Η ιαπωνική κουλτούρα μπορεί να συναρπάσει οποιονδήποτε: το φαγητό, το ντύσιμο, η συμπεριφορά, οι παραδόσεις. Τα στοιχεία κατατάσσουν την Ιαπωνία και στην πρώτη δεκάδα για την πιο υγιή χώρα του κόσμου. Αν και ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, αυτές οι χώρες είναι μικρότερες τόσο από άποψη έκτασης όσο και από άποψη πληθυσμού. Και έτσι η Ιαπωνία έχει ξεπεράσει όλες τις μεγάλες οικονομίες όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ινδία. Ας δούμε όμως πώς τα κατάφεραν και τα μυστικά της καλής υγείας τους:
Περπάτημα
Οι Ιάπωνες προτιμούν το περπάτημα παρά την οδήγηση. Πάνω από το 80% των παιδιών μάλιστα, πηγαίνουν σχολείο με τα πόδια ή με ποδήλατο (Αν σκέφτεστε ότι είναι επικίνδυνο, η ιαπωνική κυβέρνηση έχει προνοήσει με ειδικά ασφαλή μονοπάτια και σαφείς οδηγίες). Κατά συνέπεια, οι άνθρωποι στην Ιαπωνία συνήθως δεν πηγαίνουν σε γυμναστήριο. Γιατί δεν το χρειάζονται. Η καθημερινή τους ρουτίνα τους κρατά υγιείς και χωρίς περιττά κιλά και λίπος.
Η γρήγορη και αξιόπιστη δημόσια συγκοινωνία
Η δημόσια συγκοινωνία στην Ιαπωνία είναι εξαιρετική. Η χώρα κατατάσσεται δεύτερη μετά την Κίνα όσον αφορά το ταχύτερο σιδηροδρομικό δίκτυο. Εάν η χώρα σας διέθετε τόσο γρήγορα και αξιόπιστα δημόσια μέσα μεταφοράς, σίγουρα δεν προτιμούσατε τα προσωπικά σας οχήματα. Οι Ιάπωνες χρησιμοποιούν κυρίως λεωφορεία και τρένα και με αυτόν τον τρόπο, οι πιθανότητες εκπομπής άνθρακα μειώνονται. Χρειάζεται επίσης να περπατούν για να πάνε π.χ στο μετρό. Είναι αυτονόητο πως λιγότερη ρύπανση και περισσότερο περπάτημα βελτιώνουν την υγεία.
Υγιεινό φαγητό
Παραδοσιακά, οι Ιάπωνες τείνουν να έχουν μια υγιεινή στάση απέναντι στο φαγητό. Έχουν ένα ρητό, «hara hachi bu», που σημαίνει να τρως μέχρι να χορτάσεις κατά 80%. Οι Ιάπωνες τρώνε κατά μέσο όρο λιγότερες θερμίδες ανά ημέρα και έχουν ένα πιο υγιεινό τρόπο διατροφής. Η παραδοσιακή διατροφή περιλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό φρέσκα και μη επεξεργασμένα υλικά, με πολύ λίγα εκλεπτυσμένα συστατικά, λίπη και ζάχαρη.
Προτιμούν το ψάρι από το κρέας και τα γαλακτοκομικά. Και όταν πρόκειται για κρέας έχουν μία προτίμηση για τα οργάνα των ζώων, που έχουν περισσότερη πρωτεΐνη και υγιές λίπος σε σύγκριση με το κρέας των μυών. Σούπες με γλώσσες, ψητά στομάχια και τηγανητό συκώτι είναι συνηθισμένα γεύματα. Τρώνε επίσης περισσότερο ρύζι, περισσότερα φυτικά προϊόντα, μικρότερα επιδόρπια και πιο λογικό μέγεθος μερίδων.
Μικρές μερίδες
Θα απογοητευτείτε πραγματικά όταν οι Ιάπωνες θα σας σερβίρουν φαγητό. Όχι βέβαια από την άποψη της εθιμοτυπίας. Την κατέχουν καλύτερα από οποιαδήποτε χώρα. Αλλά το μέγεθος του γεύματος είναι κάτι που μάλλον θα σας ξαφνιάσει. Ωστόσο τα πράγματα είναι απλά: όταν έχετε λιγότερα στο πιάτο έχετε και λιγότερα στο στομάχι. Τίποτα δεν έρχεται χωρίς τίμημα.
