Τα αποτελέσματα της τελευταίας έκθεσης για την παγκόσμια ευτυχία δείχνουν, ότι υπάρχει λόγος να είμαστε αισιόδοξοι.
«Η καλοσύνη προς τους άλλους, ειδικά η βοήθεια από ή σε αγνώστους, η οποία αυξήθηκε δραματικά το 2021, παρέμεινε υψηλή και το 2022», δήλωσε ο John Helliwell, ένας από τους συντάκτες της Έκθεσης Παγκόσμιας Ευτυχίας, σε συνέντευξή του στο CNN.
Η παγκόσμια ευτυχία και η πανδημία
Η παγκόσμια ευτυχία δεν έχει επηρεαστει αρνητικά τα τρία χρόνια της πανδημίας του Covid-19. Οι αξιολογήσεις της ζωής από το 2020 έως το 2022 ήταν «εξαιρετικά ανθεκτικές», λέει η έκθεση, με τους παγκόσμιους μέσους όρους να συμβαδίζουν με τους μέσους όρους των τριών ετών, που προηγήθηκαν της πανδημίας.
«Ακόμη και κατά τη διάρκεια αυτών των δύσκολων ετών, τα θετικά συναισθήματα έχουν παραμείνει δύο φορές πιο διαδεδομένα από τα αρνητικά και τα συναισθήματα κοινωνικής αλληλεγγύης διπλάσια από εκείνα της μοναξιάς», δήλωσε ο Helliwell σε δελτίο τύπου.
Η έκθεση, που δημοσίευσε το “Δίκτυο Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ” βασίζεται σε δεδομένα παγκόσμιων ερευνών σε περισσότερες από 150 χώρες, εξετάζοντας την απόδοση σε έξι συγκεκριμένες κατηγορίες: κοινωνική υποστήριξη, εισόδημα, υγεία, ελευθερία, γενναιοδωρία και απουσία διαφθοράς.
Οι πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου 2023:
- Φινλανδία
- Δανία
- Ισλανδία
- Ισραήλ
- Ολλανδία
- Σουηδία
- Νορβηγία
- Ελβετία
- Λουξεμβούργο
- Νέα Ζηλανδία
- Αυστρία
- Αυστραλία
- Καναδάς
- Ιρλανδία
- Ηνωμένες Πολιτείες
- Γερμανία
- Βέλγιο
- Τσεχία
- Ηνωμένο Βασίλειο
- Λιθουανία
Το σερί της Φιλανδίας
Για έκτη συνεχή χρονιά, η Φινλανδία είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο! Οι πολίτες της Φινλανδίας βιώνουν έντονα συναισθήματα αλληλεγγύης και αμοιβαίας εμπιστοσύνης, που όχι μόνο βοήθησαν στην εξασφάλιση της πρώτης θέσης στην κατάταξη, αλλά βοήθησαν τη χώρα στο σύνολό της να διαχειριστεί την πανδημία COVID-19.
Επιπλέον, οι Φινλανδοί ένιωσαν έντονα ότι ήταν ελεύθεροι να κάνουν τις δικές τους επιλογές, δήλωσαν ικανοποιημένοι με τις παροχές υγείας και έδειξαν ελάχιστη καχυποψία για κυβερνητική διαφθορά.
Είναι αρκετά ενδιαφέρον ότι οι επτά πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο για το 2021 ήταν όλες οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Η σκανδιναβική χώρα και οι γείτονές της Δανία, Ισλανδία, Σουηδία και Νορβηγία έχουν πολύ καλή βαθμολογία σε όλες τις παραμέτρους, που χρησιμοποιεί η έκθεση για να εξηγήσει τα ευρήματά της
Αλλά εφόσον δεν μπορούμε όλοι να μετακομίσουμε στη Φινλανδία, υπάρχει κάτι που μπορούν να μάθουν άλλες κοινωνίες από αυτές τις κατατάξεις;
«Μήπως, κάνουν πράγματα που θα θέλαμε να είχαμε και μπορούμε να αρχίσουμε να κάνουμε; Ή μήπως υπάρχει κάτι μοναδικό στο κλίμα και την ιστορία τους που τους κάνει διαφορετικούς; Και ευτυχώς, τουλάχιστον από τη δική μου οπτική γωνία, η απάντηση είναι η πρώτη», είπε ο Helliwell, καθηγητής στο “Vancouver School of Economics, University of British Columbia”.
