Ψηφιακό χρήμα, ή ψηφιακό νόμισμα, είναι οποιαδήποτε μορφή χρημάτων ή πληρωμής, που υπάρχει μόνο σε ηλεκτρονική μορφή. Το ψηφιακό χρήμα δεν διαθέτει απτή μορφή, όπως χαρτονομίσματα, επιταγές ή κέρματα. Υπολογίζεται και μεταφέρεται με χρήση ηλεκτρονικών κωδικών σε υπολογιστές.
Η ιστορία του ψηφιακού χρήματος
Η ιστορία του ψηφιακού χρήματος χρονολογείται από την εφεύρεση του Διαδικτύου. Υπήρχαν δυσκολίες να πεισθεί ο πληθυσμός να υιοθετήσει τη χρήση του ψηφιακού χρήματος στις πρώτες μέρες. Ωστόσο, καθώς οι άνθρωποι εξοικειώνονται με την τεχνολογία και η ίδια η τεχνολογία γίνεται πιο ασφαλής, περισσότεροι άνθρωποι είναι πλέον πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν ψηφιακά χρήματα. Η PayPal θεωρείται μια από τις πρώτες επιτυχημένες εταιρείες, που προώθησαν την ιδέα των εύχρηστων ψηφιακών χρηματοοικονομικών συναλλαγών σε μαζική υιοθέτηση.
Η πιο κοινή μορφή ψηφιακού χρήματος είναι τα χρήματα, που διατηρούνται από τράπεζες και καταθέσεις της κεντρικής κυβέρνησης. Τα ιδρύματα κατέχουν ένα ορισμένο επίπεδο κεφαλαίου για να αντιμετωπίσουν την οικονομική πίεση. Ωστόσο, τα χρήματα δεν βρίσκονται σε χρηματοκιβώτιο σε κάποια φυσική τοποθεσία. Αντίθετα, «στεγάζονται» ηλεκτρονικά με τη μορφή ψηφιακού χρήματος. Οι τράπεζες και οι κεντρικές κυβερνήσεις διαχειρίζονται συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένων εκατομμυρίων ή δισεκατομμυρίων νομισμάτων, αλλά στερούνται τη χρήση φυσικών μετρητών.
Οι αλλαγές που επέφερε το ψηφιακό χρήμα
Σήμερα, ένας αυξανόμενος αριθμός τραπεζών και άλλων εταιρειών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών διευκολύνουν τις ψηφιακές μεταφορές χρημάτων και άλλες ηλεκτρονικές συναλλαγές σε μεγάλες αποστάσεις. Το ψηφιακό χρήμα βοήθησε στην παγκοσμιοποίηση των οικονομιών σε όλο τον κόσμο, καθώς το εμπόριο γίνεται πιο εύκολα με την αποστολή και λήψη ψηφιακού χρήματος.
Οι νέες μορφές τεχνολογίας επιτρέπουν πλέον την πιο ασφαλή και απρόσκοπτη χρήση του ψηφιακού χρήματος. Το ψηφιακό χρήμα μπορεί να μεταφερθεί και να ανταλλάσσεται με τεχνολογίες, όπως πιστωτικές κάρτες, smartphone και διαδικτυακά ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων.
Το ψηφιακό χρήμα εξαλείφει την ανάγκη για φυσική μεταφορά χρημάτων. Επιπλέον, οι τραπεζικές συναλλαγές γίνονται πολύ πιο βολικές, επιτρέποντας στους ανθρώπους να εκτελούν τις προσωπικές τους τραπεζικές συναλλαγές χωρίς καν να χρειάζεται να επισκεφτούν ένα φυσικό υποκατάστημα ή να μεταφέρουν μετρητά.
Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες μειώνουν τον αριθμό των εργαζομένων για να ανταποκριθούν στην τάση του ψηφιακού χρήματος. Πολλά υποκαταστήματα κλείνουν καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι κάνουν τραπεζικές συναλλαγές ψηφιακά Ωστόσο αυτό έχει και κάποιο κόστος, καθώς οι τράπεζες δεν είναι σε θέση να διατηρήσουν προσωπικές σχέσεις με τους πελάτες και να δημιουργήσουν οποιοδήποτε είδος εμπιστοσύνης. Επιπλέον, οι τράπεζες δεν μπορούν να προωθήσουν εύκολα τα άλλα προϊόντα τους χωρίς ευκαιρίες προσωπικών πωλήσεων.
Κίνδυνοι του ψηφιακού χρήματος
Η απάτη στις πληρωμές είναι ένας σημαντικός κίνδυνος, που μπορεί να αποδοθεί στην αυξανόμενη χρήση του ψηφιακού χρήματος και μπορεί να διαπραχθεί με πολλές μορφές. Ωστόσο, γενικά, περιλαμβάνει δόλιες ή μη εξουσιοδοτημένες συναλλαγές που ολοκληρώνονται από έναν κυβερνοεγκληματία. Επειδή τα χρήματα δεν μεταφέρονται φυσικά, είναι αδύνατο να γνωρίζουμε ποιος βρίσκεται στην άλλη πλευρά μιας συναλλαγής. Δημιουργούνται έτσι ευκαιρίες για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες ή να εξαπατήσουν άτομα μέσω ψηφιακού χρήματος. Παρόλο που η ασφάλεια πληρωμών αυξάνεται, η πολυπλοκότητα της απάτης των εγκληματιών στον κυβερνοχώρο γίνεται επίσης ολοένα και πιο περίπλοκη.
Συμπερασματικά, καθώς η τεχνολογία γίνεται ολοένα και πιο σημαντική, οι πληρωμές γίνονται πιο ψηφιακές, με αποτέλεσμα τη λιγότερη χρήση απτών χρημάτων. Οι σύγχρονοι εγκληματίες του κυβερνοχώρου γίνονται πιο πονηροί από ποτέ, εκμεταλλευόμενοι συνεχώς νέες αδυναμίες και επινοώντας διαφορετικές μεθόδους χειραγώγησης του ψηφιακού χρήματος. Πρέπει λοιπόν να είμαστε ενημερωμένοι και ιδιαίτερα προσεκτικοί.