Η Γερμανία προχωρώντας σε μια μεταρρύθμιση που έχει προκαλέσει πολλές προσδοκίες αλλά και φόβους έγινε η μεγαλύτερη χώρα της ΕΕ, που νομιμοποίησε την ψυχαγωγική κάνναβη, παρά τις έντονες αντιρρήσεις από πολιτικούς της αντιπολίτευσης και ιατρικούς συλλόγους. Η χώρα θα έχει πλέον μερικούς από τους πιο φιλελεύθερους νόμους για την κάνναβη στην Ευρώπη. Μόλις ο νόμος τέθηκε σε ισχύ, εκατοντάδες άνθρωποι επευφημούσαν από την εμβληματική Πύλη Brandenbrug του Βερολίνου, αυτό, που ένας πολύ χαρούμενος 25χρονος συμμετέχων, αποκάλεσε «λίγη επιπλέον ελευθερία».
Το νομοσχέδιο
Σύμφωνα με το πρώτο βήμα του πολυσυζητημένου νέου νόμου, οι κανονισμοί προβλέπουν την έγκριση της αγοράς κάνναβης, σε περιορισμένες ποσότητες 25 γραμμαρίων ημερησίως κατ’ ανώτατο όριο, μέσω μη κερδοσκοπικών ενώσεων. Θα είναι επίσης δυνατή η καλλιέργεια έως και τριών φυτών για προσωπική χρήση. Ωστόσο, η κατοχή και η κατανάλωση θα παραμείνει αυστηρά απαγορευμένη για νέους κάτω των 18 ετών. Η καλλιέργεια και διανομή κάνναβης θα είναι δυνατή μόνο μέσω συλλόγων που ονομάζονται «λέσχες κάνναβης». Αυτοί οι σύλλογοι θα μπορούν να πουλούν το πολύ 25 γραμμάρια την ημέρα και όχι περισσότερα από 50 γραμμάρια το μήνα στα μέλη τους, (το πολύ 500 άτομα) ενώ μόνο ενήλικες μπορούν να γίνουν μέλη. Οι λέσχες θα αναλάβουν και τη διανομή σπόρων και μοσχευμάτων κάνναβης στα μέλη τους για οικιακή καλλιέργεια -έως και επτά σπόρους ή πέντε μοσχεύματα
Οι αλλαγές αφήνουν τη Γερμανία με μερικούς από τους πιο φιλελεύθερους νόμους για την κάνναβη στην Ευρώπη, μαζί με τη Μάλτα και το Λουξεμβούργο, που νομιμοποίησαν την ψυχαγωγική χρήση το 2021 και το 2023, αντίστοιχα. Η Ολλανδία, γνωστή για την επιτρεπτική της στάση απέναντι στο ναρκωτικό, έχει τα τελευταία χρόνια υιοθετήσει μια αυστηρότερη προσέγγιση για την καταπολέμηση του «τουρισμού κάνναβης». Τα αρχικά σχέδια για την πώληση της κάνναβης μέσω καταστημάτων με άδεια έχουν εγκαταλειφθεί λόγω της αντίθεσης της ΕΕ, αν και ένας δεύτερος νόμος βρίσκεται στα σκαριά για να δοκιμάσει την πώληση της ναρκωτικής σε καταστήματα σε πιλοτικές περιοχές. Η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει, ότι η νομιμοποίηση θα βοηθήσει να περιοριστεί η αυξανόμενη μαύρη αγορά για την ουσία.
Οι ανησυχίες για την υγεία
Ωστόσο, πολλοί έχουν εκφράσει ανησυχίες, ότι η νομιμοποίηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της χρήσης μεταξύ των νέων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τους υψηλότερους κινδύνους για την υγεία. Η χρήση κάνναβης στους νέους μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος, οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ψύχωσης και σχιζοφρένειας, προειδοποιούν οι ειδικοί. «Κατά την άποψή μας, ο νόμος όπως είναι γραμμένος είναι μια καταστροφή», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Katja Seidel, θεραπεύτρια σε κέντρο απεξάρτησης από την κάνναβη για νέους στο Βερολίνο. Ακόμη και ο υπουργός Υγείας Karl Lauterbach, γιατρός, έχει πει ότι η κατανάλωση κάνναβης μπορεί να είναι «επικίνδυνη», ειδικά για τους νέους.
Κριτική από αστυνομία και νομικούς
Ο νόμος έχει επίσης προκαλέσει κριτική από την αστυνομία, η οποία φοβάται ότι θα είναι δύσκολο να εφαρμοστεί. «Από την 1η Απριλίου, οι συνάδελφοί μας θα βρεθούν σε καταστάσεις σύγκρουσης με τους πολίτες, καθώς επικρατεί αβεβαιότητα και από τις δύο πλευρές», δήλωσε ο Αλεξάντερ Πόιτς, αντιπρόεδρος της αστυνομικής ένωσης GdP. Ένα άλλο πιθανό ζήτημα είναι, ότι ο νόμος θα κηρύξει αναδρομικά αμνηστία για αδικήματα που σχετίζονται με την κάνναβη, δημιουργώντας διοικητικό πονοκέφαλο στο νομικό σύστημα. Σύμφωνα με την Ένωση Γερμανών Δικαστών, η χάρη θα μπορούσε να ισχύει για περισσότερες από 200.000 υποθέσεις που θα έπρεπε να ελεγχθούν και να διεκπεραιωθούν.
Η κυβέρνηση θεωρεί, ότι η νομιμοποίηση ήταν μια «υπεύθυνη» κίνηση, που ήταν καλύτερη από το «να κατευθύνει τους ανθρώπους στη μαύρη αγορά». Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί μια ευρεία εκστρατεία ενημέρωσης για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους και την ενίσχυση των προγραμμάτων στήριξης. Τόνισε επίσης ότι ο νέος νόμος δεν θα οδηγήσει σε χάος και πως η κάνναβη θα παραμείνει απαγορευμένη για άτομα κάτω των 18 ετών και σε απόσταση 100 μέτρων από σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικές χαρές.
Πηγή: www.france24.com