιπτώσεις τόσο στη σωματική, όσο και στη ψυχική τους υγεία. Οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν στους ενήλικες τουλάχιστον 6 με 8 ώρες ύπνου επί καθημερινής βάσης, ώστε το σώμα τους να παίρνει τον απαραίτητο χρόνο για να ξεκουραστεί και να ανανεωθεί. Οι μικροί ύπνοι κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι επίσης σημαντικοί για τη βελτίωση των επιπέδων συγκέντρωσης.
Ισορροπημένη διατροφή
Η διατροφή μας είναι το Α και το Ω της αυτοφροντίδας, πτυχή στην οποία οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Όταν σκεφτόμαστε ποια τροφή μας κάνει χαρούμενους, το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι ένα γλυκό, μία ζουμερή μπριζόλα ή μία πίτσα. Ωστόσο, η συνεπής απόλαυση αυτών των εδεσμάτων δε συνεπάγεται την αυτοφροντίδα. Αντίθετα, τα υγιεινά και θρεπτικά τρόφιμα είναι ένα από τα καλύτερα δώρα της φύσης σε εμάς, και οφείλουμε να τα αξιοποιήσουμε.
Τρόπος σκέψης
Πολύ συχνά, εστιάζουμε στα αρνητικά, ενώ παραλείπουμε να δείξουμε εκτίμηση στην ομορφιά που υπάρχει γύρω μας. Καλό θα ήταν να εστιάσουμε στην ευγνωμοσύνη και την εκτίμηση για τα μικρά «δώρα» στη ζωή και να αφιερώσουμε χρόνο σε άυλα και όχι υλικά αγαθά. Εάν καταφέρουμε να υιοθετήσουμε μια νοοτροπία ευγνωμοσύνης, είμαστε στο σωστό δρόμο για την επίτευξη του υψηλότερου επιπέδου αυτοφροντίδας.
Ο φόβος του «όχι»
Πάρα πολλές φορές, λέμε «ναι» σε κάθε αίτημα για να μην πληγώσουμε τα συναισθήματα κάποιου άλλου. Όταν δρούμε, όμως, με αυτό το σκεπτικό, πηγαίνουμε ενάντια στις αρχές της αυτοφροντίδας. Έτσι κι αλλιώς, ένας μόνο άνθρωπος δεν μπορεί να τους κάνει όλους ευτυχισμένους, επομένως γιατί να πούμε «ναι», ενώ στην πραγματικότητα δεν το επιθυμούμε πραγματικά; Όταν βρισκόμαστε σε τέτοιες καταστάσεις «πολεμάμε» τη σωματική και συναισθηματική μας υγεία.