Στους εορτασμούς του καρναβαλιού στη Γερμανία χιλιάδες ντόπιοι με κουστούμια συρρέουν σε χορούς μασκέ ή συγκεντρώνονται στους δρόμους για να παρακολουθήσουν παρελάσεις, να πιουν και να ξεφαντώσουν.
Το Καρναβάλι ενώνει
Σε περίπτωση που δεν έχετε ακούσει για το Καρναβάλι («Karneval»), το Fasching ή το Fastnacht, όπως λέγεται ανάλογα με την περιοχή, μην εκπλαγείτε αν πλήθη με πολύχρωμες φορεσιές και γλεντζέδες διασχίσουν το δρόμο και σας χαιρετήσουν ή ακόμη σας δώσουν και μία τσιμπιά σε κάθε μάγουλο. Οι άνθρωποι γιορτάζουν χέρι-χέρι, ανεξάρτητα από το αν έχουν συναντηθεί στο παρελθόν, αν είναι της ίδιας γενιάς ή έχουν το ίδιο κοινωνικό υπόβαθρο. Ξεχάστε λοιπόν ότι έχετε ακούσει για τους Γερμανούς. Οι Γερμανοί αγαπούν το Καρναβάλι διασκεδάζουν πολύ έντονα, γελούν και τραγουδούν και χορεύουν ασταμάτητα στους δρόμους. Το Καρναβάλι «Rheinische», που διοργανώνεται στη δυτική Γερμανία είναι επίσης μία παράδοση αιώνων, που έχει ανακηρυχθεί ως μια από τις άυλες πολιτιστικές κληρονομιές της UNESCO.
Ημέρα του καρναβαλιού των γυναικών: Όταν αρχίζει το ξεφάντωμα
Η «πέμπτη σεζόν», όπως αποκαλείται η περίοδος του καρναβαλιού, ξεκινά επίσημα στις 11:11 π.μ., στις 11 Νοεμβρίου. Στη συνέχεια, οι γλεντζέδες κάνουν ένα σύντομο διάλειμμα κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, αλλά, μετά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οι εορτασμοί επιταχύνονται με εκατοντάδες εορταστικές εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις όπου ντόπιοι μουσικοί, ρήτορες και γελωτοποιοί βγάζουν λόγους και κοροϊδεύουν τους πολιτικούς ή κάποιες κοινωνικές καταστάσεις.
Το αποκορύφωμα των εορτασμών
Αυτή η χαρούμενη περίοδος του χρόνου φτάνει στο αποκορύφωμά της έξι ημέρες πριν από την έναρξη της Σαρακοστής και πόλεις όπως η Κολωνία, το Ντίσελντορφ, η Βόννη, το Άαχεν και το Μάιντς «τρελαίνονται». Λόγω των χριστιανικών της ριζών, αυτή η εβδομάδα καθορίζεται από το εκκλησιαστικό ημερολόγιο. Ξεκινά με την Ημέρα του Καρναβαλιού των Γυναικών όπου, οι γυναίκες καταλαμβάνουν τα δημαρχεία και μια συνηθισμένη ιεροτελεστία είναι να κόβουν τη γραβάτα οποιουδήποτε άντρα συναντούν, αλλά το αναπληρώνουν δίνοντάς του ένα φιλί ή μάλλον ένα «Bützchen». Το κορυφαίο σημείο του καρναβαλιού είναι η παρέλαση τη «Δευτέρα των Ρόδων». Μπάντες, χορευτές σάμπα, καθώς και στολισμένα άρματα παρελαύνουν στους δρόμους, πετώντας μπουκέτα, παιχνίδια και τόνους καραμέλες στους θεατές. Τα άρματα έχουν συχνά μια σατυρική χροιά που απεικονίζει καρικατούρες πολιτικών και άλλων δημόσιων προσωπικοτήτων.
Το κάψιμο του «Nubbel»
Στο τέλος της εορταστικης σεζόν, οι γλεντζέδες πραγματοποιούν μια ακόμη ιεροτελεστία. Ομάδες καρναβαλιστών καίνε μια ψάθινη κούκλα σε φυσικό μέγεθος, το λεγόμενο «Nubbel» και το οποίο αντιπροσωπεύει όλες τις αμαρτίες, που έχουν διαπράξει, επομένως η καύση του χρησιμεύει ως κάθαρση και προετοιμασία για τη Σαρακοστή.
Αν αποφασίσετε να γιορτάσετε το καρναβάλι, στην Κολωνία, το Ντίσελντορφ, το Μόναχο ή τη Βασιλεία, θα διασκεδάσετε με την ψυχή σας και θα ζήσετε σίγουρα μια συναρπαστική εμπειρία ανάμεσα σε Γερμανούς -αλλά και τουρίστες- που ξεφαντώνουν.
Πηγή: www.discovergermany.com