Κοιμάστε υπερβολικά; Είτε το πιστεύετε είτε όχι, ο πολύς ύπνος, μπορεί να έχει παρόμοια αποτελέσματα με την έλλειψη ύπνου. Ενώ σε πολλούς θα άρεσε να κοιμούνται περισσότερο, η αλήθεια είναι, ότι ο υπερβολικός ύπνος συχνά σηματοδοτεί μεγαλύτερα προβλήματα και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την παραγωγικότητα, την υγεία και τη συνολική ευημερία σας με την πάροδο του χρόνου. Εάν ο στόχος σας είναι να ξυπνάτε ξεκούραστοι και ανανεωμένοι κάθε πρωί, είναι σημαντικό να κοιμάστε τη σωστή ποσότητα. Ούτε πολύ λίγο, ούτε υπερβολικά πολύ.
Πόσος ύπνος είναι πολύς;
Ο ύπνος είναι αναμφισβήτητα απαραίτητος για την ευημερία μας, αλλά πώς θα καταλάβετε αν το παρακάνετε; Η απάντηση δεν είναι μία και μοναδική, καθώς η βέλτιστη ποσότητα ύπνου ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία, τον τρόπο ζωής και τις ατομικές ανάγκες. Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά χρειάζονται περισσότερο ύπνο και η ποσότητα μειώνεται καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν. Τα παιδιά σχολικής ηλικίας και οι έφηβοι χρειάζονται γενικά από 8 έως 10 ώρες ύπνου, με τους έφηβους να γέρνουν προς το κάτω άκρο, ενώ 7 έως 9 ώρες ύπνο συνήθως θεωρούνται υγιείς για τον μέσο ενήλικα. Τα πρότυπα ύπνου μας αλλάζουν καθώς γερνάμε. Οι ηλικιωμένοι μπορεί να χρειάζονται ελαφρώς λιγότερο ύπνο, με συνιστώμενες 7 έως 8 ώρες. Λιγότερο από 6 ή περισσότερες από 10 ώρες σε τακτική βάση θα μπορούσαν να είναι πρόβλημα.
Συμπτώματα υπερβολικού ύπνου
Αν νομίζετε ότι κοιμάστε πολύ, αυτά είναι τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε:
- Επίμονη κόπωση: Εάν αισθάνεστε κουρασμένοι ακόμα και μετά από αρκετή ανάπαυση, ο υπερβολικός ύπνος μπορεί να είναι ο ένοχος.
- Αλλαγές διάθεσης: Ο πολύς ύπνος συνδέεται με το άγχος και την κατάθλιψη.
- Θέματα σωματικής υγείας: Οι πονοκέφαλοι, η αύξηση βάρους και οι καρδιακές επιπλοκές μπορεί να προκύψουν από συνεχή υπερβολικό ύπνο,
- Υπερυπνία: μια κατάσταση κατά την οποία οι άνθρωποι έχουν υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτή μπορεί να οφείλεται και σε διάφορες ιατρικές παθήσεις ή πρόβλημα στον εγκέφαλο. Όταν δεν μπορεί να βρεθεί αιτία για την υπνηλία, αυτή ονομάζεται ιδιοπαθής υπερυπνία.
Τι μπορεί να σημαίνει όταν κοιμάσαι πολύ;
Ο πολύς ύπνος συχνά είναι ενδεικτικός προβλημάτων που κρύβονται κάτω από την επιφάνεια. Η αντιμετώπιση της βασικής αιτίας είναι το κλειδί για να επαναφέρετε τον ύπνο σας σε καλό δρόμο:
- Μερικές φορές, το πρόβλημα δεν είναι ο πολύς ύπνος αλλά η κακή ποιότητα ύπνου. Εάν μένετε πολλές ώρες στο κρεβάτι αλλά εξακολουθείτε να νιώθετε υπνηλία, μπορεί να ευθύνονται καταστάσεις όπως η υπνική άπνοια ή το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών.
- Ο σταθερός ύπνος περισσότερο από το κανονικό θα μπορούσε να οφείλεται σε ορισμένα υποκείμενα προβλήματα υγείας που παρεμβαίνουν στον ύπνο. Διαταραχές του ύπνου, προβλήματα ψυχικής υγείας, υπνική άπνοια, σωματικές ασθένειες ή οι παρενέργειες ορισμένων φαρμάκων, μπορεί να είναι παράγοντες που συμβάλλουν.
- Παράγοντες τρόπου ζωής όπως η διατροφή και τα επίπεδα δραστηριότητας μπορούν επίσης να επηρεάσουν τα πρότυπα ύπνου.
- Ωστόσο, ο υπερβολικός ύπνος δεν συνδέεται πάντα με μια συγκεκριμένη πάθηση ή επιλογή τρόπου ζωής. Άλλοι παράγοντες, όπως το άγχος, η θλίψη ή ακόμα και ο καιρός, μπορεί μερικές φορές να μας παρακινήσουν να αναζητήσουμε την άνεση του κρεβατιού μας.
Ούτε πολύ λίγο, ούτε πολύ: Βρίσκοντας τη σωστή ισορροπία ύπνου
Η βέλτιστη ποσότητα ύπνου διαφέρει ανάλογα με την υγεία, την ηλικία, τα επίπεδα άγχους, τη δραστηριότητα και άλλους παράγοντες. Παρατηρήστε, πώς νιώθετε μετά από διαφορετικές ποσότητες ύπνου, για να υπολογίσετε τι σας αναζωογονεί. Θυμηθείτε επίσης, ότι οι ανάγκες σας για ύπνο μπορεί να διαφέρουν καθημερινά, επομένως είναι μια συνεχής διαδικασία αξιολόγησης και επαναξιολόγησης. Ο πολύς ύπνος μπορεί να διαταράξει τον φυσικό σας κύκλο ύπνου, αφήνοντάς σας κουρασμένους και νευρικούς. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, όπως αυξημένο κίνδυνο διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και παχυσαρκίας ή να επηρεάσει την ψυχική σας υγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων όπως η κατάθλιψη και το άγχος.
Ενώ για παράδειγμα 12 ώρες ύπνου μπορεί να ακούγονται δελεαστικές, ο σταθερός ύπνος τόσο μεγάλης διάρκειας συνήθως δεν είναι ιδανικός. Για υγιείς ενήλικες, ο πολύς ύπνος θα μπορούσε να σημαίνει, ότι πιο σημαντικά προβλήματα παρεμβαίνουν στον ύπνο και μακροπρόθεσμα, μπορεί να συμβάλει σε κινδύνους για την υγεία. Εάν κοιμάστε συχνά πολύ περισσότερο από το τυπικό για την ηλικία σας, αλλά εξακολουθείτε να αισθάνεστε κουρασμένοι ή εάν ο υπερβολικός ύπνος επηρεάζει τη δουλειά, τις σχέσεις ή τη ζωή σας γενικά, συμβουλευτείτε έναν γιατρό.
Πηγή: www.calm.com