Έρευνες δείχνουν, ότι μεγαλο ποσοστό των γονέων παιδιών κάτω των 18 ετών λέει, ότι η εποχή της επιστροφής στο σχολείο τους προκαλεί στρες και άγχος. Μερικές φορές οι γονείς αισθάνονται ανήσυχοι για το παιδί τους, αν θα προσαρμοστεί, αν θα έχει καλές επιδόσεις, αν θα κάνει φίλους. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σκεφτούν από πού προέρχεται αυτό το άγχος και να προσπαθήσουν να το διαχειριστούν. Η ανατροφή των παιδιών είναι η πιο δύσκολη δουλειά που θα έχετε ποτέ και, ενώ προσπαθείτε να κάνετε το καλύτερο δυνατό ανά πάσα στιγμή, θα κάνετε λάθη. Όλοι κάνουμε. Καθώς προχωράμε όμως, μαθαίνουμε. Με την ευκαιρία της νέας σχολικής χρονιάς, ας μοιραστούμε μερικές απλές σκέψεις σχετικά με τα κοινά λάθη, που κάνουν οι περισσότεροι γονείς:
Μεταβιβάζουν το άγχος τους στα παιδιά
Η έναρξη της σχολικής χρονιάς μπορεί να είναι εξίσου αγχωτική για τα παιδιά και τους γονείς. Ωστόσο, οι γονείς δεν πρέπει να προβάλλουν τις δικές τους ανησυχίες και τους φόβους τους στο παιδί. Ένα λάθος που κάνουν οι γονείς με την έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι, να μεταφέρουν τις ανησυχίες τους στα παιδιά χωρίς να συνειδητοποιούν τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσουν. Φυσικά, είναι σημαντικό το παιδί να γνωρίζει ορισμένα πράγματα, αλλά το να ανησυχεί για αυτά σίγουρα δεν το βοηθάει.
Δεν ελέγχουν τα συναισθήματά τους
Πολλά παιδιά όταν πάνε για πρώτη φορά στο σχολείο μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, έχουν μια άρνηση. Κλαίνε ή δεν θέλουν απλά να πάνε σχολείο. Ωστόσο, δεν είναι μόνο τα παιδιά που είναι συναισθηματικά φορτισμένα αλλά και οι γονείς, που πρέπει να αφήσουν τα μικρά τους, να φύγουν απ’τη φωλιά τους. Είναι άλλωστε σύνηθες φαινόμενο και οι δύο ν’αρχίζουν να κλαίνε στην είσοδο του σχολείου. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν, είναι να συγκρατηθούν, καθώς τα παιδιά αντιλαμβάνονται τα συναισθήματα τους και αντιδρούν με παρόμοιο τρόπο. Επίσης, το να παραμένουν στο σχολείο μέχρι το παιδί τους να σταματήσει το κλάμα δεν έχει αποτέλεσμα. Η καλύτερη επιλογή αφού το χαιρετήσουν είναι να φύγουν χωρίς να κοιτάξουν πίσω.
Δεν ακολουθούν βασικές ρουτίνες
Το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι ένα παιδί που νυστάζει και αρνείται να σηκωθεί από το κρεβάτι. Το πρωινό ξύπνημα γίνεται αγώνας δρόμου για γερά νεύρα. Ξεκινήστε λοιπόν πριν αρχίσουν τα σχολεία, να ζητάτε από τα παιδιά να κοιμούνται νωρίτερα το βράδυ και επιμείνετε όσο κι αν διαμαρτύρονται. Θα χρειαστούν αρκετές ημέρες μέχρι το βιολογικό τους ρολόι να ρυθμιστεί εκ νέου, γι΄αυτό μη χάνετε χρόνο. Καθιερώστε γενικά κάποιες βασικές ρουτίνες, αν δεν έχετε ήδη, για να έχει ένα πλαίσιο και ένα σημείο αναφοράς το παιδί αλλά και για να γίνει και η δική σας ζωή πιο εύκολη.
