Η μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας, το Πάσχα, επιτέλους έφτασε. Μαζί του φέρνει μία σειρά από κλασικά -ή ακόμα και περίεργα- πασχαλινά έθιμα που τηρούμε πιστά κάθε χρόνο, αλλά και πασχαλινά φαγητά από όλο τον κόσμο: τα βαμμένα κόκκινα αυγά για τσούγκρισμα, τα τσουρέκια με την υπέροχη ιστορία, τα κουλουράκια, η μαγειρίτσα και το σουβλισμένο αρνί είναι λίγα μόλις από τα λατρεμένα Πασχαλινά εδέσματα που ανυπομονούμε να γευτούμε κάθε χρόνο.
Η Ελλάδα, όμως, δεν είναι η μόνη χώρα με τεράστιο Ορθόδοξο πληθυσμό. Και, φυσικά, κάθε Ορθόδοξη χώρα έχει τις δικές της γαστρονομικές παραδόσεις, που δίνουν στο Πάσχα μία ξεχωριστή γεύση. Ας κάνουμε, λοιπόν, μία ανασκόπηση των γεύσεων του Πάσχα στον κόσμο της Ορθοδοξίας.
Τι τρώνε το Πάσχα στη Ρουμανία, τη Μολδαβία και τη Βουλγαρία Ένα από τα σημαντικότερα εδέσματα στη Ρουμανία και τη Μολδαβία κατά τη διάρκεια του Πάσχα είναι το cozonac, κάτι ανάμεσα σε κέικ και τσουρέκι με γέμιση καρυδιού ή ηλιόσπορου. Παρόμοια εκδοχή συναντάμε και στη Βουλγαρία. Φυσικά, οι χώρες αυτές τιμούν και την παράδοση του αρνιού, το οποίο μετατρέπεται σε ρολό (drob de miel) με αυγό και κρεμμύδι.
Πασχαλινά γαστρονομικά έθιμα στη Γεωργία Ένα κέικ με σταφίδες και γεύση βανίλιας ή λεμονιού, το λεγόμενο paska, είναι το σπουδαιότερο πασχαλινό γλυκό στη Γεωργία. Και εδώ, πάντως, το αρνί έχει την τιμητική του, μαγειρεμένο αυτή τη φορά σαν στιφάδο και συνοδευόμενο από φρέσκα μπαχαρικά, δαμάσκηνα και λευκό κρασί. Η συνταγή αυτή, γνωστή ως chakapuli, είναι δημοφιλής καθ’ όλη τη διάρκεια της άνοιξης.
Πασχαλινά εδέσματα από τις πρώην γιουγκοσλαβικές χώρες Μία μορφή γλυκού ψωμιού με πλούσια ζύμη συναντάται σε διαφορετικές εκδοχές στη Σερβία, το Μαυροβούνιο και τη Βόρεια Μακεδονία. Αυτό συχνά περιέχει λεμόνι, βανίλια ή ρούμι. Εξίσου δημοφιλές είναι το pinca, μία μορφή χριστόψωμου που επίσης συναντάται σε διαφορετικές εκδοχές τόσο στις παραπάνω χώρες, όσο και στις υπόλοιπες χώρες της πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβίας, με προεξέχουσα την Κροατία.
Άρωμα Πάσχα στη Ρωσία και την Ουκρανία
Η γαστρονομία της Ρωσίας και της Ουκρανίας έχουν ελάχιστες διαφορές. Έτσι, και οι δύο χώρες απολαμβάνουν τη γνωστή εκδοχή του γλυκίζοντος ψωμιού, το οποίο εμπλουτίζεται με υλικά όπως σταφίδες, βανίλια, αποξηραμένα φρούτα και μπαχαρικά όπως το κάρδαμο. Αυτό ονομάζεται kulich. Αντίστοιχα δημοφιλές είναι το paskha, μία παραδοσιακή γλυκιά πουτίγκα με φρέσκο τυρί, βανίλια και αμύγδαλα ή φρούτα.
Πηγές: www.westernunion.gr, shinenyc.net