Ο κώδικας στο “The Matrix” προέρχεται από συνταγές σούσι
Αυτά τα πράσινα, γνωστά σε όλους, σύμβολα στο “The Matrix”, δεν είναι περίπλοκοι αλγόριθμοι. Ένας σχεδιαστής από την παραγωγή, σάρωσε σύμβολα από τα βιβλία μαγειρικής για σούσι της συζύγου του και στη συνέχεια τα επεξεργάστηκε, δημιουργώντας τον εμβληματικό «κώδικα».
Μια διάσημη σκηνή του “Pulp Fiction” γυρίστηκε… προς τα πίσω
Όταν ο χαρακτήρας της Uma Thurman παίρνει υπερβολική δόση, φαίνεται ότι ο John Travolta της βάζει μια βελόνα για να τη συνεφέρει. Στην πραγματικότητα, ο Travolta τράβηξε τη βελόνα προς τα έξω και η ταινία «έτρεξε» προς τα πίσω για να αντιστραφεί η δράση.
Η γάτα στο “The Godfather” ήταν αδέσποτη
Ο σκηνοθέτης Francis Ford Coppola βρήκε την περιβόητη γάτα στο στούντιο και την παρέδωσε στον Marlon Brando πριν από τη λήψη. Η γάτα αγάπησε τόσο πολύ τον ηθοποιό, που δεν ξεκολλούσε από την αγκαλιά του, ενώ γουργούριζε τόσο δυνατά που σχεδόν δεν ακουγόταν ο διάλογος.
Υπάρχει ένα κύπελλο Starbucks σε κάθε σκηνή του “Fight Club”
O David Fincher θεωρούσε ότι είχε παραγίνει το κακό με τα καταστήματα Starbucks, που ξεφύτρωναν σε κάθε τετράγωνο του Λος Άντζελες στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Χλευάζοντας με το δικό του τρόπο το γεγονός αυτό, τοποθέτησε ένα κύπελλο Starbucks σε κάθε σκηνή του “Fight Club”, με τα ίδια τα Starbucks να μη φέρουν καμία αντίρρηση. Ο μόνος όρος ήταν να μην ανατινάζεται κατάστημα της αλυσίδας στο τέλος της ταινίας, και για το λόγο αυτό η καφετέρια που ανατινάχτηκε ονομαζόταν “Gratifico Coffee”.
Oι ταινίες “Ε.Τ.” και “Poltergeist” βασίστηκαν στο ίδιο σενάριο
O Steven Spielberg επρόκειτο να στηριχτεί στο σενάριο “Night Skies” του σκηνοθέτη John Sayles, το οποίο αφορούσε μια αγροτική οικογένεια στην οποία εισέβαλαν εξωγήινοι, που μπορούσαν να σκοτώσουν με ένα μόνο άγγιγμα του δακτύλου. Παρόλα αυτά, αποφάσισε να ακολουθήσει μια πιο family-friendly διαδρομή, δημιουργώντας το “E.T. The Extra Terrestrial.” Μιας και ο Sayles δεν θα ξαναέγραφε το σενάριο, ο Σπίλμπεργκ κράτησε την ιδέα για το “Poltergeist”.
Η σκηνή της φωτιάς του “Gone With the Wind” είναι παλιά σκηνικά που καίγονται
Oι σκηνοθέτες έπρεπε ούτως ή άλλως να ξεφορτωθούν τα παλιά σκηνικά, για να κάνουν χώρο για το γύρισμα μιας νέας ταινίας. Καίγοντας τα παλιά σκηνικά και κινηματογραφώντας τα, παράλληλα, ως την Atlanta που πέφτει στις φλόγες, επιτεύχθηκε ο διπλός σκοπός τους.
Ένας κασκαντέρ του “Harry Potter” παρέλυσε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων
Ο David Holmes ήταν ο κασκαντέρ του Daniel Radcliffe σε κάθε ταινία “Harry Potter”, αλλά ένα ατύχημα κατά τη διάρκεια μιας σκηνής στην τελευταία ταινία, τον άφησε παράλυτο από το λαιμό και κάτω. Ο Radcliffe οργάνωσε μια φιλανθρωπική δημοπρασία διασημοτήτων για να πληρώσει τους ιατρικούς του λογαριασμούς, ενώ ο Holmes σήμερα διευθύνει μια εταιρεία παραγωγής με άλλους δύο τετραπληγικούς φίλους του.
Ο Leonardo DiCaprio έκοψε πραγματικά το χέρι του στο “Django Unchained”
Κατά τη διάρκεια μιας από τις μεγάλες σκηνές του Leonardo DiCaprio στο “Django Unchained”, η ρατσιστική του αγανάκτηση εντείνεται όταν χτυπά με δύναμη ένα τραπέζι, κόβοντας το χέρι του σε ένα ποτήρι. Ο ηθοποιός τραυμάτισε το χέρι του χωρίς να σταματήσει τη σκηνή και το αίμα που βλέπουμε είναι πραγματικό.
Το “Dracula” γυρίστηκε στα αγγλικά κατά τη διάρκεια της μέρας και στα ισπανικά τη νύχτα
Όταν γυριζόταν η ταινία «Δράκουλας» το 1931, ήταν σύνηθες φαινόμενο οι ξενόγλωσσες ταινίες να καταλαμβάνουν το πλατό τη νύχτα γυρίζοντας τις δικές τους εκδοχές, αντί να τις μεταγλωττίζουν αργότερα. Η ισπανόφωνη έκδοση – η οποία χρησιμοποίησε το ίδιο σενάριο και set – ολοκληρώθηκε περίπου στο μισό χρόνο και κέρδισε πολύ καλύτερες κριτικές από την αντίστοιχη αγγλόφωνη.
Ο τίτλος “La vita è bella” είναι εμπνευσμένος από μια φράση του Trotskiy
Σε μια από τις πιο συγκλονιστικές ταινίες για το Ολοκαύτωμα, ο Roberto Benigni υποδύεται έναν Εβραίο-Ιταλό ιδιοκτήτη βιβλιοπωλείου, που καλείται να χρησιμοποιήσει τη φαντασία του για να προστατεύσει τον γιο του από τη φρίκη ενός ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης. O ίδιος ο Benigni δήλωσε ότι ο τίτλος της ταινίας προέρχεται από μια φράση του Lev Trotskiy. Στην εξορία στο Μεξικό, γνωρίζοντας ότι επρόκειτο να τον σκοτώσουν οι δολοφόνοι του Iosif Stalin, είδε τη γυναίκα του στον κήπο και έγραψε ότι, παρ’ όλα αυτά, «η ζωή είναι όμορφη».
Το “The Pianist” έχει επιρροές από προσωπικά βιώματα του Roman Polanski
Η ταινία βασίζεται στα απομνημονεύματα του Πολωνοεβραίου πιανίστα και συνθέτη Wladyslaw Szpilman. Ο σκηνοθέτης Roman Polanski προσπάθησε να κάνει τον «Πιανίστα» όσο το δυνατόν πιο πιστό στην αυτοβιογραφία του Szpilman, αντλώντας επιπλέον έμπνευση από γεγονότα που έζησε κατά τη διάρκεια του πολέμου, μιας και ο ίδιος είναι επιζών του Ολοκαυτώματος.
Πηγή: www.businessinsider.com