Λίγα πράγματα είναι τόσο αγαπημένα όσο η τελετουργική γουλιά του πρωινού καφέ. Ωστόσο, πίσω από τη γοητεία του πρώτου φλιτζανιού της ημέρας πλανάται ένα αιώνια ερώτημα: πόσο «κακός» είναι ο καφές με άδειο στομάχι; Ας εμβαθύνουμε, λοιπόν, στις πολυάριθμες έρευνες που μελετούν και ρίχνουν φως στη λεπτή σχέση μεταξύ κατανάλωσης καφέ και υγείας του στομάχου.
Η επίδραση της καφεΐνης και της κορτιζόλης
Η καφεΐνη, αλληλεπιδρά με το σώμα μας με πολύπλοκους τρόπους, ιδιαίτερα το πρωί όταν τα επίπεδα κορτιζόλης είναι φυσικά υψηλά. Αυτή η αλληλεπίδραση μπορεί να εντείνει τις επιδράσεις της κορτιζόλης, επηρεάζοντας ενδεχομένως τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. «Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2, μπορούν να εξισορροπήσουν το σάκχαρο στο αίμα συνδυάζοντας τον καφέ τους με ένα γεύμα πρωτεΐνης» , σημειώνει η Courtney Delpra, εγγεγραμμένη διαιτολόγος για την κλινική του Κλίβελαντ.
Ανησυχίες για την οξύτητα του καφέ
Η οξύτητα του καφέ είναι ένα σημείο διαμάχης στις συζητήσεις σχετικά με την επίδρασή του σε ένα άδειο στομάχι. Ενώ πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι ο καφές ενδέχεται να διεγείρει την παραγωγή οξέων στο στομάχι, αυτό συνήθως δεν αποτελεί πρόβλημα για τους περισσότερους ανθρώπους. Το στομάχι διαθέτει ισχυρούς μηχανισμούς για να προστατευθεί, εκτός εάν υπάρχει υποκείμενη νόσος.
Στρατηγικές για τον μετριασμό των κινδύνων
Για τους λάτρεις του καφέ που ανησυχούν για την οξύτητά του, υπάρχουν στρατηγικές για τον μετριασμό των πιθανών κινδύνων. Ένα σκούρο ψητό χαρμάνι, τείνει να διεγείρει λιγότερη έκκριση οξέος στο στομάχι και ένας κρύος καφές διαθέτει χαμηλότερες συγκεντρώσεις όξινων ενώσεων από τον ζεστό, κάνοντάς τες τις πιο βιώσιμες επιλογές. Επιπλέον, η προσθήκη γάλακτος ή κρέμας στον καφέ μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των οξέων του στομάχου, προσφέροντας μια πιο ήπια εμπειρία για όσους έχουν ευαίσθητο στομάχι.
Συμπερασματικά, ενώ τα περισσότερα άτομα μπορούν να απολαύσουν τον πρωινό τους καφέ χωρίς δυσμενείς επιπτώσεις, εκείνοι με συγκεκριμένες γαστρεντερικές ευαισθησίες ή παθήσεις καλό θα ήταν να είναι προσεκτικοί. Κατανοώντας τις ατομικές ανάγκες μας και χρησιμοποιώντας στρατηγικές για τον μετριασμό της οξύτητας, μπορούμε να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε το αγαπημένο μας ρόφημα χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την υγεία του στομάχου μας.
Πηγή: getpocket.com