Δεν είναι παρόντες για το παιδί
Η επιτυχία στο σχολείο είναι μια συνεργασία μεταξύ γονέων και δασκάλων. Η σχέση πρέπει να είναι αμφίδρομη και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν τα παιδιά. Οι γονείς καλό είναι να συναντηθούν με τους δασκάλους του παιδιού τους κάποια στιγμή στην αρχή του έτους. Επίσης θα πρέπει να προσπαθούν να είναι παρόντες σε οποιεσδήποτε εκδηλώσεις στο σχολείο, τόσο για να ελέγξουν την πρόοδο του παιδιού τους όσο και για να γνωρίσουν τους δασκάλους του. Σύμφωνα με μια μελέτη του North Carolina State University, όταν οι γονείς συμμετέχουν περισσότερο στη σχολική ζωή του παιδιού τους, τα παιδιά έχουν στην πραγματικότητα καλύτερες ακαδημαϊκές επιδόσεις.
Δεν είναι κοντά στο παιδί
Όλα τα παιδιά —αν και μπορεί να χρειάζονται ένα διάλειμμα αφού επιστρέψουν στο σπίτι από το σχολείο— θέλουν οι γονείς τους να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στη ζωή τους. Θέλουν να πουν στους γονείς για την ημέρα τους. Χρειάζονται γονείς για να τους βοηθήσουν να επεξεργαστούν τα καλά σημεία της ημέρας τους και τα πιο δύσκολα κομμάτια της. Αν και θέλουμε να διδάξουμε την ανεξαρτησία, σίγουρα στην αρχή της χρονιάς, χρειάζεται οι γονείς να τους προσφέρουν κάποια αρχική υποστήριξη για να βοηθήσουν στη μετάβαση. Να θυμάστε, ότι οι γονείς είναι οι πρώτοι δάσκαλοι του παιδιού τους! Διδάξατε στα μικρά σας πώς να τρώνε, να κοιμούνται, να περπατούν και να μιλάνε, επομένως είναι φυσικό και φυσιολογικό να συνεχίσετε να βοηθάτε και να διδάσκετε το παιδί σας να γίνει ένας αυτάρκης μαθητής.
Μικροδιαχειρίζονται
Η μικροδιαχείριση είναι ένας αρνητικός όρος που αναφέρεται σε ένα πρότυπο συμπεριφοράς, που χαρακτηρίζεται από υπερβολική επίβλεψη και έλεγχο, καθώς και από περιορισμένη ανάθεση καθηκόντων ή αποφάσεων. Αγαπητοί γονείς, δεν μπορείτε να κάνετε τα πάντα για το παιδί σας, όσο κι αν προσπαθήσετε. Και ειλικρινά, μπορεί να είναι καλύτερα αν τους δώσετε λίγο χώρο: Μια πρόσφατη μελέτη του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης αποκάλυψε, ότι οι γονείς που «μικροδιαχειρίζονται» τα παιδιά τους, μπορεί στην πραγματικότητα να σαμποτάρουν την επιτυχία τους.
Παρεμβαίνουν διαρκώς
Όταν οι γονείς γίνονται παρεμβατικοί στη ζωή των παιδιών τους, μπορεί να οδηγήσει τα παιδιά να πιστέψουν, ότι αυτό που κάνουν δεν είναι ποτέ αρκετά καλό. Ως αποτέλεσμα, το παιδί μπορεί να φοβάται να κάνει το παραμικρό λάθος και να κατηγορεί τον εαυτό του επειδή δεν είναι «τέλειο». Με την πάροδο του χρόνου, μια τέτοια συμπεριφορά, μπορεί να έχει δυσάρεστες επιπτώσεις για την ευημερία και την ψυχική υγεία του παιδιού.
