Πάνω από το 60% των Ευρωπαιων, ομολογούν, ότι απομονώνονται και αγνοούν τα πάντα γύρω τους, όταν ασχολούνται με το smartphone τους. Ένα συναίσθημα, που μάλλον σας είναι οικείο. Μιλάτε σε κάποιον και παρατηρείτε ότι το άτομο δεν σας ακούει, γιατί απαντά σε μηνύματα ή κοιτάζει likes σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο. Συμβαίνει σε όλους μας και ονομάζεται phubbing.
Τι είναι το phubbing
Ο όρος προέρχεται από τη συνένωση των λέξεων “phone” και “snubbing” (αγνοώ, σνομπάρω) και αφορά στη συνηθισμένη πλέον συμπεριφορά των ανθρώπων να αγνοούν τον συνομιλητή τους, προκειμένου να ασχοληθούν με το κινητό τους τηλέφωνο.
Είναι άβολο, ενοχλητικό και εκνευριστικό, αλλά το κάνουμε περισσότερο από όσο θέλουμε να παραδεχτούμε. Έως και το 79% του πληθυσμού χρησιμοποιεί αυτές τις συσκευές. Και σε πολλές περιπτώσεις γίνεται κατάχρηση.Το φαινόμενο είναι ακόμη πιο ανησυχητικό στους νέους. Έως και το 87% των εφήβων προτιμούν να επικοινωνούν μέσω της οθόνης του κινητού και όχι πρόσωπο με πρόσωπο.
Η νέα κανονικότητα στις κοινωνικές σχέσεις
Ενώ τα κινητά τηλέφωνα είναι σχεδιασμένα να προάγουν την επικοινωνία, μπορεί στην πραγματικότητα, η χρήση τους σε υπερβολικό βαθμό, να την εμποδίσουν στην πραγματική της διάσταση. Η απόκρυψη πίσω από την οθόνη δημιουργεί μια δυσκολία στην αντιμετώπιση των συναισθημάτων, κάτι που μεταφράζεται σε όλο και περισσότερους νέους και έφηβους, που επιλέγουν να τερματίσουν μια σχέση για παράδειγμα, μέσω Whatsapp, ενόψει της αδυναμίας τους να χειριστούν τα συναισθήματα ενός χωρισμού.
Ταυτόχρονα έχει αρνητικές συνέπειες γενικότερα στην επικοινωνία και οδηγεί στην αδυναμία αντιμετώπισης των καθημερινών συγκρούσεων. Συχνά, οι αντιπαραθέσεις των εφήβων συμβαίνουν στο ψηφιακό περιβάλλον, όπου δεν μπορούν να γνωρίζουν τον αντίκτυπο που έχουν τα λόγια τους στους άλλους και, επομένως, το συναισθηματικό τους πλαίσιο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως ο διαδικτυακός εκφοβισμός, ο οποίος επηρεάζει τουλάχιστον το 24% των νέων.
Πίσω από το phubbing βρίσκουμε συνέπειες όπως η κακή σχολική επίδοση, η συναισθηματική αστάθεια, η αδυναμία δημιουργίας κοινωνικών σχέσεων ή η παραμέληση βασικών συνηθειών όπως το φαγητό και ο ύπνος. Παρόλο που οι έφηβοι επηρεάζονται περισσότερο, οι ενήλικες δεν μένουν σε καμία περίπτωση ανεπηρέαστοι από το Phubbing. Το 62% των Ισπανών για παράδειγμα, ομολογεί, ότι απομονώνεται και να αγνοεί τα πάντα γύρω του, ακόμα και σε συναντήσεις ή πάρτι, όταν ασχολείται με το κινητό του.
Ο ρόλος των γονέων
Αν και υπάρχουν αρκετοί λόγοι για το phubbing (ντροπαλότητα, εθισμός), ο πιο συνηθισμένος είναι η μίμηση. Εάν οι γονείς δεν σταματήσουν να κοιτούν την οθόνη όταν μιλούν στα παιδιά τους, αυτά θα κάνουν το ίδιο και με τους συνομηλίκους τους. Η επανειλημμένη αγνόηση άλλων ανθρώπων επειδή είναι απασχολημένοι με τα κινητά τους τηλέφωνα αναγκάζει και τους άλλους, ηθελημένα ή ακούσια, «να ανταποδώσουν» αυτή την κοινωνική δράση. Εναπόκειται κυρίως στους ενήλικες να θέσουν κανόνες και όρια στη χρήση κινητών τηλεφώνων. Το να δίνει ο γονιός το παράδειγμα είναι η καλύτερη εγγύηση επιτυχίας. Είναι αδύνατο να απαγορεύσεις κάτι όταν είναι μέρος της δικής σου ρουτίνας.
