Όταν σκεφτόμαστε τα Χριστούγεννα, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να μας έρθουν στο μυαλό, όπως νόστιμο φαγητό, γλυκά, δώρα ή διακοπές. Ένα πράγμα όμως, που πολλοί άνθρωποι -και κυρίως τα παιδιά – περιμένουν με χαρά, είναι να τραγουδήσουν τα κάλαντα των Χριστουγέννων.
Γιατί τα τραγουδάμε
Τραγουδάμε τα κάλαντα των Χριστουγέννων γιατί είναι ένας τρόπος, να αφηγηθούμε την ιστορία της γέννησης του Ιησού Χριστού. Εκτός από την εξήγηση του τι συνέβη γύρω από τη γέννηση του Ιησού, τα τραγούδια περικλείουν και μας επιτρέπουν να εκφράσουμε τη χαρά, την ευλάβεια και την πίστη για τις σκηνές της γέννησης που προκαλούν δέος.
Πότε ξεκινήσαμε να τραγουδάμε τα κάλαντα;
Η ιδέα να γιορτάζουμε τον Δεκέμβριο με ειδικά τραγούδια υπάρχει εδώ και πολλές εκατοντάδες χρόνια – ακόμη και πριν γεννηθεί ο Ιησούς. Και φυσικά τότε δεν τα έλεγαν Χριστουγεννιάτικα κάλαντα, γιατί Χριστούγεννα δεν υπήρχαν! Στη ρωμαϊκή εποχή, στο σκοτάδι και κρύο του χειμώνα, οι άνθρωποι συνήθιζαν να ευθυμούν με ένα χειμερινό φεστιβάλ που ονομαζόταν Saturnalia. Ήταν ένα, θορυβώδες πάρτι διάρκειας, με πολύ άγριο χορό και πολύ τραγούδι.
Αφού γεννήθηκε ο Ιησούς και οι διδασκαλίες του άρχισαν να διαδίδονται σε πολλά μέρη του κόσμου, οι ακόλουθοί του ήθελαν να ενθαρρύνουν όλους να γίνουν Χριστιανοί. Αλλά δεν ενέκριναν πραγματικά όλο αυτό το θορυβώδες χειμωνιάτικο πάρτι. Ήθελαν όλοι να γιορτάσουν σωστά το χριστιανικό μήνυμα, τραγουδώντας για τη γέννηση του Ιησού, έτσι έβαλαν νέες χριστιανικές λέξεις στα παλιά αγαπημένα τραγούδια. Τον 19ο αιώνα, πολλά νέα κάλαντα γράφτηκαν από την εκκλησία και πολλά από αυτά είναι τα κάλαντα, που όλοι γνωρίζουμε σήμερα. Οι απλοί άνθρωποι τραγουδούσαν τα “λαϊκά” κάλαντα στα σπίτια τους, ενώ στην εκκλησία, επαγγελματικές χορωδίες τραγουδούσαν εκλεπτυσμένη χριστουγεννιάτικη μουσική.
Τα κάλαντα στη Βικτωριανή εποχή
Οι βικτωριανοί ήταν πολύ μεγάλοι θαυμαστές των Χριστουγέννων και πραγματικά τους οφείλουμε πολλά από τα κάλαντα που τραγουδάμε σήμερα. Οι Βικτωριανοί λάτρευαν να γιορτάζουν τα Χριστούγεννα και ήθελαν επίσης τα κάλαντα να έχουν ένα ηθικό μήνυμα για την αγάπη και την καλοσύνη, όπως έκανε ο Ιησούς. Δημιούργησαν εκατοντάδες νέα κάλαντα και έκαναν μερικά από τα παλιά κάλαντα πιο μοντέρνα, ώστε σήμερα να καταλαβαίνουμε καλύτερα τι σημαίνουν.
Τα κάλαντα από γενιά σε γενιά
Τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα τραγουδιούνται σε πόλεις και χωριά εδώ και εκατοντάδες χρόνια, με πολλά μέρη να έχουν τα δικά τους τοπικά τραγούδια.
Πολύ πριν από τις μέρες των ραδιοφώνων και της τεχνολογίας, οι κοινότητες συγκεντρώνονταν για να τραγουδήσουν, να απολαύσουν τη μουσική και γιορτάσουν. Πολλοί άνθρωποι δεν ήξεραν να διαβάσουν ή να γράψουν, έτσι μάθαιναν τα κάλαντα από στόμα σε στόμα. Αυτό σημαίνει, ότι μερικά από τα παλαιότερα κάλαντα έχουν χαθεί και ξεχαστεί επειδή δεν είχαν γραφτεί. Αλλά, ευτυχώς, πολλά από αυτά επέζησαν και τυπώθηκαν σε βιβλία, ώστε να μπορούμε να τα τραγουδήσουμε και σήμερα.
Ακριβώς όπως συνήθιζαν να φέρνουν κοντά τους ανθρώπους πριν από πολλές εκατοντάδες χρόνια, τα κάλαντα εξακολουθούν μέχρι σήμερα, να είναι μια δημοφιλής δραστηριότητα σε πολλές περιοχές του κόσμου, που δίνει ένα ιδιαίτερο χρώμα στους εορτασμούς των Χριστουγέννων.
Πηγή: www.bbc.co.uk