Η μόδα έπαιζε πάντα ρόλο στην πολιτική. Οι μονάρχες και οι αρχηγοί κρατών έχουν χρησιμοποιήσει το ντύσιμο, για να καλλιεργήσουν μια εικόνα και σε ορισμένες περιπτώσεις το στυλ τους έγινε τόσο εμβληματικό που έγινε τάση.
1. Ο Ιούλιος Καίσαρας
Ο Ρωμαίος δικτάτορας προκάλεσε σάλο στην αρχή της καριέρας του φορώντας «μανίκια μέχρι τον καρπό με κρόσσια» και τη ζώνη του πολύ χαλαρά δεμένη. Τα ρούχα του λατρεύτηκαν από τους υποστηρικτές του, αλλά σκανδάλισαν και μερικούς από τους πιο συντηρητικούς συγχρόνους του.
2. Η Κλεοπάτρα
Η Κλεοπάτρα πέρασε μόνο ένα μικρό χρονικό διάστημα στη Ρώμη κατά τη διάρκεια της σχέσης της με τον Ιούλιο Καίσαρα, αλλά φαίνεται ότι είχε σημαντική επιρροή στη μόδα της πόλης. Η τέχνη και τα αγάλματα που έχουν διασωθεί δείχνουν, ότι πολλές γυναίκες της ανώτερης τάξης υιοθέτησαν το σήμα κατατεθέν της Κλεοπάτρας με το χτένισμα «πεπόνι» – σφιχτά πλεγμένα μαλλιά τραβηγμένα σε κότσο στο πίσω μέρος του λαιμού – καθώς και την τάση της για κοσμήματα με μαργαριτάρια και eyeliner.
3. Ο Λουδοβίκος ΙΔ’
Ο Λουδοβίκος μετέτρεψε τη Γαλλία σε πρωτεύουσα της μόδας του κόσμου. Ξεκίνησε βιομηχανίες κλωστοϋφαντουργίας και κοσμημάτων στη χώρα του, υπερασπίστηκε τα έντονα και φωτεινά χρώματα και καθιέρωσε έναν πλούσιο ενδυματολογικό κώδικα, καθορίζοντας το στυλ του 17ου αιώνα. Ο Louis ήταν επίσης κάτι σαν trendsetter από μόνος του. Κατά τη διάρκεια της 72χρονης βασιλείας του, προώθησε τα περίφημα παπούτσια με κόκκινα τακούνια ως σύμβολο εξουσίας και συχνά του πιστώνεται η εκλαΐκευση των περουκών.
4. Ο Benjamin Franklin
Ο Franklin έκανε πολύ θόρυβο όταν έφτασε στο Παρίσι το 1776 για να ζητήσει υποστήριξη για την Αμερικανική Επανάσταση. Απαθανατίστηκε σε πολλά πορτρέτα και αναμνηστικά και η αριστοκρατία είχε εμμονή με τη μίμηση του στυλ ντυσίματός του, ιδιαίτερα το γούνινο καπέλο από κάστορα που φορούσε. Το καπέλο ήταν τόσο δημοφιλές, που ενέπνευσε το «coiffure a la Franklin», ένα ασυνήθιστο χτένισμα, όπου οι Γαλλίδες διαμόρφωναν τις περούκες τους για να μοιάζουν με γούνινο καπέλο.
5. Ο Giuseppe Garibaldi
Στα μέσα του 19ου αιώνα, ο μικρός στρατός του Ιταλού επαναστάτη Garibaldi δεν είχε στολές αλλά φορούσαν στις μάχες φαρδιά, κατακόκκινα πουκάμισα, γεγονός που τους χάρισε το παρατσούκλι «Redshirts». Καθώς η φήμη του Garibaldi μεγάλωνε, γυναίκες θαυμάστριες σε όλο τον κόσμο υιοθέτησαν ένα παρόμοιο μάλλινο “Garibaldi shirt” ως καθημερινό κομμάτι ένδυσης. Τα εμπνευσμένα από τον στρατό μπλουζάκια αναφέρονται τώρα συχνά ως ο πρόδρομος της γυναικείας μπλούζας.
