Έχεις νιώσει ποτέ αυτό το συναίσθημα όταν ακούς ένα υπέροχο τραγούδι, που κάνει, κυριολεκτικά, κάθε τρίχα στο χέρι σου να σηκώνεται;
Είναι γνωστό πως η ρίγη αυτή δεν έχει να κάνει με το κατά πόσο ένα τραγούδι είναι αντικειμενικά ωραίο. Ο καθένας, εξάλλου, έχει τα δικά του υποκειμενικά ακούσματα και είδη μουσικής που προτιμά. Ως εκ τούτου, το φαινόμενο της ανατριχίλας μπορεί να προέλθει από διαφορετικά τραγούδια, σε διαφορετικά άτομα.
Αυτό που δε γνωρίζαμε, ωστόσο, μέχρι πρότινος, είναι ότι η συγκεκριμένη ανατριχίλα ενδεχομένως να συνδέεται με τις μεθόδους επεξεργασίας συγκεκριμένων συναισθημάτων από τον ανθρώπινο εγκέφαλο και, για το λόγο αυτό, δεν είναι όλοι σε θέση να την αισθανθούν. Διαβάστε τη μεθοδολογία και τα πορίσματα πρόσφατης έρευνας.
Πώς η έρευνα μελετά την ανατριχίλα που προκαλείται από τη μουσική
Ο Μάθιου Σακς, πτυχιούχος του Χάρβαρντ, διεξήγαγε μια μελέτη το 2016, στην οποία συμμετείχαν άτομα που παθαίνουν ρίγη κατά τη διάρκεια της ακρόασης της αγαπημένης τους μουσικής. Η έρευνα περιλάμβανε 20 συμμετέχοντες, 10 από τους οποίους παραδέχθηκαν ότι νιώθουν, ορισμένες φορές, ρίγη ακούγοντας μουσική, ενώ οι υπόλοιποι 10 δεν την είχαν νιώσει ποτέ. Διερευνώντας πώς προκαλείται η ρίγη, οι ερευνητές σάρωσαν τους εγκεφάλους όλων των συμμετεχόντων, για να ανακαλύψουν αν οι εγκέφαλοι των συμμετεχόντων των δύο ομάδων έχουν, μεταξύ τους, διαφορετικές δομές.
Τα πορίσματα της έρευνας
Η έρευνα έδειξε ότι όσοι αναπτύσσουν ψυχικούς και σωματικούς δεσμούς με τη μουσική, τείνουν να έχουν πυκνότερο όγκο ινών, που συνδέουν τον ακουστικό τους φλοιό με τις περιοχές που επεξεργάζονται τα συναισθήματα. Αυτό σημαίνει ότι τα δύο μέρη του εγκεφάλου επικοινωνούν καλύτερα και αποτελεσματικότερα. Εξαίρεση αποτελεί η ανατριχίλα που προκαλείται από αναμνήσεις οι οποίες συνδέονται με ένα συγκεκριμένο τραγούδι, κάτι το οποίο είναι αδύνατο να ελεγχθεί σε εργαστηριακό περιβάλλον. Τα ευρήματα της έρευνας έχουν δημοσιευθεί στο Oxford Academic.
Πηγή: www.indy100.com