Πολλά μέρη του κόσμου γνώρισαν και θα γνωρίσουν ζέστη ρεκόρ αυτό το καλοκαίρι. Οι επιστήμονες λένε ότι αυτά τα υψηλά ρεκόρ ευθυγραμμίζονται με τις προβλέψεις τους για την κλιματική αλλαγή και προειδοποιούν, ότι έρχονται και χειρότερα.
Τα κύματα καύσωνα δεν είναι απλά υψηλές θερμοκρασίες. Οι δυνάμεις πίσω από αυτά είναι περίπλοκες και μεταβαλλόμενες. Αποτελούν απειλή για τη δημόσια υγεία, που μπορεί να προκαλέσει την κατάρρευση των υποδομών και να ενισχύσει άλλα προβλήματα της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Το 2023 μπορεί να είναι ένα από τα θερμότερα χρόνια που έχουν καταγραφεί. Όμως, καθώς οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες συνεχίζουν να αυξάνονται, περισσότερα ρεκόρ αναμένεται να πέσουν.
Τι είναι ένα κύμα καύσωνα
Αυτό που μετράει ως κύμα καύσωνα, ορίζεται συνήθως σε σχέση με τις τοπικές καιρικές συνθήκες, με σταθερές θερμοκρασίες στο 90ο έως το 95ο εκατοστημόριο του μέσου όρου σε μια δεδομένη περιοχή. Έτσι, το όριο για ένα κύμα καύσωνα σε μια περιοχή μπορεί να είναι διαφορετικό από ότι σε κάποια άλλη.
Η συσσώρευση της ατμοσφαιρικής πίεσης
Τα κύματα θερμότητας ξεκινούν με ένα σύστημα υψηλής πίεσης (επίσης γνωστό ως αντικυκλώνας), όπου η ατμοσφαιρική πίεση πάνω από μια περιοχή συσσωρεύεται:
- Αυτό δημιουργεί μια βυθιζόμενη στήλη αέρα, που θερμαίνεται και συχνά στεγνώνει.
- Ο βυθιζόμενος αέρας λειτουργεί ως καπάκι ή θόλος θερμότητας, παγιδεύοντας τη λανθάνουσα θερμότητα, που έχει ήδη απορροφηθεί από το περιβάλλον.
- Το σύστημα υψηλής πίεσης απωθεί επίσης ψυχρότερα, ταχέως κινούμενα ρεύματα αέρα και πιέζει τα σύννεφα μακριά, γεγονός που δίνει στον ήλιο μια ανεμπόδιστη οπτική γωνία προς το έδαφος.
- Το έδαφος -χώμα, άμμος, σκυρόδεμα και άσφαλτος- στη συνέχεια, ψήνεται στο φως του ήλιου και τις μεγάλες μέρες και τις σύντομες νύχτες του καλοκαιριού, η θερμική ενέργεια συσσωρεύεται γρήγορα και οι θερμοκρασίες αυξάνονται.
Το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας
Αν και τα κύματα καύσωνα είναι ιδιαίτερα συνηθισμένα σε περιοχές που είναι ήδη άνυδρες, όπως η έρημος ή σε μεγάλα υψόμετρα, όπου δημιουργούνται εύκολα συστήματα υψηλής πίεσης, οι σύγχρονες αστικές περιοχές επιδεινώνουν περαιτέρω αυτή την υπερθέρμανση. Καθώς δρόμοι, χώροι στάθμευσης και κτίρια αντικαθιστούν τα φυσικά τοπία, οι πόλεις καταλήγουν να απορροφούν περισσότερη θερμότητα από το περιβάλλον τους. Αυτό είναι ένα φαινόμενο γνωστό ως φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας.
Διάρκεια καύσωνα
Τα κύματα καύσωνα διαρκούν συνήθως περίπου πέντε ημέρες, αλλά μπορούν να παραμείνουν περισσότερο εάν το σύστημα υψηλής πίεσης είναι μπλοκαρισμένο στη θέση του. Τελικά, το σύστημα υψηλής πίεσης θα αρχίσει να εξασθενεί, επιτρέποντας την είσοδο ψυχρότερου αέρα και βροχοπτώσεων, που μπορούν να το τερματίσουν. Ωστόσο, καθώς η ζεστή περίοδος συνεχίζεται, περισσότερα συστήματα υψηλής πίεσης μπορούν να εγκατασταθούν και να επανεκκινήσουν τη διαδικασία θέρμανσης.
Η άνοδος της νυχτερινής θερμοκρασίας
Αυτή η αύξηση της θερμότητας δεν κατανέμεται ομοιόμορφα. Οι νυχτερινές θερμοκρασίες αυξάνονται ταχύτερα από τις θερμοκρασίες της ημέρας. Αυτό μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν την υψηλή ζέστη. Η άνοδος της νυχτερινής θερμοκρασίας είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για τη δημόσια υγεία. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι άνθρωποι που ζουν ένα κύμα, καύσωνα βιώνουν υψηλότερο συσσωρευτικό θερμικό στρες, αυξάνοντας τους κινδύνους όπως αφυδάτωση και διαταραχές του ύπνου, που μπορούν να επιδεινώσουν περαιτέρω την εξάντληση και τη δυσφορία.