Το σερβίρισμα
Ο τρόπος που οι Ιάπωνες σερβίρουν το φαγητό τους είναι επίσης βασικός. Αντί να έχουν ένα μεγάλο πιάτο, συχνά τρώνε από ένα μικρό μπολ απολαμβάνοντας πολλά μικρά διαφορετικά πιάτα, συνήθως ρύζι, miso, λίγο ψάρι ή κρέας και μετά δύο ή τρία πιάτα λαχανικών.
Ξοδεύουν περισσότερα χρήματα για καλύτερα τρόφιμα
Η Ιαπωνία είναι μια ανεπτυγμένη ασιατική χώρα. Και σε περίπτωση που μιλάμε για χρήματα, συνήθως δεν είναι πρόβλημα, ειδικά όταν πρόκειται για δαπάνες για την υγεία και τη σωστή διατροφή. Οι Ιάπωνες προτιμούν να ξοδέψουν κάτι παραπάνω για να αγοράσουν φρέσκα τρόφιμα με υγιεινά συστατικά και τις περισσότερες φορές προτιμούν να μαγειρεύουν στο σπίτι παρά να τρώνε έξω(και σίγουρα δεν το κάνουν για οικονομία).
Αποφεύγουν τα σνακ
Οι Ιάπωνες πιστεύουν επίσης έντονα στην «ευέλικτη συγκράτηση» όταν πρόκειται για λιχουδιές και σνακ, απολαμβάνοντας τα περιστασιακά αλλά σε μικρότερες ποσότητες. Έτσι, σπάνια τα σνακ είναι στα μπροστινά ράφια των καταστημάτων. Λένε όχι ακόμα και σε σνακ από αυτόματους πωλητές σε περίπτωση που είναι απασχολημένοι με τη δουλειά και δεν έχουν χρόνο για φαγητό. Μπορείτε σίγουρα να βρείτε ένα MacDonald’s για να χορτάσετε την πείνα σας και στην Ιαπωνία αλλά οι Ιάπωνες δίνουν προτεραιότητα στα εστιατόρια με παραδοσιακό φαγητό.
Το πράσινο τσάι
Παράλληλα με τη διατροφή τους, οι Ιάπωνες είναι μεγάλοι λάτρεις του πράσινου τσαγιού – ιδιαίτερα του τσαγιού matcha, το οποίο κερδίζει γρήγορα δημοτικότητα και αλλού. Το Matcha, ένα πράσινο τσάι σε σκόνη, έχει υψηλές αντιοξειδωτικές ενώσεις γνωστές ως κατεχίνες, οι οποίες έχουν συνδεθεί με την καταπολέμηση του καρκίνου, των ιών και των καρδιακών παθήσεων. Πολλά εστιατόρια επίσης παρέχουν πράσινο τσάι δωρεάν ως μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Ακόμη και τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης είναι γεμάτα παραλλαγές πράσινου τσαγιού.
Σέβονται το φαγητό
Η στάση τους απέναντι στο φαγητό είναι απο τις πιο παραδοσιακές. Ο σεβασμός για το φαγητό είναι σίγουρα κάτι που όλοι πρέπει να μάθουμε από την Ιαπωνία. Ανεξάρτητα από το πόσο απασχολημένοι είναι, το να στερούνται το χρόνο του φαγητού δεν είναι χαρακτηριστικό τους. Δεν τους αρέσει επίσης να αφήνουν φαγητό, εξού και το μικρότερο μέγεθος μερίδων. Μπορείτε να ζητήσετε και δεύτερη αλλά κάθε φορά θα σας σερβίρουν μια μικρή μερίδα.
Και κάπως έτσι, οι Ιάπωνες διατηρούνται πιο υγιείς, έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας μεταξύ ανδρών και γυναικών καθώς και μακρύ προσδόκιμο ζωής. Το νησί της Οκινάουα, στο νοτιότερο τμήμα της Ιαπωνίας, έχει τον μεγαλύτερο αριθμό αιωνόβιων στον κόσμο, καθώς και τον χαμηλότερο κίνδυνο ασθενειών, που σχετίζονται με την ηλικία (για παράδειγμα διαβήτη, καρκίνο, αρθρίτιδα και Αλτσχάιμερ). Θα δείτε περισσότερους ηλικιωμένους στην Ιαπωνία, επειδή η χώρα έχει το χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας που κρατά τον πληθυσμό μακρόβιο.
Πηγή: www.warpaintjournal.com