Το ζωικό βασίλειο μπορεί να είναι επικίνδυνο για τα νεαρά ζώα. Συχνά, επαφίεται στις μητέρες να προστατεύουν και να μεγαλώνουν τα μικρά τους. Αυτές οι μητέρες φτάνουν στα άκρα, για να εξασφαλίσουν την επιβίωση των απογόνων τους. Ακολουθεί μια λίστα με μερικές από τις καλύτερες μητέρες στο ζωικό βασίλειο.
Γιγαντιαίο χταπόδι του Ειρηνικού
Είναι ίσως η πιο σκληρά εργαζόμενη θαλάσσια μαμά, που γεννά έως και 74.000 αυγά σε ένα βαθύ κρησφύγετο και τα φροντίζει για επτά μήνες χωρίς να φύγει – ούτε καν για φαγητό. Για να επιβιώσουν χωρίς τροφή, τα θηλυκά γιγάντια χταπόδια ζουν από τα λίπη και τις πρωτεΐνες του σώματός τους, και τελικά πεθαίνουν από αυτοκανιβαλισμό.
Αφρικανικός ελέφαντας
Στα δύο χρόνια, οι ελέφαντες έχουν τη μεγαλύτερη περίοδο κύησης από οποιοδήποτε άλλο θηλαστικό. Γεννούν επίσης τα μεγαλύτερα μωρά από κάθε ζώο της ξηράς, που ζυγίζουν έως και 200 κιλά. Τα ελεφαντάκια εξαρτώνται αποκλειστικά από τις μητέρες τους για τη διατροφή για τα πρώτα 2-3 χρόνια τους και συνεχίζουν να θηλάζουν για περισσότερο χρόνο. Ευτυχώς οι μαμάδες ελέφαντες δεν χρειάζεται να μεγαλώνουν μόνες τα παιδιά τους. Έχουν τη βοήθεια του κοπαδιού, το οποίο αποτελείται εξ ολοκλήρου από θηλυκά και τα παιδιά τους.
Γκρίζο καγκουρό
Για τα γκρίζα καγκουρό, η μητρότητα είναι περίπλοκη. Τα μωρά γεννιούνται σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης – μόλις στις 36 ημέρες – και στη συνέχεια πηγαίνουν στο σάκο της μητέρας τους, όπου θα παραμείνουν για περαιτέρω κύηση και σίτιση μέχρι τελικά να βγουν έξω περίπου εννέα μήνες αργότερα.
Επειδή η αρχική περίοδος ανάπτυξης είναι τόσο σύντομη, τα θηλυκά καγκουρό μπορούν να μείνουν έγκυες διαδοχικά, που σημαίνει ότι είναι σχεδόν μόνιμα έγκυες. Εάν κουβαλούν ταυτόχρονα δυο μωρά, σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης, μπορούν ακόμη και να παράγουν δύο διαφορετικούς τύπους γάλακτος ταυτόχρονα, για να εξασφαλίσουν, ότι κάθε μωρό λαμβάνει τα θρεπτικά συστατικά. Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι, αν χρειαστεί, ένα θηλυκό καγκουρό μπορεί να παγώσει την ανάπτυξη ενός εμβρύου, ώστε να μην γεννήσει ξανά, έως ότου ένας προηγούμενο μωρό μπορέσει να αφήσει το σάκο του.
Αυτοκράτορας Πιγκουίνος
Η διαδικασία γέννησης των αυτοκρατορικών πιγκουίνων είναι μια διαδικασία συνεργασίας μεταξύ μητέρας και πατέρα. Η μητέρα εξαντλεί τα αποθέματα τροφής της παράγοντας ένα αυγό. Αφού το γεννήσει, μεταφέρει το αυγό στον πατέρα, μια πράξη που απαιτείτη μέγιστη προσοχή και από τους δύο γιατί η καταστροφή του αυγού θα σήμαινε τον θάνατο του μελλοντικού νεοσσού. Μετά τη μεταφορά, ο πατέρας επωάζει το αυγό, ενώ η μητέρα περπατά για μήνες στο χιόνι για να μαζέψει ψάρια. Ωστόσο, δεν τα κρατάει για τον εαυτό της. Επιστρέφει στον νεοεκκολάπτοντα νεοσσό της, για να τον ταΐσει.
Όρκα
Δεν υπάρχει ανάπαυση για τις μητέρες όρκας μετά τη γέννηση των μωρών τους. Οι νεογέννητες φάλαινες δολοφόνοι δεν κοιμούνται καθόλου τον πρώτο μήνα της ζωής τους, πράγμα που σημαίνει ότι ούτε η μητέρα μπορεί να κοιμηθεί. Αντίθετα, κολυμπούν συνεχώς, κάτι που βοηθά στην αποφυγή των αρπακτικών και στη δημιουργία σημαντικών αποθεμάτων λίπους και μυών. Το ποσοστό θνησιμότητας για τις νεαρές όρκες είναι υψηλό, καθώς μεταξύ 37 και 50% πεθαίνουν μέσα στους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους. Επομένως είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι μητέρες να είναι κοντά για να παρέχουν προστασία. Μερικές όρκες μάλιστα, μένουν με το παιδί τους για όλη τους τη ζωή.
