Μπορεί να αναρωτιέστε για πόσο καιρό είναι ασφαλές να χρησιμοποιήσετε τα δοχεία αποθήκευσης τροφίμων σας – ειδικά αν είναι vintage, τα έχετε χρόνια και δυσκολεύεστε να τα αποχωριστείτε.
Η χημική ουσία δισφαινόλη Α (BPA)
Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση για κάθε τύπο επαναχρησιμοποιήσιμων πλαστικών αποθήκευσης τροφίμων συχνά καταλήγει, στο να καταλάβουμε από τι αποτελούνται. Η δισφαινόλη Α, ευρύτερα γνωστή ως BPA, είναι μια χημική ουσία, που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια στην παραγωγή ορισμένων πλαστικών για να τα κάνει πιο ανθεκτικά. Δυστυχώς, το BPA μπορεί επίσης να τα κάνει και επικίνδυνα για την υγεία.
Η έκθεση σε BPA έχει συσχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο για ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων υγείας, όπως στειρότητα, αλλοιωμένη ανάπτυξη του εμβρύου, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, υπερκινητικότητας και επιθετικότητας μεταξύ των παιδιών, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ενδομητρίωση και καρδιακές παθήσεις.
«Αν δεν είναι ασφαλές την ημέρα που το αγοράζετε, δεν είναι ασφαλές 10 χρόνια αργότερα», είπε χαρακτηριστικά ο Vandenberg, ειδικός περιβαλλοντικής υγιεινής. Η σύνθεση του πλαστικού προϊόντος που χρησιμοποιείτε, μπορεί να εξαρτάται από το έτος που το αγοράσατε. Για παράδειγμα, από τον Μάρτιο του 2010, τα είδη της Tupperware στις ΗΠΑ και τον Καναδά δεν περιέχουν πλέον BPA, σύμφωνα με τον ιστότοπό της. Ήδη και ορισμένοι άλλοι κατασκευαστές αποσύρουν σταδιακά το BPA και άλλες δισφαινόλες από τα προϊόντα τους.
Όσο περισσότερο τα έχετε, τόσο πιο επικίνδυνα είναι
Η πίεση που ασκείται στα πλαστικά δοχεία τροφίμων καθώς πλένονται στο πλυντήριο πιάτων ή με σκληρές βούρτσες και σφουγγάρια καθώς και η πολύχρονη χρήση, δημιουργεί γρατζουνιές και βαθιές αυλακώσεις, που μπορεί να αποτελέσουν εστία μικροβίων και βακτηρίων. Επιπλέον, η φύλαξη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε όξινα στοιχεία- όπως οι ντομάτες ή τα εσπεριδοειδή έχει επίσης τα ίδια αρνητικά αποτελέσματα.
Ο αποχρωματισμός ενός δοχείου μπορεί να σημαίνει, ότι έχει συμβεί μια χημική αλλαγή στο πλαστικό. Συνήθως αυτό γίνεται, επειδή δημιουργούνται πολλές μικροσκοπικές τρύπες, που οδηγούν στην αλληλεπίδραση του φαγητού με το πλαστικό (επειδή το πλαστικό υποβαθμίζεται). Τυχόν αποχρωματισμένα, παλιά ή ταλαιπωρημένα πλαστικά δοχεία αποθήκευσης τροφίμων θα πρέπει να απορρίπτονται.
Τέλος, η ετικέτα “ασφαλές για φούρνο μικροκυμάτων” σε ορισμένα πλαστικά δοχεία, δεν σημαίνει, ότι το προϊόν είναι απολύτως ασφαλές για την υγεία.
Μερικές από τις χημικές ουσίες μπορούν να μεταφερθούν από τα πλαστικά δοχεία στο φαγητό κατά τη διάρκεια της θέρμανσης.
Εναλλακτικές λύσεις αποθήκευσης τροφίμων
Σκεφτείτε να τα αντικαταστήσετε με κάτι που είναι χημικά αδρανές, όπως το γυαλί. Αν δεν έχετε την πολυτέλεια να αντικαταστήσετε τα πάντα ταυτόχρονα, αντικαταστήστε τα ένα κάθε φορά. Τα γυάλινα δοχεία αποθήκευσης τροφίμων είναι μια ασφαλέστερη επιλογή. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε δοχεία από πορσελάνη, κεραμικά ή από ανοξείδωτο χάλυβα, ειδικά για ζεστά φαγητά και υγρά. Μπορεί να είναι πιο βαριά, να σπάνε εύκολα και όλα τα υπόλοιπα, αλλά τα πλεονεκτήματα από τη χρήση γυάλινων δοχείων για την αποθήκευση και το ζέσταμα των τροφίμων υπερτερούν των μειονεκτημάτων.
Πηγή: edition.cnn.com