Η ρύπανση αποτελεί μια παγκόσμια πρόκληση που υπερβαίνει τα σύνορα, επηρεάζοντας χώρες σε όλο τον κόσμο. Από τις βιομηχανικές εκπομπές, έως την αστική συμφόρηση και τη γεωργική απορροή, η ρύπανση εκδηλώνεται με διάφορες μορφές, θέτοντας απειλές για την ανθρώπινη υγεία, τα οικοσυστήματα και τη γενική ευημερία του πλανήτη. Ας εξετάσουμε μερικές από τις πιο μολυσμένες χώρες παγκοσμίως, ρίχνοντας φως στα περιβαλλοντικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν. Ποια είναι η περιοχή-έκπληξη της Ελλάδας που συγκαταλέγεται στις πιο ρυπογόνες;
Για ποιο λόγο η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι απειλητική για την υγεία;
Η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί σοβαρή απειλή για την υγεία καθώς περιέχει επιβλαβείς χημικές ουσίες και σωματίδια που εισέρχονται στον ανθρώπινο οργανισμό και μπορούν να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα, καρδιαγγειακές παθήσεις, ενισχύουν τον κίνδυνο καρκίνου και επηρεάζουν το νευρικό σύστημα. Οι μακροχρόνιες επιδράσεις μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές ασθένειες και ακόμη και στον θάνατο.
Ινδία και Πακιστάν
Με μέση συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων PM2.5 στα 54,4 μg/m3, που είναι 10 φορές υψηλότερη από την ετήσια κατευθυντήρια γραμμή του Π.Ο.Υ. (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Πακιστάν και την Ινδία «χτυπάει κόκκινο». Η υψηλή πυκνότητα κυκλοφορίας, η βιομηχανική δραστηριότητα και η χρήση άνθρακα για θέρμανση συνεισφέρουν στη δημιουργία ενός αέριου καπνού που καλύπτει τις πόλεις.
Βραζιλία και Περού
Στη Νότια Αμερική, χώρες όπως η Βραζιλία και το Περού αντιμετωπίζουν προβλήματα ρύπανσης που συνδέονται με την αποψίλωση των δασών, την εξόρυξη και την κρίση του νερού https://www.prefer.gr/skepseis/i-krisi-tou-nerou/3485/. Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, αντιμετωπίζει απειλές από την παράνομη υλοτομία, την εκκαθάριση γης για τη γεωργία και τις εξορυκτικές δραστηριότητες, οδηγώντας σε καταστροφή οικοτόπων και απώλεια βιοποικιλότητας. Αστικά κέντρα όπως το Σάο Πάολο και η Λίμα παλεύουν με την ατμοσφαιρική ρύπανση από τις εκπομπές οχημάτων και τις βιομηχανικές δραστηριότητες.
Ελλάδα
Όσον αφορά στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα την Αθήνα, οι μετρήσεις καταγράφουν σε όλες τις περιοχές ποσοστά επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία, όπως και σε αρκετές περιοχές της Θεσσαλονίκης, το Αγρίνιο, αλλά και τη Ξάνθη. Πιο συγκεκριμένα, η Αθήνα καταγράφει ποσοστά που αποτελούν απειλή για την υγεία, με την περιοχή του Ιλίου να ξεχωρίζει.
Ποια είναι η πιο «καθαρή» πόλη της Ελλάδας;
Σύμφωνα με τα στοιχεία του IQAir, η ελληνική πόλη με την καθαρότερη ατμόσφαιρα, η οποία αποτελεί επίσης σημαντική εξαίρεση για την παρούσα έκθεση στη χώρα μας, είναι ο Άγιος Παύλος Θεσσαλονίκης.
Πηγή: www.aqi.in