6. Η πριγκίπισσα της Ουαλίας Αλεξάνδρας
Από τη στιγμή που παντρεύτηκε τον Πρίγκιπα Εδουάρδο Ζ΄ της Αγγλίας το 1863, οι θαυμαστές της υψηλής κοινωνίας αντέγραψαν τα κομψά σακάκια και τις φούστες της Αλεξάνδρας, οδηγώντας σε μια νέα τάση στο γυναικείο ντύσιμο που μοιάζει με κοστούμι. Ομοίως, όταν άρχισε να φοράει κολιέ τσόκερ για να κρύψει μια ουλή στο λαιμό της. Μερικές γυναίκες μάλιστα, επειδή η Αλεξάνδρα κούτσαινε προσπάθησαν ακόμη και να μιμηθούν το «Alexandra limp»-φορώντας αταίριαστα παπούτσια ή διαφορετικού μεγέθους τακούνια. Η παράξενη μόδα σάρωσε τη Βρετανία στα τέλη της δεκαετίας του 1860, ωθώντας μια εφημερίδα να σκεφτεί, «Πρέπει να υπάρχει μια γραμμή στην οποία ακόμη και η μοντέρνα ανοησία πρέπει να αναμένεται να σταματήσει λίγο».
7. Ο Winston Churchill
Μαζί με τα πουά παπιγιόν του, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας της εποχής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθιέρωσε μια ασυνήθιστη διασταύρωση μεταξύ επαγγελματικού κοστουμιού και εργατικής φόρμας. Ο Τσόρτσιλ προτιμούσε τα άνετα ρούχα (γνωστά και ως «κοστούμια σειρήνας»), για να φοριούνται εύκολα πάνω από τα ρούχα του κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών. Χάρη στον Τσόρτσιλ, το κοστούμι έγινε αργότερα δημοφιλές ένδυμα στα καταφύγια αεροπορικών επιδρομών της Βρετανίας εν καιρώ πολέμου.
8. Ο Jawaharlal Nehru
Ο πρώτος πρωθυπουργός της Ινδίας δεν ήταν το πρώτο άτομο που φόρεσε πανωφόρι με κοντό γιακά, αλλά τα έκανε τόσο διάσημα που είναι πλέον ευρέως γνωστά ως «τζάκετ Nehru». Ξεκίνησε όταν φωτογραφήθηκε επανειλημμένα φορώντας ένα παραδοσιακό ένδυμα μέχρι το γόνατο, γνωστό ως «achkan». Οι δυτικοί λιανοπωλητές άρχισαν να εμπορεύονται μια κοντή εκδοχή του παλτού και σύντομα είχε υιοθετηθεί από διασημότητες όπως ο Johnny Carson, ο Sammy Davis Jr. και τα μέλη των Beatles.
9. Η Jacqueline Kennedy
Η πρώτη κυρία ταυτίζεται περισσότερο με τα καπέλα της, τα οποία φορούσε τόσο την ημέρα της ορκωμοσίας του Kennedy όσο και την ημέρα της δολοφονίας του, αλλά βοήθησε και στη διάδοση αμέτρητων αξεσουάρ, όπως λευκά γάντια, μεταξωτά φουλάρια και μεγάλα γυαλιά ηλίου. Η Kennedy συνεργάστηκε στενά με τον σχεδιαστή Oleg Cassini για τα κομψά της ντυσίματα και το στυλ της έγινε τελικά τόσο εμβληματικό, που τα πολυκαταστήματα άρχισαν να αντιγράφουν τα φορέματά της για γυναίκες, που ήθελαν να πετύχουν το «Jackie look».
10. Ο Nelson Mandela
Για το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του, ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Νέλσον Μαντέλα απέφευγε τα κοστούμια και φορούσε πουκάμισα μακρυμάνικα με έντονα χρώματα και περίτεχνα σχέδια. Ο Μαντέλα έκανε τα πουκάμισα το σήμα κατατεθέν του και αργότερα βοήθησε να πυροδοτήσει μια νέα τάση στη μόδα της Νότιας Αφρικής, φορώντας εκατοντάδες διαφορετικές εκδοχές με σχέδια από ψάρια μέχρι λουλούδια.
Πηγή: www.history.com