Κρυμμένη μακριά από τον υπόλοιπο κόσμο στο νοτιότερο άκρο της Γης, η Ανταρκτική είναι αναμφισβήτητα από τα πιο συναρπαστικά και μυστηριώδη μέρη στον πλανήτη μας. Η πολυπόθητη έβδομη ήπειρος αιχμαλωτίζει τη φαντασία των ανθρώπων εδώ και αιώνες, υποσχόμενη θαύματα που προκαλούν δέος και εμπειρίες που αλλάζουν τη ζωή. Από την εξαιρετική γεωγραφία και τη μοναδική άγρια φύση της μέχρι την επιστημονική και ιστορική της σημασία, είναι ένα μέρος που για πολλούς είναι όνειρο ζωής.
Η Ανταρκτική έχει τη δική της Συνθήκη Διακυβέρνησης
Όταν οι άνθρωποι είδαν για πρώτη φορά την Ανταρκτική το 1820, ήταν η μόνη ήπειρος χωρίς αυτόχθονα πληθυσμό. Αρκετά έθνη γρήγορα τη διεκδίκησαν, γεγονός που οδήγησε σε σημαντική ένταση.Τελικά, το Δεκέμβριο του 1959, 12 χώρες υπέγραψαν τη Συνθήκη της Ανταρκτικής, μια άνευ προηγουμένου διεθνή συμφωνία για να κυβερνήσουν την ήπειρο από κοινού ως εφεδρεία για την ειρήνη και την επιστήμη. Έκτοτε, 41 άλλες χώρες έχουν υπογράψει τη Συνθήκη και συμμετέχουν σε ετήσιες συνεδριάσεις, όπου λαμβάνονται αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης της ανθρώπινης δραστηριότητας στην Ανταρκτική. Σήμερα, το Σύστημα Συνθήκης της Ανταρκτικής έχει επεκταθεί ώστε να περιλαμβάνει αυστηρές οδηγίες για την εμπορική αλιεία, τη σφράγιση και την πλήρη απαγόρευση της εξόρυξης και της εξερεύνησης ορυκτών.
Περιέχει το μεγαλύτερο μέρος του γλυκού νερού του κόσμου
Ένα απίστευτο 60-90% του γλυκού νερού του κόσμου είναι κλειδωμένο στο τεράστιο στρώμα πάγου της Ανταρκτικής, που είναι το μεγαλύτερο στη Γη! Καλύπτει 14 εκατομμύρια km² οροσειρών, κοιλάδων και οροπέδων της Ανταρκτικής. Αυτό αφήνει μόνο το 1% της Ανταρκτικής μόνιμα απαλλαγμένο από πάγο. Λίγες περιοχές είναι χωρίς πάγο το καλοκαίρι. Στο βαθύτερο του, ο πάγος έχει πάχος 4,5 χιλιομέτρα – αυτό είναι το μισό ύψος του Έβερεστ! Αν όλα έλιωναν, η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας θα ανέβαινε περίπου 60 μέτρα.
Η Ανταρκτική είναι έρημος
Με όλο αυτό το γλυκό νερό που συγκρατείται στο στρώμα πάγου, πώς θα μπορούσε η Ανταρκτική να είναι έρημος;
Όταν οι περισσότεροι από εμάς σκεφτόμαστε ερήμους, σκεφτόμαστε αμμόλοφους και υψηλές θερμοκρασίες, αλλά τεχνικά μια έρημος δεν χρειάζεται να είναι ζεστή ή αμμώδης, έχει να κάνει περισσότερο με το πόσο νερό δέχεται η περιοχή ως βροχή, χιόνι, ομίχλη ή ομίχλη. Έρημος είναι κάθε περιοχή που δέχεται πολύ μικρή ετήσια βροχόπτωση. Ο μέσος όρος σε όλη την ήπειρο είναι αρκετά χαμηλός ώστε να ταξινομηθεί η Ανταρκτική ως πολική έρημος.
