Για γενιές, πιστεύεται ευρέως ότι ο υπολογισμός της ηλικίας ενός σκύλου σε σχέση με τα ανθρώπινα χρόνια είναι τόσο απλός, όσο ο πολλαπλασιασμός της ηλικίας του επί επτά. Ωστόσο, πρόσφατες επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι αυτή η μακροχρόνια πεποίθηση μπορεί να μην είναι τίποτα περισσότερο από έναν μύθο. Πάμε να ανακαλύψουμε τι ισχύει!
Πώς προέκυψε η θεωρία αυτή;
Η ιδέα του υπολογισμού της ηλικίας των σκυλιών σε ανθρώπινα χρόνια, προήλθε από μια πρόχειρη εκτίμηση της μέσης διάρκειας ζωής των σκύλων σε σύγκριση με τους ανθρώπους. Δεδομένου ότι τα σκυλιά ζουν γενικά για περίπου 10 έως 15 χρόνια, ενώ οι άνθρωποι ζουν για περίπου 70 έως 80 χρόνια κατά μέσο όρο, η ιδέα ότι ένα έτος σκύλου ισοδυναμεί με επτά ανθρώπινα χρόνια φαινόταν λογική. Ωστόσο, αυτός ο απλοϊκός υπολογισμός αποτυγχάνει να εξηγήσει τους διαφορετικούς ρυθμούς γήρανσης και ανάπτυξης μεταξύ σκύλων και ανθρώπων.
Η γήρανση των τετράποδων συντρόφων μας
Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η διαδικασία γήρανσης στα σκυλιά δεν είναι τόσο γραμμική, όσο πιστεύαμε. Τα κουτάβια ωριμάζουν γρήγορα κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους ζωής, με μερικά να φτάνουν σε σεξουαλική ωριμότητα μέσα σε έξι έως εννέα μήνες! Καθώς τα σκυλιά γερνούν, ο ρυθμός ανάπτυξής τους επιβραδύνεται και οι μεγαλύτερες φυλές τείνουν να έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής από τις μικρότερες φυλές. Αυτή η διακύμανση στη διαδικασία γήρανσης, καθιστά δύσκολη την εφαρμογή ομοιόμορφου ποσοστού μετατροπής σε όλες τις φυλές σκύλων.
Οι πιο πρόσφατες έρευνες
Τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές έχουν αναπτύξει πιο ακριβείς μεθόδους για την εκτίμηση της ηλικίας ενός σκύλου σε ανθρώπινα χρόνια. Μια τέτοια προσέγγιση περιλαμβάνει την εξέταση των μοτίβων μεθυλίωσης του DNA στο γονιδίωμα ενός σκύλου. Τα μοτίβα μεθυλίωσης αλλάζουν καθώς ένας οργανισμός γερνάει και συγκρίνοντας αυτά τα πρότυπα με εκείνα των ανθρώπων, οι επιστήμονες μπορούν να προσδιορίσουν μια πιο ακριβή μετατροπή ηλικίας.
Παράγοντες που επηρεάζουν τη διαδικασία γήρανσης
Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι η διαδικασία γήρανσης επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως η διατροφή, η άσκηση, η γενετική και η γενική υγεία. Ακριβώς όπως οι άνθρωποι, τα σκυλιά μπορούν να βιώσουν μεμονωμένες διακυμάνσεις στο ρυθμό με τον οποίο γερνούν. Μερικοί σκύλοι μπορεί να εμφανίσουν σημάδια γήρανσης νωρίτερα ή αργότερα από άλλους, καθιστώντας δύσκολη την εκχώρηση ενός σταθερού ποσοστού μετατροπής.
Πηγές: www.livescience.com, www.fox6now.com