Μπορεί οι ερωτευμένοι να γιόρταζαν του Αγίου Βαλεντίνου, οι ερωτευμένοι με το καλό φαγητό, όμως, γιορτάζουν την Τσικνοπέμπτη, την ημέρα που είναι γεμάτη με μυρωδιές που «σπάνε τη μύτη», νόστιμο κρέας και καλή παρέα!
Και ενώ μπορεί να τιμάμε την παράδοση και να ψήνουμε, κατά πόσο ξέρουμε, άραγε, την ιστορία πίσω από την Τσικνοπέμπτη; Γιατί επέλεξαν την Πέμπτη και όχι κάποια άλλη ημέρα της εβδομάδας, όπως για παράδειγμα την Παρασκευή; Πάμε να ρίξουμε μία ματιά για να είμαστε και διαβασμένοι και χορτασμένοι!
Από που πήρε το όνομα της η Τσικνοπέμπτη;
Η Τσικνοπέμπτη ή Κρεατίνη είναι μία από τις πιο ξεχωριστές ημέρες της εβδομάδας του Τριωδίου, μετά το τριήμερο της Αποκριάς. Σύμφωνα με το έθιμο, την Τσικνοπέμπτη ψήνουμε διάφορα κρεατικά στη σχάρα, γεμίζοντας τον αέρα με τη μυρωδιά της τσίκνας: του κάρβουνου δηλαδή και των ψητών μεζέδων.
Δεδομένου ότι βρισκόμαστε στα μέσα του Τριωδίου, επιλέχθηκε η μέρα της κρεατοφαγίας, δηλαδή η Πέμπτη, αφού Τετάρτη και Παρασκευή, σύμφωνα με την Ορθοδοξία, οι πιστοί νηστεύουν. Επιπλέον, μιας και η τρίτη εβδομάδα είναι αυτή της «Τυρινής», κατά την οποία ξεκινάει η σταδιακή αποχή από το κρέας για την προετοιμασία της Σαρακοστής, η μεσαία εβδομάδα της Κρεατίνης κρίθηκε ως η πιο κατάλληλη για το έθιμο.
Οι ρίζες της Τσικνοπέμπτης
Η ιστορία και η προέλευση του εθίμου δεν είναι ακριβής, καθώς τα ίχνη του χάνονται στα βάθη των αιώνων. Η μόνη πληροφορία που έχουμε, είναι ότι πιθανόν προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων. Άξιο αναφοράς αποτελεί το γεγονός ότι υπάρχουν αντίστοιχες γιορτές σε όλο τον κόσμο, όπως η Schmutziger Donnerstag στη Γερμανία, που σημαίνει Λιπαρή Πέμπτη και η Mardi Gras στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ, που μεταφράζεται ως Λιπαρή Τρίτη, οι οποίες συνδυάζονται με καρναβαλικές εκδηλώσεις.
Τα έθιμα της Τσικνοπέμπτης στην Ελλάδα
Η Τσικνοπέμπτη γιορτάζεται σε όλη την Ελλάδα. Παρόλα αυτά κάθε περιοχή έχει τα δικά της ήθη και έθιμα, μερικά από τα οποία είναι τα εξής:
Κέρκυρα
Στην παλαιά πόλη της Κέρκυρας τελούνται τα Κορφιάτικα Πετεγολέτσια ή αλλιώς Κουτσομπολιά ή Πέτε Γόλια. Η πετεγολέτσα, το πετεγουλιό στην Κερκυραϊκή διάλεκτο, σημαίνει κουτσομπολιό. Η πετεγολέτσα πραγματοποιείται το βράδυ της Τσικνοπέμπτης στην Πιάτσα, κοντά στην τοποθεσία Κουκουνάρα της πόλης τής Κέρκυρας.
Πάτρα
Στην Πάτρα έχουμε το έθιμο της Κουλουρούς. Η Γιαννούλα η Κουλουρού πιστεύει λανθασμένα πως ο Ναύαρχος Ουίλσον είναι τρελά ερωτευμένος μαζί της και πως έρχεται να την παντρευτεί. Γι’ αυτό ντύνεται νύφη και με τη συνοδεία των Πατρινών πηγαίνει να προϋπαντήσει τον Ναύαρχο στο λιμάνι.
Σέρρες
Στις Σέρρες, τη μέρα της Τσικνοπέμπτης, ανάβουν φωτιές γύρω από τις οποίες γίνονται τα διάφορα προξενιά!
Κομοτηνή
Στην Κομοτηνή τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια ανταλλάσουν τρόφιμα. Πιο συγκεκριμένα, ο άντρας στέλνει τον κούρκο, ενώ η γυναίκα στέλνει μια κότα γεμιστή.