Ο ύπνος αποτελεί μια από τις πιο κρίσιμες διαδικασίες για τη σωματική και ψυχική μας υγεία. Ωστόσο, η ποιότητά του μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες, όπως η διατροφή, η άσκηση, και οι καθημερινές μας συνήθειες. Μία από αυτές τις συνήθειες είναι ο ύπνος με την τηλεόραση ανοιχτή, κάτι που για πολλούς προσφέρει αίσθηση άνεσης και χαλάρωση μετά από μια κουραστική μέρα.
Ωστόσο, όσο αθώος και να φαίνεται, η επιστήμη μας προειδοποιεί ότι μπορεί να κρύβει κινδύνους, όχι τόσο άμεσα αντιληπτούς. Οι ειδικοί προειδοποιούν για τις αρνητικές συνέπειες του να κοιμόμαστε με την τηλεόραση ανοιχτή, και προτείνουν εναλλακτικές για έναν πιο υγιή και αναζωογονητικό ύπνο, χωρίς περισπασμούς.
Οι επιπτώσεις του φωτός και του ήχου στην ποιότητα του ύπνου Το φως από την τηλεόραση μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει τον ύπνο. Η έκθεση στο φως, ειδικά στο μπλε φως, καταστέλλει τη μελατονίνη, κάνοντας τον ύπνο πιο ανήσυχο. Επιπλέον, ο ήχος της τηλεόρασης, ακόμα και σε χαμηλή ένταση, μπορεί να διαταράξει τα στάδια του ύπνου, ιδιαίτερα τα βαθύτερα στάδια όπου το σώμα ανακτά τη χαμένη του ενέργεια.
Ψυχολογικές και συναισθηματικές επιδράσεις
Η τηλεόραση συχνά προβάλλει περιεχόμενο που μπορεί να είναι ενθουσιώδες ή αγχωτικό, ακόμα και αν δεν το παρακολουθούμε ενεργά. Αυτού του είδους το περιεχόμενο μπορεί να προκαλέσει υψηλά επίπεδα άγχους και να αυξήσει τους καρδιακούς παλμούς, παρεμποδίζοντας έτσι την ομαλή πορεία του ύπνου. Επιπλέον, η χρήση της τηλεόρασης ως μέσο «συντροφιάς» κατά τις βραδινές ώρες μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματική εξάρτηση, κάνοντας τον ύπνο ακατόρθωτο χωρίς αυτήν.
Η επίδραση στη μνήμη και της γνωστικής λειτουργίας
Ο ανεπαρκής ή διακοπτόμενος ύπνος, που προκαλείται από την τηλεόραση, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ικανότητα του εγκεφάλου να επεξεργάζεται και να αποθηκεύει πληροφορίες. Μάλιστα, πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η διακοπή του ύπνου επηρεάζει τη γνωστική απόδοση, την προσοχή και την ικανότητα συγκέντρωσης.
Τι προτείνουν οι ειδικοί
Για όσους βρίσκουν την τηλεόραση απαραίτητη για να κοιμηθούν, οι ειδικοί προτείνουν τη χρήση εναλλακτικών μεθόδων χαλάρωσης όπως η ακρόαση μουσικής ή η χρήση λευκού θορύβου. Επίσης, συνιστούν να απομακρύνουμε πλήρως την τηλεόραση από την κρεβατοκάμαρα ώστε να δημιουργήσουμε μια ρουτίνα ύπνου που δεν περιλαμβάνει την τεχνολογία.
Πηγή: www.healthline.com