Τα ψυχρότερα μέρη του πλανήτη θερμαίνονται γρηγορότερα
Οι επιπτώσεις της θέρμανσης διαφέρουν ανάλογα με το γεωγραφικό πλάτος. Οι πολικές περιοχές θερμαίνονται έως και τρεις φορές πιο γρήγορα από τον πλανητικό μέσο όρο, τροφοδοτώντας τα κύματα καύσωνα στην Αρκτική. Στην πραγματικότητα, τα ψυχρότερα μέρη του πλανήτη θερμαίνονται γρηγορότερα από τα μέρη που βρίσκονται πιο κοντά στον ισημερινό. Έτσι οι άνθρωποι που ζουν σε εύκρατα ψυχρά κλίματα μπορεί να βιώσουν μερικές από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στα ακραία φαινόμενα θερμότητας. Τα ήδη ζεστά μέρη του κόσμου γίνονται επίσης πιο ζεστά, ωθώντας τα πέρα από τη σφαίρα της κατοικησιμότητας σε ορισμένες περιόδους του χρόνου.
Ο χρόνος εμφάνισης των κυμάτων καύσωνα
Η κλιματική αλλαγή κάνει τα κύματα καύσωνα πιο συνηθισμένα, αλλά αυξάνει επίσης τη συχνότητα ακραίων θερμοκρασιών πρώιμης και όψιμης περιόδου, επιμηκύνοντας την καυτή περίοδο. Οι περίοδοι ακραίας ζέστης, που συμβαίνουν στις αρχές της σεζόν τείνουν να έχουν μεγαλύτερες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι είναι λιγότερο συνηθισμένοι στη ζέστη την άνοιξη και τις αρχές του καλοκαιριού. Η υποδομή ψύξης μπορεί να μην υπάρχει και οι άνθρωποι μπορεί να μην λαμβάνουν προφυλάξεις για τη θερμότητα, όπως να παραμένουν ενυδατωμένοι και να αποφεύγουν τον ήλιο.
Οι χειρότερες επιπτώσεις της ζέστης δεν είναι πάντα στα πιο ζεστά μέρη
Ενώ οι απόλυτες θερμοκρασίες μπορεί να αυξηθούν υψηλότερα σε ήδη θερμές περιοχές, τα κύματα καύσωνα μπορεί να έχουν τις πιο θανατηφόρες επιπτώσεις τους σε ψυχρότερες περιοχές, όπου οι υψηλές θερμοκρασίες είναι λιγότερο συχνές. Οι θερμότερες περιοχές συχνά διαθέτουν ήδη κλιματισμό σε σπίτια και γραφεία, ενώ οι περιοχές που συνήθως δεν ζεσταίνονται τόσο, έχουν λιγότερες υποδομές. Οι άνθρωποι σε αυτές τις περιοχές είναι επίσης λιγότερο συνηθισμένοι σε υψηλές θερμοκρασίες και μπορεί να μην αναγνωρίζουν προειδοποιητικά σημάδια προβλημάτων υγείας που προκαλούνται από τη ζέστη.
Μείωση της απόδοσης των μέσων κατά της ζέστης
Τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της ζέστης επηρεάζονται επίσης από αυτό: Οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής, οι οποίοι παρέχουν ηλεκτρισμό για τα πάντα, από ψυγεία μέχρι κλιματιστικά, γίνονται λιγότερο αποδοτικοί όσο ζεσταίνει ο καιρός. Οι γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος έχουν μικρότερη χωρητικότητα υπό ακραία ζέστη και συσκευές όπως οι μετασχηματιστές αντιμετωπίζουν περισσότερες βλάβες. Εάν συσσωρευτεί αρκετή πίεση, το ηλεκτρικό δίκτυο μπορεί να καταρρεύσει ακριβώς όταν οι άνθρωποι χρειάζονται περισσότερο ψύξη. Στη συνέχεια, οι διακοπές ρεύματος επηρεάζουν άλλες υποδομές, όπως η αποχέτευση, οι αντλίες καυσίμων, η δημόσια συγκοινωνία κ.λ.π
Πώς η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει τα κύματα καύσωνα
Ο μηχανισμός είναι απλός: Η καύση ορυκτών καυσίμων προσθέτει αέρια θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, τα οποία παγιδεύουν περισσότερη θερμική ενέργεια και ανεβάζουν τις μέσες θερμοκρασίες – οι οποίες, με τη σειρά τους, αυξάνουν επίσης τις ακραίες θερμοκρασίες. Μπορεί να είναι δύσκολο να πει κανείς, πώς, ένα συγκεκριμένο καιρικό γεγονός επηρεάστηκε από την κλιματική αλλαγή, αλλά οι επιστήμονες τα τελευταία χρόνια αναπτύσσουν μοντέλα για να καταλάβουν, πώς η κλιματική αλλαγή, που προκαλείται από τα αέρια του θερμοκηπίου από την καύση ορυκτών καυσίμων μπορεί να κάνει τα κύματα καύσωνα, πιο έντονα και συχνότερα.
Οι άνθρωποι μοιράζονται σημαντικό μέρος της ευθύνης για τα ακραία κύματα καύσωνα. Η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης μπορεί να ανακουφίσει την πίεση στο ηλεκτρικό δίκτυο, ενώ η προσθήκη πηγών ενέργειας που δεν απαιτούν ενεργή ψύξη, όπως η αιολική και η ηλιακή, μπορεί να ενισχύσει τη χωρητικότητα χωρίς να προσθέσει εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Η ανθρωπότητα πρέπει να περιορίσει την παραγωγή αερίων που παγιδεύουν τη θερμότητα για να περιορίσει το πόσο ζεστός θα γίνει ο πλανήτης. Μπορεί να χρειαστούν χρόνια ή δεκαετίες για να εμφανιστούν αυτές οι μειώσεις στο κλιματικό σύστημα, αλλά πρέπει να ξεκινήσουν τώρα.
Πηγή: www.vox.com