Σε μια εποχή που το άγχος, η καθιστική ζωή και οι απαιτήσεις της καθημερινότητας κυριαρχούν, η άσκηση εμφανίζεται ξανά και ξανά ως το «κλειδί» για μια καλύτερη υγεία, τόσο σωματική όσο και ψυχική. Πόση άσκηση όμως χρειαζόμαστε πραγματικά; Οι επιστήμονες και οι επίσημες οδηγίες υγείας έχουν πλέον πιο σαφείς και, κυρίως, πιο ευέλικτες απαντήσεις.
Η δύναμη της λίγης άσκησης
Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports Medicine και αναλύθηκε σε άρθρο της Guardian, έδειξε ότι ακόμη και περιορισμένης συχνότητας άσκηση μπορεί να έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα στην υγεία του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα, άτομα που γυμνάζονται μία ή δύο φορές την εβδομάδα – γνωστά και ως «weekend warriors» – είχαν κατά 25% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, σε σύγκριση με εκείνους που δεν ασκούνται καθόλου.
Αυτό το εύρημα υπογραμμίζει κάτι πολύ σημαντικό: η συνέπεια δεν είναι το μόνο που μετράει· ακόμα και λίγη, αλλά ποιοτική άσκηση μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι.
Η άσκηση είναι και ψυχική υπόθεση
Η φυσική δραστηριότητα δεν ενισχύει μόνο το καρδιοαναπνευστικό και μυοσκελετικό σύστημα, αλλά έχει και βαθύ αντίκτυπο στην ψυχική υγεία. Ασκήσεις όπως το περπάτημα στη φύση, το ήπιο τρέξιμο, η κολύμβηση ή ακόμη και το χοροπηδητό με τα παιδιά προσφέρουν συναισθηματική εκτόνωση και ανακούφιση από το άγχος.
Όπως σημείωσε και πρόσφατο άρθρο της Guardian, η απόλαυση που νιώθει κάποιος κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας φαίνεται να είναι εξίσου σημαντική με την ένταση ή τη διάρκεια. Όταν η άσκηση μετατρέπεται σε αγγαρεία, χάνει μέρος της δύναμής της.
Οι επίσημες οδηγίες και η πραγματικότητα
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προτείνει τουλάχιστον:
150 λεπτά μέτριας έντασης αερόβιας άσκησης την εβδομάδα, ή 75 λεπτά έντονης άσκησης, με προσθήκη ασκήσεων μυϊκής ενδυνάμωσης τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.
Ωστόσο, οι νέες επιστημονικές παρατηρήσεις χαμηλώνουν τον πήχη: μόλις 4 λεπτά έντονης δραστηριότητας την ημέρα, όπως το να ανεβαίνουμε σκάλες, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιοπαθειών – ειδικά στις γυναίκες.
Αυτό δείχνει πως δεν χρειάζονται ώρες στο γυμναστήριο για να πετύχει κανείς μακροπρόθεσμα οφέλη.
Το νόημα της καθημερινής κίνησης
Η ουσία βρίσκεται στην κίνηση – οποιαδήποτε μορφή κι αν παίρνει αυτή. Το σώμα μας είναι φτιαγμένο για να κινείται. Μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα, όπως το να περπατάμε αντί να οδηγούμε, να κάνουμε διαλείμματα από το γραφείο για stretching ή να χορεύουμε στο σπίτι, προσθέτουν πολύτιμα λεπτά δραστηριότητας.
Το σημαντικότερο; Να βρίσκουμε τρόπους να απολαμβάνουμε την κίνηση, ώστε να μπορέσουμε να την εντάξουμε στη ρουτίνα μας με φυσικό τρόπο.
Πηγή: theguardian.com