Κάποτε ήταν τόσο ζεστή όσο η Μελβούρνη
Δεδομένου, ότι η πιο κρύα ποτέ θερμοκρασία ξηράς καταγράφηκε στην Ανταρκτική των -89,2°C, δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς την Ανταρκτική ως έναν ζεστό, εύκρατο παράδεισο. Αλλά δεν ήταν πάντα μια παγωμένη γη κλειδωμένη σε ένα τεράστιο στρώμα πάγου. Στην πραγματικότητα, η Ανταρκτική κάποτε ήταν σχεδόν τόσο ζεστή όσο η Μελβούρνη σήμερα. Οι ερευνητές έχουν υπολογίσει, ότι πριν από 40-50 εκατομμύρια χρόνια, οι θερμοκρασίες σε όλη την Ανταρκτική έφτασαν τους 17°C. Βρέθηκαν επίσης απολιθώματα που δείχνουν, ότι η Ανταρκτική κάποτε ήταν καλυμμένη με καταπράσινα δάση και κατοικούνταν από δεινόσαυρους!
Η χερσόνησος της Ανταρκτικής είναι μια από τις περιοχές που θερμαίνονται πιο γρήγορα στη Γη
Η χερσόνησος της Ανταρκτικής θερμαίνεται πιο γρήγορα από πολλές άλλες περιοχές στη Γη. Τα τελευταία 50 χρόνια, οι μέσες θερμοκρασίες σε όλη την Ανταρκτική έχουν αυξηθεί κατά 3°C, πέντε φορές τη μέση αύξηση στη Γη. Αυτό οδήγησε σε ορισμένες αλλαγές, όπως για παράδειγμα πού και πότε οι πιγκουίνοι σχηματίζουν αποικίες.
Δεν υπάρχει ζώνη ώρας της Ανταρκτικής
Το ζήτημα του χρόνου στην Ανταρκτική είναι δύσκολο. Στο Νότιο Πόλο οι γραμμές γεωγραφικού μήκους, που μας δίνουν διαφορετικές ζώνες ώρας σε όλο τον κόσμο, συναντώνται όλες σε ένα μόνο σημείο. Το μεγαλύτερο μέρος της Ανταρκτικής βιώνει 6 μήνες σταθερού φωτός το καλοκαίρι και 6 μήνες σκότους το χειμώνα. Ο χρόνος μοιάζει λίγο διαφορετικός χωρίς τους κανονικούς δείκτες για την ημέρα και τη νύχτα. Οι επιστήμονες που εργάζονται στην Ανταρκτική γενικά μένουν στη ζώνη ώρας της χώρας από την οποία αναχώρησαν, αν και αυτό μπορεί να προκαλέσει ορισμένα προβλήματα. Για παράδειγμα, στη χερσόνησο της Ανταρκτικής μπορείτε να βρείτε σταθμούς από τη Χιλή, την Κίνα, τη Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο και πολλές άλλες χώρες. Μπορείτε να φανταστείτε ότι εάν όλοι αυτοί οι γειτονικοί σταθμοί, τηρήσουν τις ζώνες ώρας του σπιτιού τους, θα μπορούσε να μπερδευτεί λίγο η προσπάθεια κοινής χρήσης δεδομένων και πόρων χωρίς να ξυπνήσει κατά λάθος ο ένας τον άλλον στη μέση της νύχτας!
Κάθε δρόμος είναι βόρεια!
Εάν στέκεστε στο Νότιο Πόλο, βρίσκεστε στο νοτιότερο σημείο της Γης. Δεν έχει σημασία από ποια πλευρά κοιτάς, κάθε κατεύθυνση είναι βόρεια. Γιατί λοιπόν μιλάμε για τη χερσόνησο της Ανταρκτικής ως τη Δυτική Ανταρκτική και για το τμήμα ακριβώς νότια της Αυστραλίας ως Ανατολική Ανταρκτική; Αυτό βασίζεται στον πρώτο μεσημβρινό, μια νοητή γραμμή που διέρχεται από το Γκρίνουιτς στο Ηνωμένο Βασίλειο σε 0 μοίρες γεωγραφικού μήκους. Αν σταθείτε στο Νότιο Πόλο και κοιτάξετε προς το Γκρίνουιτς, όλα στα αριστερά σας είναι η δυτική Ανταρκτική και όλα στα δεξιά σας είναι η ανατολική Ανταρκτική.
