Το χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι μια παράδοση πιο παλιά από τα Χριστούγεννα. Τα αειθαλή έχουν χρησιμεύσει ως σύμβολα ζωής κατά τη διάρκεια του χειμώνα και κατέληξαν να γίνουν μία παράδοση, που είναι πλέον παγκόσμιο φαινόμενο. Ας δούμε τι γίνεται σε διάφορες χώρες.
Νορβηγία
Οι Νορβηγοί κάνουν συχνά ένα ταξίδι στο δάσος για να επιλέξουν ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο. Πολλές οικογένειες στολίζουν τα δέντρα τους την «Μικρή Παραμονή Χριστουγέννων»—23 Δεκεμβρίου. Ακολουθεί ένα νορβηγικό τελετουργικό γνωστό ως «κυκλώνοντας το χριστουγεννιάτικο δέντρο», όπου όλοι ενώνουν τα χέρια για να σχηματίσουν ένα κύκλο γύρω από το δέντρο και μετά περπατούν γύρω του τραγουδώντας τα κάλαντα.
Μεξικό
Στα περισσότερα σπίτια στο Μεξικό, ο κύριος στολισμός είναι το “el Nacimiento”(σκηνή της Γέννησης). Ωστόσο, ένα στολισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο μπορεί να ενσωματωθεί στο Nacimiento ή να στηθεί αλλού στο σπίτι. Καθώς η αγορά ενός φυσικού πεύκου αντιπροσωπεύει ένα εμπόρευμα πολυτέλειας για τις περισσότερες οικογένειες του Μεξικού, το τυπικό δέντρο είναι συχνά τεχνητό, γυμνό κλαδί κομμένο από το δέντρο “Bursera microphylla” ή κάποιο είδος θάμνου.
Βραζιλία
Αν και τα Χριστούγεννα πέφτουν το καλοκαίρι στο μεγαλύτερο μέρος της Βραζιλίας, μερικές φορές, πεύκα στολίζονται με μικρά κομμάτια βαμβακιού, που αντιπροσωπεύουν το χιόνι που πέφτει.
Σουηδία
Οι περισσότεροι άνθρωποι αγοράζουν χριστουγεννιάτικα δέντρα πολύ νωρίς, αλλά δεν είναι συνηθισμένο να παίρνουν το δέντρο μέσα αλλά το κάνουν λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα. Τα δέντρα είναι διακοσμημένα με αστέρια, ηλιαχτίδες, νιφάδες χιονιού από άχυρο, πολύχρωμα ξύλινα ζωάκια και άλλες κατασκευές από άχυρο.
Ισπανία
Ένα δημοφιλές έθιμο των Χριστουγέννων στην Καταλονία είναι το “Caga Tió”, ένα στολισμένο κούτσουρο που «ταΐζουν» τα παιδιά με υπολείμματα φαγητού τις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα. Τα Χριστούγεννα, το κούτσουρο καλύπτεται με μια κουβέρτα και τα παιδιά το χτυπούν με ένα ξύλο. Στη συνέχεια, η κουβέρτα αφαιρείται για να αποκαλύψει λιχουδιές όπως καραμέλες, φουντούκια κ.α
Ιταλία
Σε μια ιταλική παράδοση, το πρέσπιο (φάτνη ή κούνια) αντιπροσωπεύει σε μικρογραφία την Αγία Οικογένεια στον στάβλο και είναι το κέντρο των Χριστουγεννιάτικων εορτασμών Οι καλεσμένοι γονατίζουν μπροστά του και οι μουσικοί τραγουδούν μπροστά του. Οι φιγούρες του πρέσπιου είναι συνήθως σκαλισμένες στο χέρι και πολύ λεπτομερείς. Είναι εξ ολοκλήρου διακοσμημένο με χρωματιστό χαρτί, επιχρυσωμένα κουκουνάρια και μινιατούρες. Μικρά κεριά στερεώνονται στις κωνικές πλευρές. Ένα αστέρι ή μια μικρή κούκλα είναι κρεμασμένη στην κορυφή.
