Όταν παραμένετε ξύπνιοι κατά τη διάρκεια της νύχτας ανησυχώντας για τη δουλειά και τις υποχρεώσεις σας, ο εγκέφαλός σας μπορεί να μεταβεί σε κατάσταση υψηλής εγρήγορσης, γνωστή και ως υπερδιέγερση, η οποία σας κάνει πιο ευάλωτους στις διαταραχές ύπνου.
Εάν έχετε βρεθεί και εσείς σε αυτή τη θέση και δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε τελευταία, ήρθε η ώρα να γυρίσετε σελίδα! Δείτε, λοιπόν, πώς μπορείτε να χαλαρώσετε το μυαλό και το σώμα σας, ώστε να κοιμηθείτε γρήγορα!
Δημιουργήστε μια χαλαρωτική ρουτίνα πριν τον ύπνο
Καθιερώστε μια χαλαρωτική ρουτίνα πριν από τον ύπνο. Πιο συγκεκριμένα, δημιουργήστε μία «τελετουργία» που σηματοδοτεί στο σώμα και το μυαλό σας ότι ήρθε η ώρα να χαλαρώσετε. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την ανάγνωση ενός βιβλίου, τον διαλογισμό ή ένα ζεστό μπάνιο. Έτσι, ρυθμίζετε το σώμα σας να αναγνωρίσει την επικείμενη μετάβαση από την εγρήγορση στον ύπνο.
Περιορίστε τον χρόνο οθόνης
Το μπλε φως που εκπέμπεται από τις ηλεκτρονικές συσκευές μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή μελατονίνης, μιας ορμόνης υπεύθυνης για τη ρύθμιση του ύπνου. Χαμηλώστε τα φώτα μία ώρα πριν τον ύπνο και απομακρυνθείτε από τις οθόνες για να σηματοδοτήσετε στον εγκέφαλό σας ότι ήρθε η ώρα να χαλαρώσετε.
Καταγράψτε τις σκέψεις σας
Καταγράψτε τυχόν ανησυχίες ή κάντε μία λίστα με τις υποχρεώσεις σας, επιτρέποντας στο μυαλό σας να απελευθερώσει το βάρος των ανεπίλυτων ζητημάτων. Αυτή η απλή πράξη μπορεί να προσφέρει μια αίσθηση ολοκλήρωσης και να αποτρέψει τον φαύλο κύκλο των σκέψεων.
Καθιερώστε ένα συνεπές πρόγραμμα ύπνου
Τέλος, καθιερώστε ένα συνεπές πρόγραμμα ύπνου. Δηλαδή, κοιμηθείτε και ξυπνήστε την ίδια ώρα κάθε μέρα, ακόμα και τα σαββατοκύριακα. Αυτό βοηθά στη ρύθμιση του εσωτερικού ρολογιού του σώματός σας, καθιστώντας ευκολότερο να κοιμηθείτε και να ξυπνήσετε φυσικά.
Ενσωματώνοντας αυτές τις στρατηγικές στη ρουτίνα σας, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ευνοϊκό περιβάλλον για έναν ξεκούραστο ύπνο. Θυμηθείτε, το μυστικό είναι να είστε υπομονετικοί και συνεπείς στην εφαρμογή αυτών των πρακτικών. Με τον καιρό, θα κοιμάστε εύκολα και γρήγορα ακόμα και όταν το μυαλό σας…«τρέχει»!
Πηγή: www.self.com