Είτε πρόκειται για το πώς, να το αποφύγετε εξαρχής είτε για να μειώσετε τα συμπτώματα, το hangover μελετάται εδώ και χιλιετίες. Στην αρχαία Ρώμη, ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος δήλωνε, ότι ήταν σκόπιμο να «στρώσει» το στομάχι με ένα γεύμα από ψητά έντερα προβάτου πριν καταναλώσει ποτό, ενώ αιώνες αργότερα ο Άγγλος βοτανολόγος Nicholas Culpeper έγραψε, ότι το hangover θα μπορούσε να ανακουφιστεί με το γέμισμα των ρινικών οδών με χυμό από κισσό.
Γιατί λέγεται hangover;
Λέγεται ότι ο όρος hangover προέρχεται από τη φθηνότερη μορφή καταλύματος στη βικτωριανή Αγγλία. Ήταν η πρόσβαση σε ένα σχοινί για να ακουμπήσεις (να κρεμαστείς) και να περάσεις τη νύχτα στην τιμή μιας δεκάρας. Συνήθως χρησιμοποιούνταν από μεθυσμένους ναυτικούς, που είχαν ξοδέψει όλα τα χρήματά τους πίνοντας. Ωστόσο ο ισχυρισμός αυτός για την προέλευση της λέξης χαρακτηρίζεται από γλωσσολόγους ως ανοησία.
Το hangover περιγράφηκε για πρώτη φορά πριν από 3.000 σε ένα ινδικό φαρμακευτικό εγχειρίδιο, ως μια κατάσταση μετά το ποτό, που χαρακτηρίζεται από δίψα, πόνο στο κεφάλι και τις αρθρώσεις και αδυναμία στο σώμα, χωρίς γνωστή θεραπεία. Αλλά η λέξη hangover άρχισε να εμφανίζεται συστηματικά σε σχέση με το αλκοόλ μόλις το 1904.
Τι το προκαλεί;
Το hangover συμβαίνει, όταν η περιεκτικότητα σε αλκοόλ στο αίμα επανέρχεται στο μηδέν, οδηγώντας σε πονοκεφάλους, ναυτία, άγχος, ξηροστομία, εφίδρωση, γαστρεντερικά προβλήματα, προβλήματα συγκέντρωσης, ζάλη, υπνηλία και υπερδιέγερση. Μία από τις αιτίες είναι ο τρόπος, που το σώμα μεταβολίζει τις ενώσεις που βρίσκονται στα αλκοολούχα ποτά. Τα αλκοολούχα ποτά περιέχουν πολύ μικρές ποσότητες μεθανόλης (επιπλέον της αιθανόλης), την οποία το σώμα διασπά στις τοξίνες φορμαλδεΰδη και μυρμηκικό οξύ περίπου 10 ώρες μετά την κατανάλωση, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε άρρωστοι.
Μια άλλη επιστημονική θεωρία είναι, ότι τα συμπτώματα του hangover οφείλονται στην αφυδάτωση, επειδή το αλκοόλ μειώνει την παραγωγή μιας αντιδιουρητικής ορμόνης, κάτι που το σώμα χρειάζεται για να επαναρροφήσει το νερό.
Πολλά από τα γνωστικά συμπτώματα του hangover από το αλκοόλ – όπως η απώλεια μνήμης, οι αλλαγές στη διάθεση και το άγχος – φαίνεται να οφείλονται στην επίδρασή του αλκοόλ στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Καθώς το σώμα προσπαθεί να το επεξεργαστεί στην κυκλοφορία του αίματος, παράγει μικροσκοπικά μόρια που ονομάζονται κυτοκίνες. Μελέτες έχουν δείξει, ότι η αυξημένη συγκέντρωση κυτοκίνης στον εγκέφαλο, μπορεί να προκαλέσει αδυναμία, μειωμένη όρεξη, ασθένεια και αδυναμία συγκέντρωσης.
Γιατί κάποιοι δεν παθαίνουν hangover;
Το 28% όσων πίνουν, λένε ότι δεν βιώνουν ποτέ hangover. Οι ακριβείς λόγοι για αυτό είναι ελάχιστα κατανοητοί. Γενικά θεωρείται, ότι οφείλεται σε ένα μείγμα γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Δύο γονότυποι, που σχετίζονται με την ερυθρότητα στο πρόσωπο ή το σώμα μετά από κατανάλωση αλκοόλ, έχει βρεθεί ότι σχετίζονται με αυξημένη ευαισθησία στο hangover. Επίσης, το έντονο hangover είναι πιο συχνό σε όσους έχουν οικογενειακό ιστορικό αλκοολισμού, με τους αλκοολικούς να έχουν το χειρότερο hangover από όλους.
Μπορούν τα συνεχή hangover να έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες;
Ναι. Διάφορες μελέτες έχουν βρει μια σχέση μεταξύ του συχνού hangover και των αρνητικών νευρογνωστικών εκβάσεων. Θεωρείται, ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε παρατεταμένες βλάβες στη μνήμη και την προσοχή.
Υπάρχει «θαυματουργή θεραπεία»;
Η αναζήτηση για τη θεραπεία του hangover είναι περίπου τόσο παλιά όσο η καταγεγραμμένη ιστορία. Η παλαιότερη γνωστή θεραπεία είναι, ότι άν συνεχίσετε να πίνετε αλκοόλ κατά τη φάση του hangover, το σώμα σας θα σταματήσει να μεταβολίζει τη μεθανόλη σε τοξίνες και θα επιστρέψει στην επεξεργασία της αιθανόλης, αφήνοντας τη μεθανόλη για αργότερα.
Αλλά όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση του αναπόφευκτου, διάφορες ουσίες έχουν δοκιμαστεί και δοκιμαστεί ανά τους αιώνες. Οι Ρωμαίοι συνιστούσαν ωμά αυγά κουκουβάγιας, τα οποία μπορεί να είχαν κάποια ευεργετικά αποτελέσματα, καθώς τα αυγά περιέχουν κυστεΐνη, ένα αμινοξύ που εξαντλείται από το αλκοόλ. Οι αρχαίοι Ασσύριοι επέλεξαν να ένα πιο αμφίβολο παρασκεύασμα από αλεσμένα ράμφη πτηνών. Στην εποχή του Τζένγκις Χαν, οι Μογγόλοι πολεμιστές έτρωγαν μάτια προβάτου τουρσί, ενώ στη μεσαιωνική Ευρώπη οι γιατροί συνιστούσαν ωμά χέλια και πικραμύγδαλα.
Πιο πρόσφατα, ορισμένες εταιρείες – αναμφίβολα σκεπτόμενες τις τεράστιες εμπορικές δυνατότητες – προσπάθησαν να αναπτύξουν ένα έγκυρο φάρμακο για το hangover. Όμως, ενώ διάφορα αντιφλεγμονώδη, φάρμακα για την ημικρανία ή βότανα έχουν δείξει κάποια οφέλη, μέχρι στιγμής καμία θεραπεία δεν έχει λάβει επιστημονική έγκριση.
Πηγή: www.theguardian.com