Το power posing είναι μια αμφιλεγόμενη τεχνική αυτοβελτίωσης. Οι άνθρωποι υιοθετούν μια στάση σώματος, που τη συνδέουν στο μυαλό τους με αυτοπεποίθηση, θάρρος και δύναμη και αυτό περνάει και στη συμπεριφορά τους. Αισθάνονται πιο σίγουροι και συμπεριφέρονται πιο δυναμικά.
Power posing και αλλαγές στον εγκέφαλο
Αν και αμφισβητείται συχνά, οι υποστηρικτές αυτής της τεχνικής, συνεχίζουν να υποστηρίζουν, ότι οι άνθρωποι μπορούν να προάγουν θετικές αλλαγές στη ζωή απλώς παίρνοντας μια «ισχυρή» ή «επεκτατική» στάση για λίγα λεπτά πριν από μια αλληλεπίδραση στην οποία χρειάζεται να έχουν αυτοπεποίθηση και να νιώθουν δυνατοί. Αυτό δηλαδή, που «προσποιούνται» με τη δυναμική στάση σώματος, έχει μεγάλες πιθανότητες να γίνει πραγματικότητα.
Η Amy Cuddy, κοινωνική ψυχολόγος και υποστηρικτής του «power posing», ισχυρίζεται, ότι το “power posing”, οδηγεί σε «ορμονικές αλλαγές, που διαμορφώνουν τον εγκέφαλό σας, ώστε να είστε ή τουλάχιστον να δείχνεται διεκδικητικός, σίγουρος και άνετος». Έρευνες έδειξαν, ότι οι δυναμικές στάσεις που μπορεί να υιοθετήσει το σώμα, μπορούν να προκαλέσουν νευροενδοκρινικές και συμπεριφορικές αλλαγές. Τα άτομα που δοκίμασαν να στήσουν το σώμα τους σε μια δυναμική πόζα, παρατήρησαν αύξηση στην τεστοστερόνη, μείωση της κορτιζόλης, και αυξημένα συναισθήματα δύναμης και ανοχής στον κίνδυνο.
Ο ρόλος της εξάσκησης
Μία από τις πιο αγχώδεις καταστάσεις, είναι να στέκεσαι μπροστά σε ένα κοινό για να δώσεις μια ομιλία ή να κάνεις μια παρουσίαση. Η Amy Cuddy συνιστά εξάσκηση: «Απλώς θα το κάνεις, θα το κάνεις και θα το ξανακάνεις». Η επανάληψη είναι απαραίτητο στοιχείο σε κάθε είδος μάθησης. Συνιστά επίσης την έκθεση σε στρεσογόνα περιβάλλοντα. «Θα πάρεις μέρος σε κάθε κουβέντα που σου ζητηθεί… Ακόμα κι αν είσαι τρομοκρατημένος».
Λειτουργεί τελικά το power posing;
Το power posing μπορεί πραγματικά να λειτουργεί για μερικούς ανθρώπους και να βοηθά στην οικοδόμηση αυτοπεποίθησης. Αλλά η στάση του σώματος, η εξάσκηση και η έκθεση από μόνα τους, δεν μπορούν να δημιουργήσουν αυτοπεποίθηση, γιατί είναι σωματικές προσεγγίσεις σε αυτό που είναι ουσιαστικά μια ψυχική πρόκληση.
Ο κύριος λόγος για τον οποίο οι ομιλητές για παράδειγμα, είναι νευρικοί, είναι ότι όταν σηκώνονται όρθιοι για να μιλήσουν -και ξαφνικά γίνονται το επίκεντρο της προσοχής- φοβούνται, ότι δε θα τραβήξουν το ενδιαφέρον των ακροατών και ότι το μήνυμά τους δε θα περάσει. Επομένως, το πρώτο βήμα πρέπει να είναι η μείωση αυτού του φόβου. Αυτό απαιτεί μια ολοκληρωμένη διαδικασία που αποτελείται από συγκέντρωση, ετοιμότητα, καταιγισμό ιδεών, προετοιμασία και δόμηση του περιεχομένου. Κάθε ένα από αυτά τα βήματα είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση πριν καν αρχίσετε να εξασκείστε σε πόζες και να ποζάρετε.
Ο Μαρκ Τουέιν είπε κάποτε: «Υπάρχουν δύο είδη ομιλητών: αυτοί που έχουν άγχος και είναι νευρικοί και αυτοί που είναι ψεύτες». Για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, ένας ομιλητής πρέπει να περάσει όλη τη διαδικασία. Τελικά, το κύκλωμα της δύναμης είναι μάλλον περισσότερο θέμα μυαλού, αν μία δυναμική στάση σώματος, μπορεί να βοηθήσει κάποιους ανθρώπους.
Πηγή: www.forbes.com