Χιλιάδες μίλια μακριά από τη διάσκεψη για το κλίμα «COP28» στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο, το A23a, βρίσκεται σε κίνηση για πρώτη φορά. Καλύπτοντας σχεδόν 4.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και τρεις φορές το μέγεθος της Νέας Υόρκης, χρησιμεύει ως έντονη υπενθύμιση των πιθανών κινδύνων της ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Πάμε να δούμε τι επισημαίνουν οι επιστήμονες, παρακολουθώντας τις κινήσεις του από το διάστημα, καθώς και τον αντίκτυπο που έχει στην ανθρωπότητα.
Ένα σύμβολο κινδύνου
Ο Robbie Mallett, επιστήμονας θαλάσσιου πάγου, επισημαίνει ότι η ελεύθερη μετατόπιση του παγόβουνου προς τον Νότιο Ωκεανό υπογραμμίζει την αυξανόμενη κυριαρχία της Ανταρκτικής στην εξίσωση της ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Ενώ η απόσχισή του θεωρείται μέρος μιας φυσικής διαδικασίας, ο αυξανόμενος ρυθμός αποκόλλησης παγόβουνων από τις παγοκρηπίδες αποδίδεται στην κλιματική κρίση.
Η αυξανόμενη συμβολή της Ανταρκτικής
Η τήξη του A23a συμβολίζει τον διευρυνόμενο ρόλο της Ανταρκτικής στην παγκόσμια εξίσωση της ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Η συνεχιζόμενη διάσκεψη για το κλίμα COP28, με εκπροσώπους από σχεδόν 200 χώρες, στοχεύει στην επίτευξη συμφωνίας για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου – ένα κρίσιμο όριο για να αποφευχθεί η πρόκληση σημείων καμπής όπως η κατάρρευση του στρώματος πάγου της Δυτικής Ανταρκτικής.
Προειδοποιήσεις για την κλιματική κρίση
Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) προειδοποιεί για ρεκόρ κλιματικής αλλαγής, θέτοντας την ανθρωπότητα σε κίνδυνο να χάσει τον αγώνα για να χαλιναγωγήσει την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Η ταχεία τήξη των παγετώνων της Ανταρκτικής αναγνωρίζεται ως κρίσιμο σημείο καμπής. Ο επείγων χαρακτήρας υπογραμμίζεται από το γεγονός ότι ο κόσμος έχει ήδη θερμανθεί κατά περίπου 1,1 βαθμούς Κελσίου, πλησιάζοντας το ανώτατο όριο του 1,5 βαθμού που έχει θέσει ο ΟΗΕ.
Ο αντίκτυπος των πολικών περιοχών
Η Gail Whiteman, καθηγήτρια βιωσιμότητας, σημειώνει ότι η απόσχιση του παγόβουνου χρησιμεύει ως φυσική υπενθύμιση ότι τα γεγονότα στις πολικές περιοχές έχουν παγκόσμιες συνέπειες. Η αποσταθεροποίηση της Ανταρκτικής, που κάποτε θεωρούνταν «κοιμισμένος γίγαντας», είναι πλέον εμφανής μέσω των αλλαγών στον θαλάσσιο πάγο. Η Whiteman τονίζει ότι οι πόλοι θα καθορίσουν τη μοίρα της ανθρωπότητας και η συζήτηση στην COP28 https://www.cop28.com/ θα πρέπει να επικεντρωθεί στην κρίσιμη σημασία των πολικών περιοχών στη διαμόρφωση του μέλλοντός μας.
Πηγή: www.cnbc.com