Γερμανία
Πολλές χριστουγεννιάτικες παραδόσεις που εφαρμόζονται σε όλο τον κόσμο σήμερα ξεκίνησαν στη Γερμανία. Σύμφωνα με το μύθο, στις αρχές του 16ου αιώνα, οι οι Γερμανοί συνδύασαν δύο έθιμα από διαφορετικές χώρες: Το «δέντρο του Παραδείσου» (ένα έλατο στολισμένο με μήλα) αντιπροσώπευε το Δέντρο της Γνώσης στον Κήπο της Εδέμ και το «Χριστουγεννιάτικο Φως», ένα μικρό πλαίσιο που μοιάζει με πυραμίδα, συνήθως διακοσμημένο με γυάλινες μπάλες, πούλιες και ένα κερί στην κορυφή, σύμβολο της γέννησης του Χριστού ως Φωτός του Κόσμου. Αλλάζοντας τα μήλα του δέντρου με μπαλίτσες και γλυκά και συνδυάζοντας το με το «Χριστουγεννιάτικο φως», που τοποθετείται στην κορυφή, οι Γερμανοί δημιούργησαν το δέντρο όπως το γνωρίζουμε σήμερα.
Νότια Αφρική
Τα Χριστούγεννα είναι καλοκαιρινές στη Νότια Αφρική. Αν και τα χριστουγεννιάτικα δέντρα δεν συνηθίζονται, τα παράθυρα είναι συχνά στολισμένα με βαμβάκι και πούλιες.
Σαουδική Αραβία
Όσοι χριστιανοί θέλουν να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα πρέπει να το κάνουν ιδιωτικά στα σπίτια τους. Τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια γενικά δεν είναι ανεκτά. Οι περισσότερες οικογένειες τοποθετούν τα δέντρα τους σε κάποιο σημείο που δεν φαίνεται.
Φιλιππίνες
Τα φρέσκα δέντρα είναι πολύ ακριβά για πολλούς Φιλιππινέζους, επομένως χρησιμοποιούνται συχνά χειροποίητα δέντρα σε διάφορα χρώματα και μεγέθη. Τα «φανάρια των αστεριών», ή αλλιώς “parol”, εμφανίζονται παντού τον Δεκέμβριο. Είναι φτιαγμένα από μπαστούνια μπαμπού, καλυμμένα με ριζόχαρτο ή σελοφάν σε έντονα χρώματα. Υπάρχει συνήθως ένα σε κάθε παράθυρο και αντιπροσωπεύουν το Άστρο της Βηθλεέμ.
Κίνα
Περισσότερο από το 80 % των τεχνητών χριστουγεννιάτικων δέντρων στον κόσμο, κατασκευάζονται στην Κίνα, αλλά ένα πολύ μικρό τμήμα των Κινέζων γιορτάζει τα Χριστούγεννα. Εκείνοι που το κάνουν συχνά βάζουν τεχνητά δέντρα—«δέντρα του φωτός» διακοσμημένα με χάρτινες αλυσίδες και φανάρια.
Ιαπωνία
Για τους περισσότερους από τους Ιάπωνες, που γιορτάζουν τα Χριστούγεννα, είναι καθαρά μια κοσμική γιορτή αφιερωμένη στην αγάπη για τα παιδιά τους. Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα είναι στολισμένα με μικρά παιχνίδια, κούκλες, χάρτινα στολίδια, φαναράκια από χρυσό χαρτί και κουδουνάκια. Μικρά κεριά τοποθετούνται επίσης ανάμεσα στα κλαδιά των δέντρων. Ένα από τα πιο δημοφιλή στολίδια είναι ο χάρτινος γερανός origami. Τα παιδιά της Ιαπωνίας έχουν ανταλλάξει χιλιάδες χάρτινα «πουλιά της ειρήνης» με νέους σε όλο τον κόσμο ως υπόσχεση, ότι ο πόλεμος δεν πρέπει να επαναληφθεί.
Καναδάς
Οι Γερμανοί άποικοι άρχισαν να μεταναστεύουν στον Καναδά από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 1700. Έφεραν τα πρώτα χριστουγεννιάτικα δέντρα στον Καναδά και, οι επόμενες γενιές, έφεραν τα μελόψωμα και τα ημερολόγια Advent. Όταν ο Γερμανός σύζυγος της Βασίλισσας Βικτώριας, Πρίγκιπας Αλβέρτος, έστησε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Κάστρο του Ουίνδσορ το 1848, τα χριστουγεννιάτικα δέντρα έγιναν μια ευρέως δημοφιλής παράδοση σε όλη την Αγγλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά.
Πηγή: www.history.com