«DINK» είναι ένα ακρωνύμιο, που σημαίνει «διπλό εισόδημα, χωρίς παιδιά» – «Double Income No Kids». Περιγράφει ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά που ζουν μαζί, ενώ και οι δύο σύντροφοι εργάζονται και έχουν εισόδημα.
Ο όρος επινοήθηκε στο απόγειο της κουλτούρας των γιάπις τη δεκαετία του 1980. Η Μεγάλη Ύφεση ενίσχυσε αυτήν την κοινωνική τάση, καθώς όλο και περισσότερα ζευγάρια περίμεναν περισσότερο πριν να κάνουν παιδιά ή επέλεγαν να μην κάνουν καθόλου.
Ο ρόλος των social media
Οι μέρες της «ιδανικής» οικογένειας με δύο γονείς και 2-3 παιδιά, μάλλον είναι πίσω μας. Αντίθετα, εφαρμογές όπως το TikTok και το Instagram ανοίγουν χώρο στο DINKS, για νοικοκυριά με διπλά εισοδήματα και χωρίς παιδιά.
Τα βίντεο του DINK, τα οποία έχουν πάνω από 33 εκατομμύρια προβολές στο TikTok, παρουσιάζουν τον τρόπο ζωής των παντρεμένων ζευγαριών, που δεν έχουν παιδιά. Τους έχετε δει σίγουρα και στο Instagram. Είναι εκείνα τα ανέμελα ζευγάρια, που κάνουν πάντα jet-setting από τον έναν εξωτικό προορισμό στον άλλο, μονίμως καλοντυμένοι, ευδιάθετοι και χωρίς σκοτούρες. Εύποροι και χωρίς τις ευθύνες, που προκύπτουν από την απόκτηση παιδιών, αυτά τα ζευγάρια έχουν μια ζωή, που πολλοί άνθρωποι θα ήθελαν. να έχουν.
Αρκετοί στο Διαδίκτυο έχουν ανταποκριθεί θετικά, εκφράζοντας τις ελπίδες τους και την πρόθεσή τους, να μιμηθούν αυτό τον τρόπο ζωής. Γι’ αυτούς τους λόγους οι έμποροι προϊόντων και υπηρεσιών πολυτελείας, αφιερώνουν σημαντικά κομμάτια του προϋπολογισμού τους στη στόχευση των λεγόμενων DINK.
Η άνοδος των ζευγαριών «Διπλού Εισοδήματος Χωρίς παιδιά».
Τα ζευγάρια DINK, γίνονται όλο και πιο δημοφιλή. Για παράδειγμα, μια πρόσφατη έρευνα από την «Pew Research» διαπίστωσε, ότι στις ηλικίες 18 έως 49 ετών, το 44% είναι απίθανο να έχουν παιδιά στις μέρες μας και ότι το 74% των γονέων στην ίδια ηλικιακή ομάδα είναι απίθανο να αποκτήσουν άλλα παιδιά. Επιπλέον, το ποσοστό των ενηλίκων που ζουν χωρίς παιδιά, αυξήθηκε από 52,5% σε 71,3% μεταξύ 1967 και 2016.
Αξίζει βέβαια να σημειωθεί, ότι δεν είναι πάντα επιλογή. Ενώ πολλά ζευγάρια εισέρχονται ενεργά σε αυτό, άλλα το κάνουν λόγω των περιστάσεων. Μπορεί να έχουν προβλήματα γονιμότητας, για παράδειγμα, ή μπορεί να είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία ή συνταξιούχοι και έχουν μεγάλα παιδιά, που έχουν εγκαταλείψει το σπίτι της οικογένειας. Από την άλλη, εκείνοι που συνήθως επιλέγουν τον τρόπο ζωής χωρίς παιδιά, είναι συνήθως φιλόδοξα ζευγάρια, που δίνουν προτεραιότητα στην καριέρα και στην προσωπική τους ελευθερία.
Το DINK Lifestyle δεν είναι για όλους
Παρά το γεγονός, ότι έχετε περισσότερο χρόνο, χρήματα και ελευθερία για να απολαύσετε τη ζωή σας, η απόφαση να υιοθετήσετε τον τρόπο ζωής του DINK δεν είναι για όλους. Πράγματι, πολλοί άνθρωποι βλέπουν την τεκνοποίηση ως μια μοναδική, θετική εμπειρία ζωής και ένα φυσικό μέρος της ενηλικίωσης.
Δεν είναι όλοι πρόθυμοι να το προσπεράσουν. Και, ενώ η προτεραιότητα της προσωπικής ελευθερίας και των επαγγελματικών φιλοδοξιών μπορεί να φαίνεται σαν το σωστό κάλεσμα τώρα, κάποιοι μπορεί να ανησυχούν μήπως μετανιώσουν για την απόφαση αυτή, αργότερα στη ζωή – όταν είναι πολύ αργά.
Τελικά, μάλλον δεν υπάρχει σωστό ή λάθος. Με συναρπαστικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και στις δύο πλευρές, εναπόκειται σε κάθε ζευγάρι να αποφασίσει εάν είναι ο σωστός τρόπος για να προχωρήσει και να ζήσει τη ζωή του.
Πηγές: wealthtender.com, www.theknot.com