Σε μια εποχή όπου τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυριαρχούν στην καθημερινή μας ζωή, είναι εύκολο να συγχέουμε τις εικονικές συνδέσεις με την πραγματική κοινωνική αλληλεπίδραση. Συχνά βρισκόμαστε βυθισμένοι στον κόσμο των likes, των σχολίων και των followers, αλλά στην πραγματικότητα, ένα θεμελιώδες ερώτημα παραμένει αναπάντητο: Πόση κοινωνική αλληλεπίδραση χρειαζόμαστε πραγματικά για να ευδοκιμήσουμε ως ανθρώπινα όντα;
Αρκούν οι εικονικές σχέσεις ή υπάρχει αναντικατάστατη αξία στις πρόσωπο με πρόσωπο συνδέσεις; Αυτό το άρθρο εμβαθύνει στην ουσία της ανθρώπινης σύνδεσης, εξερευνώντας την έμφυτη ανάγκη μας για κοινωνική αλληλεπίδραση και τις συνέπειες της παραμέλησής της σε έναν ολοένα και πιο ψηφιακό κόσμο.
Με πόσους τύπους ανθρώπων αλληλεπιδράτε τακτικά;
Στον πυρήνα κάθε κοινωνικής αλληλεπίδρασης βρίσκονται οι άνθρωποι που την απαρτίζουν. Κάθε κατηγορία συνομιλητών – από ξένους έως ρομαντικούς συντρόφους – όλοι έχουν ένα ρόλο να διαδραματίσουν στο κοινωνικό σας οικοσύστημα. Μια μελέτη του 2022 διαπίστωσε ότι όσο περισσότερη «σχεσιακή ποικιλομορφία» έχει ένα άτομο στο κοινωνικό του ρεπερτόριο, τόσο υψηλότερη είναι η ευημερία του.
Χρησιμοποιώντας την αναλογία ενός «κοινωνικού χαρτοφυλακίου», όταν οι άνθρωποι συναναστρέφονται με μια σειρά συνομιλητών – μέλη της οικογένειας, συναδέλφους, φίλους και ξένους – σε μια δεδομένη ημέρα, αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι από εκείνους που συνομιλούν με λιγότερες «κατηγορίες» ανθρώπων.
Τι είδους συνομιλίες κάνετε; Μια ποιοτική συνομιλία είναι εξίσου σημαντική με την ποσότητα των συνομιλιών. Μία πρόσφατη μελέτη, επισήμανε ότι οι ουσιαστικές αλληλεπιδράσεις – όπως τα γεμάτα γέλιο ανέκδοτα ή οι συναισθηματικές συζητήσεις – κρατούν επαρκώς τη μοναξιά μακριά.
Ακόμη, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος επικοινωνίας για αυτές τις αλληλεπιδράσεις είναι πρόσωπο με πρόσωπο. Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να έχετε μια ουσιαστική συζήτηση με κάποιον που πραγματικά σας αρέσει, μια η προσωπική επαφή.
Ποιες είναι οι συνέπειες της παραμέλησης της κοινωνικής αλληλεπίδρασης;
Η παραμέληση της κοινωνικής αλληλεπίδρασης μπορεί να έχει βαθιές συνέπειες στην ψυχική, συναισθηματική και σωματική μας ευεξία. Μελέτες δείχνουν ότι η παρατεταμένη απομόνωση και η έλλειψη κοινωνικής σύνδεσης μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα συναισθήματα μοναξιάς, κατάθλιψης και άγχους.
Μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά τη γνωστική λειτουργία, την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος, ακόμη και τη μακροζωία. Χωρίς τακτική κοινωνική δέσμευση, κινδυνεύουμε να θέσουμε σε κίνδυνο τη συνολική ποιότητα ζωής μας και την αίσθηση του ανήκειν.
#lifestyle #αλληλεπίδραση
Πηγή: www.vox.com