Πτυχωτός Καρχαρίας
Αν και λίγα είναι γνωστά για τον μυστηριώδη καρχαρία που κατοικεί σε πολύ μεγάλα βάθη, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα θηλυκά έχουν τη μεγαλύτερη περίοδο κύησης από οποιοδήποτε άλλο σπονδυλωτό – έως και 3,5 χρόνια. Μια εξήγηση για αυτήν την πολύ μεγάλη εγκυμοσύνη είναι, ότι το έντονο κρύο εκεί όπου που κατοικεί αυτό το πλάσμα, προκαλεί επιβράδυνση του μεταβολισμού του. Τα μικρά του αναπτύσσονται μέσα σε αυγά μέχρι να αναπτυχθούν πλήρως.
Αλιγάτορας
Μπορεί να φαίνονται σκληρές εξωτερικά, αλλά οι μητέρες αλιγάτορες είναι πολύ τρυφερές. Χτίζουν φωλιές ανάμεσα σε βλάστηση και χωνεμένο λίπασμα, ώστε η φυσική θερμότητα να επωάσει τα αυγά ενώ αυτές τα φρουρούν. Μόλις εκκολαφθούν, τα βάζει στα δυνατά σαγόνια της και τα μεταφέρει με ασφάλεια στο νερό. Τα μωρά μένουν με τη μαμά έως και 2 χρόνια, ώστε να συνεχίσει να τα προστατεύει όσο μεγαλώνουν. Αυτό είναι σημαντικό λόγω της απειλής για τα μωρά αλιγάτορες – έως και το 80 % πέφτουν θύματα αρπακτικών.
Πολική αρκούδα
Για να προετοιμαστεί για εγκυμοσύνη, μια πολική αρκούδα τρώει αρκετά για να διπλασιάσει το σωματικό της βάρος, κερδίζοντας πάνω από 400 κιλά. Το επόμενο βήμα είναι να σκάψει ένα «μαιευτήριο», όπου θα μείνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της και άλλους δύο μήνες μετά τη γέννηση των μωρών της. Η μητέρα θα μείνει νηστική για περίπου 8 μήνες. Φεύγοντας από το κρησφύγετο, θα αναζητήσει τροφή στον πάγο που λιώνει συνεχώς, για να κρατήσει τον εαυτό της και τα μικρά της ζωντανά για τα επόμενα δύο χρόνια, μέχρι αυτά να γίνουν ανεξάρτητα.
Ουρακοτάγκος
Οι μητέρες ουρακοτάγκων είναι από τις πιο σκληρά εργαζόμενες μαμάδες στο ζωικό βασίλειο. Οι νεαροί ουρακοτάγκοι παραμένουν εξαρτημένοι από τις μητέρες τους για το μεγαλύτερο διάστημα από όλα τα πρωτεύοντα εκτός από τον άνθρωπο, θηλάζοντας έως και οκτώ χρόνια. Οι μητέρες τα κουβαλούν πάνω στην κοιλιά τους τους πρώτους 4 μήνες της ζωής τους. Εκτός από τη φροντίδα των βρεφών, οι μητέρες ουρακοτάγκοι τους χτίζουν ένα κρεβάτι στην κορυφή ενός δέντρου και τους διδάσκουν τι πρέπει να ξέρουν για να είναι ανεξάρτητοι, από την εύρεση τροφής μέχρι το χτίσιμο των δικών τους σπιτιών.
Η Αφρικανική Taita Caecilian
Είναι ενδημικό αμφίβιο της νοτιοανατολικής Κένυας, που εμφανισιακά μοιάζει με σκουλήκι. Η αφρικανική Taira Caecilian δίνει κυριολεκτικά το δέρμα της – για τα παιδιά της. Μόλις εκκολαφθούν τα αυγά της, αναπτύσσει ένα επιπλέον, θρεπτικό στρώμα δέρματος που επιτρέπει στα παιδιά να φάνε. Αυτό μεγαλώνει ξανά κάθε τρεις μέρες μέχρι να γίνουν πιο ανεξάρτητα τα μικρά της.Αυτή η συμπεριφορά ονομάζεται δερματοτροφία..
Επίλογος
Από τη στιγμή που οι απόγονοι αυτών των ζώων έρχονται στον κόσμο, οι μητέρες ταΐζουν, προστατεύουν, διδάσκουν και πειθαρχούν τα μικρά τους για να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους. Όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους, τα ζώα ξέρουν, πώς να είναι καλές μαμάδες – και μερικά είναι απλά καταπληκτικά σε αυτό.
Πηγή: www.treehugger.com