Η διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη καλύτερης ψυχικής υγείας. Τα τρόφιμα που τρώτε επηρεάζουν τη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου σας, παίζοντας σημαντικό ρόλο στη συναισθηματική ρύθμιση και τη γνωστική λειτουργία. Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες περιέχουν αμινοξέα, που βοηθούν στην παραγωγή βασικών νευροδιαβιβαστών για την πρόληψη και τη θεραπεία της κατάθλιψης και του άγχους, σας βοηθούν να αποφύγετε τα ζαχαρούχα, επεξεργασμένα τρόφιμα και βελτιώνουν τα επίπεδα ενέργειας, δίνοντάς σας τη δύναμη να κινηθείτε και να αισθανθείτε καλύτερα.
Πρωτεΐνη και παραγωγή νευροδιαβιβαστών
Τα αμινοξέα, τα οποία είναι τα δομικά στοιχεία της πρωτεΐνης, παίζουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή νευροδιαβιβαστών. Οι νευροδιαβιβαστές είναι οι χημικές ουσίες, που επιτρέπουν στα εγκεφαλικά κύτταρα να επικοινωνούν μεταξύ τους. Για παράδειγμα, εάν φάτε ένα κομμάτι κοτόπουλο, το σώμα σας διασπά την πρωτεΐνη και συνθέτει το αμινοξύ L-Τυροσίνη για να παράγει ντοπαμίνη.
Τα χαμηλά επίπεδα ντοπαμίνης σχετίζονται με μια σειρά από διαταραχές, όπως η κατάθλιψη, ο εθισμός, η ΔΕΠΥ, το Αλτσχάιμερ και η σχιζοφρένεια. Το αμινοξύ L-Tryptophan, το οποίο μπορεί να βρεθεί στα πουλερικά, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά και οι ξηροί καρποί, χρησιμεύει ως πρόδρομος της σεροτονίνης. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε L-τρυπτοφάνη μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσης και να βοηθήσει τους SSRI και άλλα αντικαταθλιπτικά να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά.
Πρωτεΐνη και κατανάλωση λιγότερης ζάχαρης
Όταν κάνετε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες το επίκεντρο της διατροφής σας, είναι λιγότερο πιθανό να φάτε σνακ με ζάχαρη. Η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να έχει μια σειρά από δυσμενείς επιπτώσεις σε όλα τα συστήματα του σώματός σας, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική σας υγεία.
Οι ερευνητές διερευνούν τη συσχέτιση μεταξύ ζάχαρης και κατάθλιψης και θεωρούν, ότι μια πρωτεΐνη που ονομάζεται BDNF μπορεί να είναι ο σύνδεσμος. Η BDNF παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση, την ανάπτυξη και τη διαφοροποίηση των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο. Η ζάχαρη καταστέλλει τη δραστηριότητα της BDNF, η οποία συνήθως, είναι ήδη χαμηλή σε άτομα που έχουν κατάθλιψη. Η αύξηση της πρόσληψης πρωτεΐνης μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο και στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα. Οι μπάρες πρωτεΐνης, για παράδειγμα, μπορεί να είναι ένα καλό σνακ, για να σας κρατήσουν ικανοποιημένους μεταξύ των γευμάτων. Ωστόσο, δώστε προσοχή στην περιεκτικότητα τους σε ζάχαρη, καθώς ορισμένες μπορούν να περιέχουν τόση πρόσθετη ζάχαρη όση και ένα μπισκότο.
Πρωτεΐνη, αναιμία και διάθεση
Η πρωτεΐνη, ως μακροθρεπτικό συστατικό, περιλαμβάνει τρόφιμα που είναι συνήθως πλούσια σε σίδηρο. Ο χαμηλός σίδηρος μπορεί να προκαλέσει αναιμία και είναι η πιο κοινή διατροφική ανεπάρκεια στον κόσμο.
- Η αναιμία μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή σας.
- Η αναιμία μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι, ευερέθιστοι και αποδιοργανωμένοι.
- Μπορεί να αισθάνεστε ότι δεν έχετε κίνητρο ή δεν μπορείτε να είστε ενεργοί σωματικά για μεγάλα χρονικά διαστήματα, γεγονός που μπορεί να συμβάλει σε συναισθήματα κατάθλιψης. Εάν έχετε διαγνωστεί με αναιμία, είναι σημαντικό να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας πηγές πρωτεΐνης πλούσιες σε σίδηρο. Η θεραπεία της αναιμίας θα βελτιώσει τη διάθεσή σας και θα διευκολύνει τη λειτουργία σας.
Η φροντίδα της ψυχικής σας υγείας περιλαμβάνει μια ποικιλία συστατικών και η διατροφή μπορεί να είναι ένα σημαντικό μέρος της. Η πρωτεΐνη είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για όλες τις διαδικασίες στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της βέλτιστης λειτουργίας του εγκεφάλου σας. Η δημιουργία ενός προγράμματος διατροφής, που περιλαμβάνει άφθονη πρωτεΐνη είναι μια σημαντική πράξη αυτοφροντίδας που μπορεί να μετριάσει την κατάθλιψη και το άγχος.
Πηγή: www.mhconn.org