Έχει ενεργά ηφαίστεια
Η Ανταρκτική φιλοξενεί αρκετά ηφαίστεια και δύο από αυτά είναι ενεργά. Το Έρεβος, το δεύτερο υψηλότερο ηφαίστειο, είναι το νοτιότερο ενεργό ηφαίστειο στη Γη. Τοποθετημένο στο νησί Ross, αυτό το ηφαίστειο έχει μερικά μοναδικά χαρακτηριστικά, όπως σταλαγμίτες και αγάλματα πάγου που σχηματίζονται γύρω από αέρια που διαρρέουν κοντά στον ηφαιστειακό κρατήρα. Η πρώτη ανάβαση στο όρος Έρεβους έγινε το 1908. Το δεύτερο ενεργό ηφαίστειο βρίσκεται στο νησί Deception, μια ηφαιστειακή καλντέρα στα νότια νησιά Shetland. Κάποτε φιλοξενούσε έναν ακμάζοντα φαλαινοθηρικό σταθμό και αργότερα έναν επιστημονικό σταθμό, εγκαταλείφθηκε μετά την πιο πρόσφατη έκρηξη το 1969 και σήμερα είναι ένα συναρπαστικό μέρος για να επισκεφθεί κανείς!
Υπάρχει μια υποπαγετώνια λίμνη που ρέει κόκκινο αίμα
Το 1911 σε έναν απομακρυσμένο παγετώνα στην Ανατολική Ανταρκτική, παρατηρήθηκε ένα παράξενο φαινόμενο. Ο λευκός πάγος του παγετώνα Taylor βάφτηκε βαθύ κόκκινο από νερό που έρεε από βαθιά μέσα στον παγετώνα. Το 2017 οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι είχαν ανακαλύψει την αιτία. Το νερό που έρεε μέσα από τον παγετώνα προερχόταν από μια υποπαγετώνια λίμνη με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και οξειδωμένο σίδηρο, και όταν ήρθε σε επαφή με το οξυγόνο, ο σίδηρος σκούριασε, δίνοντας στο νερό την εντυπωσιακή κόκκινη απόχρωση του και το όνομά του: Blood Falls.
Διαμαντοσκόνη επιπλέει στον αέρα
Τα μετεωρολογικά θαύματα αφθονούν στην Ανταρκτική και η σκόνη διαμαντιών είναι ένα από αυτά! Αποτελείται από μικροσκοπικούς κρυστάλλους πάγου που μοιάζουν σαν παγωμένη ομίχλη. Καθώς οι κρύσταλλοι αιωρούνται στον αέρα, το ηλιακό φως τους κάνει να αστράφτουν, δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα που μοιάζει με ένα εκατομμύριο μικροσκοπικά αιωρούμενα διαμάντια. Η διαμαντένια σκόνη είναι επίσης υπεύθυνη για όμορφα οπτικά φαινόμενα όπως τα σκυλιά του ήλιου, τα φωτοστέφανα και τις κολόνες φωτός.
Χλωρίδα, πανίδα και ψάρια με αντιψυκτικό!
Υπάρχουν αρκετά ψάρια στην Ανταρκτική που έχουν ειδικές «αντιψυκτικές» πρωτεΐνες στο αίμα τους για να τα εμποδίσουν να παγώσουν στον πολικό ωκεανό. Υπάρχουν περισσότερα από 9.000 γνωστά είδη ζώων, συμπεριλαμβανομένων 46 ειδών πουλιών, 10 κητωδών (όπως οι φάλαινες δολοφόνοι και οι φάλαινες φυσητήρες), πολλά είδη φώκιας και 7 είδη πιγκουίνων. Υπάρχουν επίσης τουλάχιστον 235 είδη στους ωκεανούς της Ανταρκτικής, από σκουλήκια που ζουν στη λάσπη μέχρι θαλάσσια σαλιγκάρια και θαλάσσια πουλιά. Τέλος, υπάρχουν και 67 είδη εντόμων. Δεν υπάρχουν δέντρα ή θάμνοι και υπάρχουν μόνο δύο ανθοφόρα φυτά: το ανταρκτικό τρίχορτο (Deschampsia antarctica) και το ανταρκτικό μαργαριτάρι (Colobanthus prettynsis), βρύα και λειχήνες.
Η Ανταρκτική είναι ένα πραγματικά απίστευτο μέρος, σε αντίθεση με οποιοδήποτε άλλο μέρος στη γη. Αν αντέχετε το κρύο ξεκινήστε να σχεδιάζετε την περιπέτειά σας σήμερα!
Πηγή: auroraexpeditions.com.au