To 2022 o κόσμος της μόδας έχασε έναν από τους θρύλους της, καθώς η Vivienne Westwood έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών. Η σχεδιάστρια αποτελεί ορόσημο της υψηλής ραπτικής, καθώς κατάφερε να ιδρύσει έναν οίκο γνωστό σε παγκόσμια κλίμακα και να δημιουργήσει “κομμάτια” που θα μείνουν για πάντα στην ιστορία της μόδας.
View this post on Instagram
Η άνοδος της Vivienne Westwood στη φήμη
Η Γουέστγουντ γεννήθηκε στο Τίντγουΐστλ, ένα μικρό χωριό στο Τσέσαϊρ της Αγγλίας στις 8 Απριλίου του 1941. Το 1958 η οικογένειά της μετακόμισε στο Λονδίνο, όπου αφού παρακολούθησε μερικά μαθήματα σχεδιασμού και κατασκευής κοσμημάτων, τα παράτησε γιατί θεώρησε ότι ένα κορίτσι ταπεινής καταγωγής δε θα μπορέσει ποτέ να γίνει μέλος του υψηλού κόσμου της τέχνης.
Όλα όμως άλλαξαν όταν γνώρισε τον σχεδιαστή Malcom MacLaren, με τον οποίο απέκτησε και έναν γιό. Η Westwood έραβε τα σχέδια του MacLaren, ο οποίος λίγα χρόνια αργότερα έγινε ο μάνατζερ της θρυλικής μπάντας Sex Pistols. Τα μέλη της μπάντας φορούσαν τα ρούχα του ζευγαριού, με αποτέλεσμα το όνομα Westwood να αποκτήσει φήμη και να εμφανιστεί δυναμικά στον χάρτη της μόδας.
Η Γένεση του Punk Κινήματος
Η Westwood ήταν μια απο τους αρχιτέκτονες του punk κινήματος του 1970, και πλέον το έργο της θεωρείται ταυτόσημο με την punk μόδα. Με χαρακτηριστικό ύφαμα το ταρτάν και το καρό, και με έμφαση στο περίεργο και το αντισυμβατικό, η σχεδιάστρια επναστάτησε ενάντια στο τότε καθεστώς του κόσμου της υψηλής ραπτικής. Χωρίς φόβο, υιοθέτησε το χιούμορ και το μετέτρεψε σε θεμέλιο λίθο του brand της, βάζοντας τις βάσεις για τη λεγόμενη αισθητική του clown court.
Anglomania
Στιγμή που θα μείνει για πάντα εμβληματική στον κόσμο της μόδας είναι η παρουσίαση της σειράς “Anglomania” στην οποία το διάσημο μοντέλο Naomi Campbell έπεσε στην πασαρέλα. Κάτι τέτοιο σε άλλους οίκους μόδας θα ήταν κατακριτέο, αλλά λόγω του χαρακτήρα της Westwood και του έργου της, αυτό το ατύχημα ανέδειξε την ψυχή του brand στα μάτια του κόσμου.
View this post on Instagram
Ενάντια στα στερεότυπα
Με το πέρασμα του χρόνου το στυλ της εξελίχθηκε από ανδρόγυνο σε πιο θυληκό και προκλητικό. Άλλωστε η σχεδιάστρια ήταν πάντα γνωστή για το ειρωνικό παιχνίδι με τους κοινωνικούς και στερεοτυπικους ρόλους μεταξύ των δυο φύλων. Με σήμα κατατεθέν τον κορσέ και τις σιλουέτες εμπνευσμένες από την ιστορία της Αγγλίας, η σχεδιάστρια μέσα από το έργο της κατέκρινε την κουλτούρα της ανώτατης τάξης.
Επιρροές στην Pop κουλτούρα
Η Westwood έχει ντύσει πολλούς σταρ όπως η Rihanna, η Amy Winehouse και η Helena Bonham Carter. Θρυλικό θεωρείται και το νυφικό που είχε ράψει για την Sarah Jessica Parker, το οποίο η ηθοποιός φόρεσε στη σειρά Sex and the City.
Επαναστάτρια μέχρι το τέλος
Η σχεδιάστρια ήταν και ενεργό μέλος της περιβαλλοντικής κοινότητας, καθώς ποτέ δεν φοβόταν να είναι ανοιχτά υπερμαχος του κινήματος. Η πασαρέλα ήταν η πλατφόρμα της για να ταχθεί ενάντια στην υπερκατανάλωση, και να προειδοποιήσει για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Η φιλοσοφία της ήταν η παραγωγή μικρού αριθμού κομματιών αλλά υψηλής ποιότητας και κατασκευασμένα με ηθικές μεθόδους και πρακτικές. Η πιο γνωστή και χαρακτηριστική της δράση ήταν η σειρά που παρουσίασε στο Fashion Week του Λονδίνου το 2018, με τα μοντέλα να κλείνουν το σόου με μια παραδειγματική πορεία.
Η κληρονομία της Vivienne Westwood θα αποτελεί για πάντα ακρογωνιαίο λίθο στην ιστορία της σύγχρονης μόδας, καθώς το έργο της τάραξε τα νερά και άλλαξε το τι σημαίνει υψηλή ραπτική. Όπως κάθε αξιομνημόνευτη καλλιτέχνης, έτσι και η Westwood όχι μόνο έφερε ένα καινούριο κίνημα αισθητικής, αλλά τα έργα της εξέφραζαν ένα κοινωνικό μήνυμα ενάντια στο κατεστημένο. Μια πραγματική επαναστάτρια από την αρχή μέχρι το τέλος.
Πηγές: www.vogue.com, artsandculture.google.com, blog.viviennewestwood.com, www.independent.co.uk