Μια ανησυχητική τάση του TikTok που ονομάζεται «Pink Tote Mom», φέρνει στο φως τη συναισθηματική κακοποίηση που ασκούν ορισμένοι γονείς στα παιδιά τους. Έχει να κάνει με γονείς, συνήθως μητέρες, που εμπλέκονται σε συναισθηματική χειραγώγηση ή επιθετική και σκληρή συμπεριφορά για ασήμαντα θέματα. Η τάση ξεκίνησε με ένα βίντεο TikTok από μία νεαρή κοπέλα που κλαίει μετά από μια έντονη αλληλεπίδραση με τη μητέρα της, γύρω από ένα ασήμαντο ζήτημα. Ενώ το βίντεο κοινοποιήθηκε αρχικά ως μια φαινομενικά απλή απογοήτευση από μια κόρη για τη μαμά της, γρήγορα εξελίχθηκε σε κάτι πολύ μεγαλύτερο. Η ενότητα των σχολίων της πλημμύρισε από ανησυχίες από τους ακόλουθους, που κατηγόρησαν τη μητέρα της για άσχημη συμπεριφορά.
Αποκωδικοποίηση της viral τάσης “Pink Tote Mom”
Εκ πρώτης όψεως, το «Pink Tote Mom», μπορεί να μοιάζει με μια νέα τάση της μόδας (βλέπε τσάντες tote), αλλά δεν είναι, καθώς ρίχνει φως στο σοβαρό θέμα συναισθηματικής χειραγώγησης ή κακοποίησης από τους γονείς. Πρόκειται για τις μαμάδες (αλλά και τους μπαμπάδες), που συμμετέχουν σε δραματικές αναμετρήσεις με τα παιδιά τους για ασήμαντα ζητήματα (ίσως μια ροζ τσάντα tote), που επιμένουν στο ότι «έχουν πάντα δίκιο», ακόμα κι αν αυτό δεν ισχύει και ανεξάρτητα από το ποια είναι η ηλικία του παιδιού. Το βίντεο έγινε γρήγορα viral αν και η μικρή το διέγραψε έκτοτε -και άλλαξε την περιγραφή του προφίλ της σε “η μαμά μου δεν είναι χειριστική”-, παρόμοιες ιστορίες για συναισθηματική κακοποίηση από τους γονείς κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου, αφηγούμενες από τα ίδια τα παιδιά.
Η εξέλιξη της φράσης
Η viral φράση έχει εξελιχθεί για να περιγράφει εμπειρίες , όπου τα παιδιά υποτιμούνται, ταπεινώνονται, ακόμη και κακοποιούνται σωματικά από τους γονείς τους. Η τάση «Pink Tote bag» ξεπερνά το απλό viral και αγγίζει βαθύτερες ψυχολογικές ανάγκες. Όταν ασχολούμαστε και μοιραζόμαστε κοινές εμπειρίες, αυτό λειτουργεί ως ψηφιακή μορφή σύνδεσης, με τον εγκέφαλο και απελευθερώνει ντοπαμίνη, με παρόμοιο τρόπο με την ευχαρίστηση από κατανάλωσης σοκολάτας. Με με την οθόνη ως προστατευτικό φράγμα, το να μοιράζεσαι αρκετά και να είσαι αυθεντικός, ενθαρρύνεται ιδιαίτερα. Όταν βλέπουμε τις δικές μας εμπειρίες να αντικατοπτρίζονται στις ιστορίες άλλων, πυροδοτείται ένα «κι εγώ!», που μας κάνει να νιώθουμε τόσο προσωπικά επικυρωμένοι όσο και κοινωνικά συνδεδεμένοι. Είναι ένας τρόπος για να εκπληρώσουμε την έμφυτη ανάγκη μας για κοινότητα, η οποία διοχετεύεται πλέον μέσω ψηφιακών πλατφορμών, συμβάλλοντας στη μείωση των συναισθημάτων απομόνωσης.
Τι είναι η συναισθηματική κακοποίηση;
Η συναισθηματική κακοποίηση δεν είναι τόσο προφανής όσο η σωματική κακοποίηση. Ωστόσο, μπορεί να αφήσει βαθιά σημάδια στον ψυχισμό ενός παιδιού και να το επηρεάσει για το υπόλοιπο της ζωής του. Επηρεάζει αρνητικά ένα παιδί περιορίζοντας τις συναισθηματικές του ικανότητες, αλλάζοντας τη συμπεριφορά του, επηρεάζοντας την ικανότητά του να συγκεντρώνεται και να μαθαίνει στο σχολείο, βλάπτει την αυτοεκτίμησή του και παρέχει μια παραμορφωμένη άποψη, για το τι πρέπει να είναι οι γονείς. Η συναισθηματική κακοποίηση των παιδιών μπορεί να περιλαμβάνει φωνές, κριτική, αρνητικές στάσεις αλλά και στέρηση αγάπης, προσοχής και φροντίδας.
Εν κατακλείδι, η τάση “Pink Tote Mom” στρέφει την προσοχή στις πιο ανησυχητικές πτυχές της ανατροφής των παιδιών. Αντί να πρόκειται για μια νέα δήλωση μόδας ή να τονίζει την αγάπη για τις γυναικείες τσάντες, ρίχνει φως στην πιο σκοτεινή πλευρά της ανατροφής των παιδιών, εστιάζοντας στη συναισθηματική χειραγώγηση και σε τοξικές συμπεριφορές, που συχνά φαίνονται ασήμαντες αλλά είναι βαθιά επιβλαβείς. Πρόκειται για γονείς, συχνά μητέρες, που εμπλέκονται σε συναισθηματική χειραγώγηση, ασφυξία ή σκληρή συμπεριφορά για φαινομενικά ασήμαντα θέματα. Αυτές οι στιγμές, που συχνά χαρακτηρίζονται ως «μικρές απογοητεύσεις», μπορεί να έχουν μόνιμες επιπτώσεις στα παιδιά, ειδικά αν συμβαίνουν επανειλημμένα.
Πηγή: indiatimes.com