Phubbing & Σχέσεις
Το Phubbing μπορεί να επηρεάσει αρνητικά πολλές διαφορετικές πτυχές της ζωής ενός ατόμου, ιδιαίτερα τις σχέσεις του με τους άλλους. Ο τύπος της σχέσης στην οποία συμβαίνει, πιθανότατα θα καθορίσει τις μακροχρόνιες επιπτώσεις αυτής της συμπεριφοράς. Για παράδειγμα, το να κάνεις phubbing με έναν σύντροφο σε ένα ραντεβού μπορεί να θεωρηθεί πιο προσβλητικό από το να το κάνεις με έναν αδερφό, ενώ είσαι έξω για ένα οικογενειακό δείπνο.
Οι επιπτώσεις του phubbing στις σχέσεις μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Το άλλο άτομο αισθάνεται ότι έχει μείνει εκτός: Ένα άτομο μπορεί να αρχίσει να αισθάνεται περιττό εάν ο σύντροφός του ασχολείται συνεχώς με το τηλέφωνό του κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας.Δείχνει επίσης την ιδέα ότι ο χρήστης, δεν ενδιαφέρεται για τη συνομιλία τους.
- Προκαλεί απογοήτευση: Το να χρειάζεται να ξεκινάτε και να διακόπτετε συχνά μια συνομιλία επειδή κάποιος αποσπάται από το τηλέφωνό του, είναι ενοχλητικό και απογοητευτικό. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ρήξη μεταξύ δύο ανθρώπων.
- Μπορεί να οδηγήσει σε δυσαρέσκεια: Εάν κάποιος αισθάνεται συχνά, ότι αγνοείται όταν μιλάει, αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα αισθήματα δυσαρέσκειας προς τον άλλον.
- Μειώνει την ικανοποίηση από τη σχέση: Όταν ένα άτομο αισθάνεται παραμελημένο, αυτό μπορεί να επηρεάσει το επίπεδο ικανοποίησης που έχει για τη σχέση, είτε πλατωνική είτε ρομαντική.
- Επηρεάζει την ικανότητα ενός ατόμου να δένεται με τους άλλους: Η οπτική επαφή είναι σημαντική όταν αλληλεπιδράτε με ένα άλλο άτομο, καθώς αυτό ενθαρρύνει μια αμοιβαία σύνδεση μεταξύ τους. Το Phubbing το διαταράσσει αυτό, υπονοώντας ότι ο phubber δεν ενδιαφέρεται για τη σύνδεση με το άλλο άτομο.
Phubbing & Ψυχική Υγεία
Το συνεχές Phubbing μπορεί να κάνει ένα άτομο να αισθάνεται άκυρο σε μια σχέση, κάτι που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική του υγεία. Το να είσαι με κάποιον, που «προτιμάει» το κινητό του και όχι εσένα, μπορεί να μειώσει την αυτοεκτίμηση ενός ατόμου, γεγονός που μπορεί να συμβάλει σε αυξημένο στρες και άγχος. Για να αντισταθμίσουν τη δυσάρεστη αυτή συμπεριφορά, πολλοί άνθρωποι στρέφονται και αυτοί στα δικά τους τηλέφωνα. Ως εκ τούτου, άθελα τους μπορεί να ενισχύσουν αυτό τον κύκλο της απόσπασης της προσοχής και της αποφυγής.
Οι επιπτώσεις του phubbing στην ψυχική υγεία ενός ατόμου μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Αυξημένα αισθήματα μοναξιάς
- Αυξημένα επίπεδα στρες
- Χαμηλή αυτοεκτίμηση
- Αδυναμία επίλυσης συγκρούσεων πρόσωπο με πρόσωπο
- Αδυναμία έκφρασης συναισθημάτων με φυσιολογικό τρόπο και όχι μέσω μηνύματος για παράδειγμα
- Συναισθηματική αστάθεια
- Κοινωνικές φοβίες
Το phubbing μπορεί να οδηγήσει σε προβληματικές σχέσεις και σε συναισθήματα αγανάκτησης και απογοήτευσης, ειδικά αν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα. Η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του ζητήματος θα βοηθήσει, αλλά μόνο εάν το άλλο άτομο είναι ανοιχτό σε ανατροφοδότηση και πρόθυμο να αλλάξει τη συμπεριφορά του. Η χρήση του phubbing ως τρόπου απόρριψης ή αγνόησης ενός άλλου ατόμου δεν είναι ήταν ούτε θα είναι ποτέ εντάξει.