Οι αναλύσεις αποκαλύπτουν, ότι η Ελλάδα είναι η πιο αγχωτική χώρα στην Ευρώπη για να ζεις. Η μελέτη εξέτασε τις ευρωπαϊκές χώρες στις ακόλουθες κατηγορίες για να ανακαλύψει αυτές με το μεγαλύτερο στρες της ηπείρου:
- Εκτιμώμενο ποσοστό του πληθυσμού, με καταθλιπτικές διαταραχές το περασμένο έτος, είτε είχαν διαγνωστεί είτε όχι.
- Εκτιμώμενο ποσοστό του πληθυσμού, με αγχώδεις διαταραχές το περασμένο έτος, είτε είχαν διαγνωστεί είτε όχι.
- Αναφορές επιπέδων άγχους – % των ερωτηθέντων που είπαν ότι βιώνουν αυτό το συναίσθημα συχνά.
- Αναφορές επιπέδων θλίψης – % των ερωτηθέντων που είπαν ότι βιώνουν αυτό το συναίσθημα συχνά.
- Αναφορές για τα επίπεδα ευχαρίστησης– % των ερωτηθέντων που είπαν, ότι δεν έχουν βιώσει αυτό το συναίσθημα συχνά.
- Μέσες εβδομαδιαίες ώρες εργασίας – μέσος αριθμός πραγματικών εβδομαδιαίων ωρών εργασίας ανά εβδομάδα για ηλικίες 15-64 ετών.
Στη συνέχεια, κάθε παράγοντας συμπεριλήφθηκε σε ένα ευρετήριο για να δημιουργηθεί μια συνολική «Βαθμολογία άγχους» από 0-100.
Μία δυσάρεστη πρωτιά
Η μελέτη αποκαλύπτει, ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με το μεγαλύτερο στρες στην Ευρώπη, έχοντας συνολικά την υψηλότερη βαθμολογία άγχους 71,8 στα 100.
Η Ελλάδα βρέθηκε στην κορυφή της λίστας αφού σημείωσε υψηλή βαθμολογία τόσο για αναφορές στρες όσο και κατάθλιψης. Το 6,52% του πληθυσμού στην Ελλάδα έχει κατάθλιψη, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη! Επίσης το 57% των ερωτηθέντων ανέφεραν συχνό στρες, το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό όλων των ευρωπαϊκών χωρών.
Η Τουρκία κατατάσσεται ως η δεύτερη χώρα με το μεγαλύτερο άγχος στην Ευρώπη. Η Τουρκία κατατάχθηκε δεύτερη με το 64% των κατοίκων να αναφέρει ότι αισθάνεται συχνά άγχος. Η Τουρκία έχει επίσης τον μεγαλύτερο αριθμό εβδομαδιαίων ωρών εργασίας με 42,8, ισόποση με το Μαυροβούνιο. Αυτοί οι παράγοντες συνέβαλαν, στο να βρεθεί η Τουρκία στη δεύτερη θέση με συνολική βαθμολογία άγχους 71,2 στα 100, ελαφρώς χαμηλότερη από την Ελλάδα.
Ακολουθεί η Πορτογαλία στην τρίτη θέση και Μάλτα και η Κύπρος κατατάσσονται στην τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα.
Η Δανία η λιγότερο αγχωμένη χώρα στην Ευρώπη
Αντίθετα, η Δανία κατατάσσεται ως η λιγότερο αγχωμένη χώρα στην Ευρώπη με βαθμολογία άγχους 21,7 στα 100. Μόνο το 12% των ερωτηθέντων ισχυρίστηκε, ότι δεν αισθάνεται απόλαυση και ευχαρίστηση συχνά, μόλις το 21% των ερωτηθέντων αναφέρουν, ότι αισθάνονται συχνά ανήσυχοι και μόνο το 5,43% των ερωτηθέντων αναφέρουν χαμηλή συχνότητα συναισθημάτων άγχους.
Τα συμπεράσματα της μελέτης
Τα τελευταία πέντε χρόνια παρείχαν μια συνεχή πηγή αβεβαιότητας για πολλούς λόγω του αυξημένου κόστους ζωής, της πανδημίας και πολλά άλλα, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη, ότι τα επίπεδα άγχους σε όλη την Ευρώπη είναι τόσο υψηλά. Αυτή η λίστα υπογραμμίζει επίσης, ότι σε όλη την ήπειρο οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν διαφορετικές καταστάσεις όσον αφορά τον τρόπο ζωής τους, ωστόσο είναι σαφές, ότι σε ορισμένες χώρες είναι πιο πιθανό, ο τρόπος ζωής να κάνει τους κατοίκους, να περνούν πολλές άγρυπνες νύχτες λόγω άγχους.
Αν και το άγχος μπορεί να μειωθεί με πολλούς τρόπους, που κυμαίνονται από μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής έως διαβουλεύσεις με επαγγελματίες υγείας, ωστόσο αυτά τα ευρήματα προσφέρουν μια συναρπαστική εικόνα της γεωγραφικής ανισότητας στην Ευρώπη όσον αφορά τα συναισθήματα ανησυχίας και άγχους.