Είτε σας αρέσει είτε όχι, η φυσική κατάσταση είναι πλέον μέρος των social media, όπως οι selfies των διακοπών και το τοστ με αβοκάντο. Κάντε μόνο μια σύντομη κύλιση στη ροή σας και θα βρεθείτε παγιδευμένοι σε ένα «ναρκοπέδιο» με σχέδια προπόνησης, κινήτρων και extreme μεταμορφώσεις. Μερικές φορές είναι ενδιαφέρουσες. Περιστασιακά εμπνέουν. Τον υπόλοιπο καιρό είναι εντελώς ανυπόστατα και μάλλον ανόητα. Το πρόβλημα με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις αναρτήσεις για τη φυσική κατάσταση είναι, ότι με τόσους πολλούς «ειδικούς» που ξεπηδούν καθημερινά, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να ξεχωρίσεις την αλήθεια από την απάτη. Έτσι, οι πληροφορίες γίνονται πιο εκκεντρικές, οι δίαιτες γίνονται πιο ριζοσπαστικές και οι προπονήσεις γίνονται πιο ακραίες σε μια απέλπιδα προσπάθεια να τραβήξουν την προσοχή σας.
Κανένας πόνος, κανένα κέρδος
Αν περνάτε χρόνο στο Instagram, πιθανότατα έχετε συναντήσει αυτόν τον personal trainer που καυχιέται για το πώς η «περίφημη ημέρα των ποδιών», θα σας αφήσει ανίκανους να περπατήσετε για μια εβδομάδα. Ή εκείνο το μοντέλο γυμναστικής που σου λέει αν δεν πονάς το πρωί, πρέπει να προπονηθείς ακόμα πιο σκληρά την επόμενη φορά! Για αυτούς τους τύπους, η γυμναστική δεν είναι πλέον χόμπι. Είναι μια μορφή βασανιστηρίων. Αλήθεια τώρα, νιώθετε σε καλή φυσική κατάσταση αν είστε κουλουριασμένοι από τον πόνο σε μια λίμνη ιδρώτα και δακρύων στο τέλος κάθε προπόνησης;
Στην πραγματικότητα, το να σπρώχνεις τον εαυτό σου στα όρια και πέρα από αυτά, απλώς θα φρενάρει το σύστημά σου και θα σε κάνει να γυρίσεις προς τα πίσω. Η άσκηση είναι στρεσογόνος παράγοντας για το σώμα. Όταν αντιμετωπίζουμε μικρές ποσότητες, προσαρμοζόμαστε και γινόμαστε πιο δυνατοί. Αλλά πάρα πολύ άσκηση, θα καταστρέψει τα επινεφρίδια σας, θα μπλοκάρει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και θα εκτοξεύσει τα επίπεδα ενέργειάς σας σε έναν τοίχο από τούβλα. Ζορίστε τον εαυτό σας πολύ και προτού το καταλάβετε, θα βρεθείτε ξαπλωμένοι στον καναπέ εκτός δράσης για εβδομάδες. Έτσι επιστρέφετε στην αρχή και ο κύκλος επαναλαμβάνεται ξανά. Προπονηθείτε σκληρά, αλλά προπονηθείτε έξυπνα. Η συνέπεια για μήνες και χρόνια φέρνει αποτελέσματα – το να σέρνεστε στο έδαφος μετά από μερικές εβδομάδες υπερβολικής προπόνησης δεν κάνει τίποτα.
Η μόνη κακή προπόνηση είναι αυτή που δεν έγινε
Διόρθωση. Η μόνη κακή προπόνηση είναι αυτή όπου αναγκάσατε τον εαυτό σας να προπονηθεί όταν το σώμα σας φώναζε για ένα διάλειμμα. Η ξεκούραση και η αποκατάσταση είναι εξίσου σημαντικές για την υγεία και τη φυσική σας κατάσταση με την ίδια την προπόνηση. Μην ξεγελιέστε από το πλήθος των «χωρίς ρεπό». Δώστε χρόνο στο σώμα σας να ανακάμψει και δοκιμάστε μερικές νέες και ικανοποιητικές εμπειρίες που δεν περιλαμβάνουν αλτήρες ή squat.
