Η χαλάρωση είναι απαραίτητη για την ψυχική την ευημερία μας, καθώς μας επιτρέπει να ανακτήσουμε δυνάμεις και να μειώσουμε τα επίπεδα άγχους μας. Ωστόσο, σε μια εποχή όπου το άγχος είναι πανταχού παρόν, η ίδια η προσπάθεια για χαλάρωση μπορεί να καταλήξει να προκαλεί περισσότερο άγχος! Αυτό το παράδοξο φαινόμενο ονομάζεται «stresslaxing», και περιγράφει την κατάσταση όπου η ανάγκη και η προσπάθεια να χαλαρώσουμε δημιουργούν μεγαλύτερη πίεση και ανησυχία αντί για ανακούφιση.
Η έννοια του «stresslaxing»
Το «stresslaxing» περιγράφει την κατάσταση όπου η επιθυμία και η προσπάθεια για χαλάρωση προκαλούν αντίθετα αποτελέσματα, δηλαδή περισσότερο άγχος. Έτσι, όταν η χαλάρωση μετατρέπεται σε ακόμη ένα «πρέπει» στην λίστα των υποχρεώσεών μας, το αποτέλεσμα είναι να προστίθεται άγχος αντί να μειώνεται.
Οι αιτίες πίσω από αυτό το φαινόμενο
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους η χαλάρωση μπορεί να προκαλέσει άγχος. Μάλιστα, ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι οι υψηλές προσδοκίες που θέτουμε στον εαυτό μας για το πώς πρέπει να είναι η χαλάρωση. Πολλοί από εμάς έχουμε συγκεκριμένες ιδέες για το πώς πρέπει να νιώθουμε και τι πρέπει να κάνουμε για να χαλαρώσουμε, όπως διαλογισμό ή γιόγκα, κάτι που μπορεί να μας προσφέρει πίεση αντί για την ανακούφιση που αναζητούμε.
Η επίδραση της κουλτούρας της παραγωγικότητας
Η κοινωνία μας είναι έντονα προσανατολισμένη στην παραγωγικότητα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να νιώθουμε ενοχές όταν δεν κάνουμε κάτι «παραγωγικό», ακόμα και όταν προσπαθούμε να χαλαρώσουμε. Έτσι, η ανάγκη για συνεχή παραγωγικότητα μπορεί να εμποδίζει την πραγματική χαλάρωση και να οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα άγχους.
Πώς να αντιμετωπίσουμε το «stresslaxing»
Για να αποφύγουμε το «stresslaxing», είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η χαλάρωση δεν έχει μία μοναδική μορφή και ότι δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος να χαλαρώσουμε. Η χαλάρωση πρέπει να είναι μια προσωπική εμπειρία που προσαρμόζεται στις ατομικές μας ανάγκες και προτιμήσεις. Μερικές φορές, το κολύμπι ή η ακρόαση μουσικής μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικά από τις πιο δομημένες πρακτικές χαλάρωσης, όπως ο πρωινός διαλογισμός. Πρέπει σε κάθε περίπτωση να ακούμε το μυαλό και το σώμα μας, επιλέγοντας την ενέργεια που θα λειτουργήσει ευεργετικά για αυτά.
Η σημασία της αυτοφροντίδας
Συμπερασματικά, η αυτοφροντίδα αποτελεί το Α και το Ω για την αποφυγή του «stresslaxing». Εστιάζοντας στην κατανόηση των δικών μας αναγκών και προσδοκιών, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια πιο χαλαρή και χωρίς άγχος καθημερινότητα. Θυμηθείτε, ότι η πραγματική χαλάρωση προέρχεται από την αποδοχή και την κατανόηση του εαυτού μας, και όχι από τις εξωτερικές προσδοκίες και πιέσεις!
Πηγή: www.healthline.com