Μιλούν άσχημα για το προσωπικό του σχολείου μπροστά στα παιδιά τους
Ακόμα κι αν δεν έχετε ακούσει τα καλύτερα για ορισμένους δασκάλους, να είστε προσεκτικοί με τη διάδοση αυτών των απόψεων στο παιδί σας. Τα παιδιά χρειάζονται την ευκαιρία να σχηματίσουν τις δικές τους απόψεις. Το να τους ενημερώσετε για τα προσωπικά σας συναισθήματα, μπορεί να τους παρακινήσει να σέβονται λιγότερο αυτά τα μέλη του προσωπικού, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ένα μη παραγωγικό περιβάλλον μάθησης. Επιπλέον, σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Μιζούρι, εάν ένας δάσκαλος έχει θετική σχέση με έναν γονέα, είναι συνήθως πιο πρόθυμος να κάνει το κάτι επιπλέον για το παιδί αυτού του γονέα. Έτσι, το να παραμερίσετε τα προσωπικά σας συναισθήματα —αν είναι αρνητικά, τουλάχιστον— μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη εκπαίδευση του παιδιού σας.
Φορτώνουν υπερβολικά το πρόγραμμα των παιδιών
Το να έχουν τα παιδιά όχι μία αλλά τρεις ή τέσσερις εξωσχολικές δραστηριότητες την εβδομάδα είναι υπερβολικό. «Μα το ζήτησε το παιδί» θα πείτε πολλοί. Μπορεί, αλλά εσείς ξέρετε καλύτερα, ότι τα παιδιά χρειάζονται ελεύθερο χρόνο. Είναι απαραίτητο να μπορούν να κλείσουν το διακόπτη και να είναι απλώς παιδιά χωρίς υποχρεώσεις. Δεν υπάρχει έρευνα που να λέει, ότι τα παιδιά πρέπει να είναι απασχολημένα 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, προκειμένου να ζήσουν μια ολοκληρωμένη ζωή.
Ανησυχούν υπερβολικά για την κοινωνική του ζωή
Ενώ μπορεί να υπάρχουν πολλά ζητήματα εδώ — ανάλογα με την ηλικία — πρέπει να επισημάνουμε, ότι οι φιλίες αλλάζουν, ιδιαίτερα κατά την εφηβεία. Μπορεί να είναι πραγματικά δελεαστικό να προσπαθήσουμε να τους λύσουμε αυτό το ζήτημα, αλλά όχι! Μπορεί να μην έρθουν σε εσάς και να μην μοιραστούν ξανά πράγματα μαζί σας.
Προσπαθήστε διακριτικά να τα βοηθήσετε να προσεγγίσουν τα πράγματα. Αν θέλουν διάλογο, μιλήστε τους για τη δική σας εμπειρία – ότι είναι φυσιολογικό να αλλάζουν οι φιλίες κλπ. Το να κάνετε συμβιβαστικές συζητήσεις, όπου είστε ειλικρινείς σχετικά με τις ανησυχίες σας, μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αισθάνονται λιγότερο σαν να βρίσκονται στη μία πλευρά μιας σύγκρουσης και εσείς από την άλλη.
Παρόλο που έρχεται πάντα στην ώρα της, στο τέλος κάθε καλοκαιριού, συνήθως κανένας γονέας δεν φαίνεται να είναι πλήρως προετοιμασμένος για την εποχή της επιστροφής στο σχολείο. Ανεξάρτητα από το πόσο προετοιμάζεσαι ως γονιός, τα πράγματα μπορεί να μην πάνε όπως τα σχεδιάζεις. Και, τα παιδιά δεν είναι ποτέ πολύ μεγάλα για να αγχωθούν για μια νέα χρονιά – ή για να ανησυχείτε εσείς για αυτά! Είναι πολύ σημαντικό να επικυρώνουμε αλλά και αντιμετωπίζουμε τα περίπλοκα συναισθήματά μας για την επιστροφή στο σχολείο, καθώς στόχος μας είναι να κάνουμε αυτή τη μετάβαση εύκολη για τα παιδιά μας.
Πηγή: www.thesun.co.uk