Περισσότερη πρωτεΐνη = περισσότεροι μύες
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ΑΓΑΠΟΥΝ την πρωτεΐνη. Πιθανώς επειδή οι μεγάλες εταιρείες συμπληρωμάτων αγαπούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι αγαπημένοι σας influencers λατρεύουν να πληρώνονται από μεγάλες εταιρείες συμπληρωμάτων για να προωθήσουν τις μπάρες, και τα σέικ πρωτεΐνης. Μπορείτε να εντοπίσετε ένα μοτίβο εδώ; Η αλήθεια είναι, ότι δεν χρειάζεσαι πουθενά τόση πρωτεΐνη, όσο θα ήθελαν να πιστέψεις τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το σώμα σας μπορεί να επεξεργάζεται μόνο μια περιορισμένη ποσότητα πρωτεΐνης κάθε μέρα – οτιδήποτε άλλο είτε μετατρέπεται σε γλυκόζη είτε εκκρίνεται ως απόβλητο. Όλες οι έρευνες δείχνουν ότι πραγματικά δεν χρειάζεστε τίποτα πάνω από 1,4 – 1,6 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους.
Πρέπει οπωσδήποτε να σηκώνετε βάρη
Η φυσική κατάσταση δεν περιστρέφεται μόνο γύρω από τα squat και τις άρσεις θανάτου. Αν δεν σας αρέσει να σηκώνετε βάρη, μάντεψε τι; Δεν χρειάζεται. Υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για να παραμείνετε σε φόρμα και υγιείς χωρίς να πιάσετε μπάρα. Το όλο θέμα της φυσικής κατάστασης είναι να βρείτε κάτι που σας αρέσει, ώστε να μπορείτε να το ακολουθήσετε μακροπρόθεσμα.
Το Cardio είναι απαγορευτικό
Σύμφωνα με τη νεοδιορισθείσα «αστυνομία γυμναστικής», οτιδήποτε περισσότερο από ένα γρήγορο περπάτημα στο διάδρομο είναι ένα εισιτήριο μονής κατεύθυνσης για τον μυϊκό κανιβαλισμό. Αλλά με όλη αυτή την εστίαση στους μύες του καθρέφτη, είναι εύκολο να ξεχάσετε τον πιο σημαντικό σας μυ από όλους. Την καρδιά σας. Αυτό το παλλόμενο σύστημα κυττάρων που κυριολεκτικά σας κρατάει ζωντανούς. Δεν ζητάει πολλά, αλλά άσκηση μερικές φορές την εβδομάδα και θα κάνετε θαύματα για ολόκληρο το σώμα σας – χωρίς να θυσιάσετε κανένα από αυτά τα σημαντικά κέρδη. Ακριβώς όπως και σε κάθε μορφή άσκησης, η υπερβολή θα προκαλέσει περιττό άγχος στο σώμα και θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία.
Ο αδιάκοπος πόλεμος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατά των υδατανθράκων
Αν δεν υπάρχει γνήσιος ιατρικός λόγος, δεν υπάρχει λόγος να κόψετε τους υδατάνθρακες: και να γιατί. Οι υδατάνθρακες είναι μακροθρεπτικό συστατικό. «Μάκρο» που σημαίνει απαραίτητο για καλή υγεία. Εάν θέλετε πιο χαρούμενες ορμόνες, καλύτερο ύπνο και διάθεση και σταθερά επίπεδα ενέργειας – πρέπει να φάτε μερικούς υδατάνθρακες. Τα φρούτα, τα λαχανικά, οι γλυκοπατάτες, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα όσπρια είναι όλα υγιεινές πηγές υδατανθράκων, γεμάτες με απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα. Μην τα αποφεύγετε μόνο και μόνο επειδή σας είπε ο γκουρού εκπαιδευτής στο Facebook να το κάνετε. Ο πόλεμος κατά των υδατανθράκων ήταν επίσης μια ακόμη ευκαιρία για τις εταιρείες συμπληρωμάτων που διψούν για το κέρδος, να εισέλθουν και να τροφοδοτήσουν τις ανασφάλειές μας. Μην πέφτετε στη παγίδα. Η μόνη φορά που θα πρέπει να νιώθετε «ένοχοι» όταν τρώτε υδατάνθρακες, είναι αν κλέψατε τις πατάτες του διπλανού σας.
Τα καλά νέα είναι, ότι δεν χρειάζεται να πέφτετε στην παγίδα. Μπορείτε να περιηγηθείτε στις αναρτήσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης χωρίς να παρασυρθείτε σε μια άβυσσο από γυμναστές και χάπια αδυνατίσματος. Απλά πρέπει να ξέρετε τι να προσέξετε. Οι περισσότεροι ξέρετε τι χρειάζεται το σώμα σας και τι να προσέξετε.
Πηγή: vivolife.co.uk