Μία νέα χώρα για πρώτη φορά στις 20 πρώτες
Ενώ οι ίδιες χώρες τείνουν να εμφανίζονται στις 20 κορυφαίες κάθε χρόνο, υπάρχει μια νέα είσοδος φέτος: η Λιθουανία. Το έθνος της Βαλτικής ανεβαίνει σταθερά τα τελευταία έξι χρόνια από το Νο. 52 το 2017 στο Νο. 20 της πρόσφατης λίστας. Και οι άλλες χώρες της Βαλτικής, η Εσθονία (Νο. 31) και η Λετονία (Νο. 41), ανεβαίνουν επίσης σταθερά.
Ρωσία και Ουκρανία
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έθεσε έντονα και τις δύο χώρες στο παγκόσμιο προσκήνιο. Πού βρίσκονται λοιπόν αυτά τα δύο έθνη, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες;
Η ευημερία στην Ουκρανία έχει σίγουρα επηρεαστεί, αλλά «παρά το μέγεθος της ταλαιπωρίας και της καταστροφής στην Ουκρανία, οι αξιολογήσεις «ευτυχίας» τον Σεπτέμβριο του 2022 παρέμειναν υψηλές, υποστηριζόμενες από μια ισχυρότερη αίσθηση κοινού σκοπού, αλληλεγγύης και εμπιστοσύνης στην ουκρανική ηγεσία», αναφέρει η έκθεση.
Η εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις τους αυξήθηκε και στις δύο χώρες το 2022, λέει η έρευνα, «αλλά πολύ περισσότερο στην Ουκρανία παρά στη Ρωσία». Στη φετινή κατάταξη, η Ρωσία βρίσκεται στο Νο. 70 και η Ουκρανία στο Νο. 92.
Οι χώρες που βρίσκονται χαμηλά στη λίστα
Η λιγότερο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο για το 2021 ήταν το Αφγανιστάν, του οποίου η κατάταξη στην 149η θέση μπορεί να αποδοθεί εν μέρει στο χαμηλό ποσοστό προσδόκιμου ζωής και στα χαμηλά ποσοστά κατά κεφαλήν εισοδήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση κυκλοφόρησε πριν από την πρόσφατη κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, κάτι που αναμφίβολα θα επηρεάσει τα μελλοντικά αποτελέσματα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Η Ελλάδα, στην φετινή κατάταξη βρέθηκε στην 58η θέση (από την 67η που βρισκόταν πέρυσι) ενώ η Κύπρος βρίσκεται στην 46η.
Ελπιδοφόρα συμπεράσματα
Η πανδημία έχει προκαλέσει πολλούς προβληματισμούς σε όλο τον κόσμο. «Οι άνθρωποι ξανασκέφτονται και επαναπροσδιορίζουν τους στόχους της ζωής τους», είπε ο Helliwell. «Με άλλα λόγια, καταλήγεις να αισθάνεσαι καλύτερα με τον εαυτό σου, αν στην πραγματικότητα φροντίζεις και για τους άλλους ανθρώπους και όχι μόνο τον εσυτό σου».
Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ελπιδοφόρα, σύμφωνα και με τη Lara Aknin, μία από τους συγγραφείς της έκθεσης. «Η φετινή έκθεση διαθέτει πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες», δήλωσε η Aknin σε σχετική ανακοίνωση. «Αλλά μία που βρίσκω ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και ενθαρρυντική έχει να κάνει με την κοινωνική αλληλεγγύη.
Για δεύτερη χρονιά, βλέπουμε ότι οι διάφορες καθημερινές μορφές αλληλεγγύης, όπως η βοήθεια προς έναν ξένο, οι δωρεές για φιλανθρωπικούς σκοπούς και ο εθελοντισμός, βρίσκονται πάνω από τα προ της πανδημίας επίπεδα».