Οι τουρίστες χρησιμοποιούν ομπρέλες και προστατευτικό ρουχισμό για να προστατευθούν από τον ήλιο στην πλατεία Τιενανμέν, καθώς η θερμοκρασία της πόλης φτάνει τους 40 βαθμούς Κελσίου στο Πεκίνο και το ρεκόρ για την πιο ζεστή ημέρα στον κόσμο σπάει δύο φορές σε μια εβδομάδα, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία κλιματικής αλλαγής.
Τη Δευτέρα 22/7 η παγκόσμια μέση θερμοκρασία του επιφανειακού αέρα έφτασε τους 17,15 βαθμούς Κελσίου, καταρρίπτοντας το ρεκόρ των 17,09 Κελσίου που σημειώθηκε την Κυριακή και ξεπερνώντας το ρεκόρ που σημειώθηκε τον Ιούλιο του 2023.
Πολλά μέρη του κόσμου βιώνουν ισχυρούς καύσωνες, όπως η Μεσόγειος, η Ρωσία και ο Καναδάς. Η κλιματική αλλαγή ανεβάζει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες καθώς οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου απελευθερώνονται, όταν οι άνθρωποι καίνε ορυκτά καύσιμα θερμαίνουν την ατμόσφαιρα της Γης. «Ενώ αναμένονται διακυμάνσεις, καθώς το κλίμα συνεχίζει να θερμαίνεται, είναι πιθανό να συνεχίσουμε να βλέπουμε τα ρεκόρ να καταρρίπτονται και κάθε νέο ρεκόρ μας οδηγεί περαιτέρω σε αχαρτογράφητη περιοχή», λέει η καθηγήτρια Rebecca Emerton, κλιματολόγος.
Ο κίνδυνος για την υγεία
Η υπερβολική ζέστη αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία, με χιλιάδες θανάτους να αποδίδονται στις υψηλές θερμοκρασίες κάθε χρόνο. Το 2000-2019, σχεδόν μισό εκατομμύριο θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη σε όλο τον κόσμο σημειώθηκαν κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η Κίνα εξέδωσε προειδοποιήσεις για καύσωνα αυτή την εβδομάδα, με τις κεντρικές και βορειοδυτικές περιοχές της χώρας να καταγράφουν θερμοκρασίες υψηλότερες από 40 βαθμούς Κελσίου. Η Ρωσία δίνει μάχη με τις πυρκαγιές στη Σιβηρία, ενώ η Ισπανία και η Ελλάδα πέρασαν επίσης μέρες υψηλών θερμοκρασιών. Στις ΗΠΑ, περισσότεροι από 40 εκατομμύρια άνθρωποι την Τρίτη αντιμετώπισαν επικίνδυνες θερμοκρασίες και πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει σε δυτικές περιοχές της χώρας.
Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία συνήθως κορυφώνεται τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο. Το βόρειο ημισφαίριο έχει μεγάλες χερσαίες μάζες – όπως οι ΗΠΑ ή η Ρωσία – που θερμαίνονται πιο γρήγορα από τους ωκεανούς, που κυριαρχούν στο νότιο ημισφαίριο. Οι μεγάλες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας δεν είναι πλέον ασυνήθιστες στην Ανταρκτική αυτή την εποχή – και συνέβαλαν επίσης σε ρεκόρ θερμοκρασιών και το 2023.
«Το ρεκόρ της πιο ζεστής ημέρας καταρρίφθηκε για άλλη μια φορά, επειδή ο κόσμος συνεχίζει να καίει τεράστιες ποσότητες πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα», λέει η Friederike Otto, Λέκτορας στην Επιστήμη του Κλίματος στο Imperial College του Λονδίνου. Κάθε σπασμένο ρεκόρ είναι μια προειδοποίηση, ότι το κλίμα μας θερμαίνεται σε επικίνδυνα επίπεδα. Αυτές οι προειδοποιήσεις γίνονται πολύ πιο συχνές. Ωστόσο, έχουμε όλα τα εργαλεία, την τεχνολογία και τη γνώση για να σταματήσουμε τα πράγματα να χειροτερεύουν – αντικαταστήστε τα ορυκτά καύσιμα με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μειώστε τις εκπομπές στο καθαρό μηδέν όσο το δυνατόν γρηγορότερα», πρόσθεσε.
Πηγή: www.bbc.com