Πολλοί είναι εκείνοι που όταν έρχονται αντιμέτωποι με τις ημικρανίες βιώνουν έντονη ευαισθησία στον ήχο κατά τη διάρκεια του πόνου. Μάλιστα, οι περισσότεροι άνθρωποι, σε αυτές τις περιπτώσεις, διαπιστώνουν ότι η αποφυγή του θορύβου εδνέχεται να βοηθήσει στην ανακούφιση της ημικρανίας.
Ωστόσο, αυτό μπορεί να μην ισχύει απαραίτητα. Καθώς οι άνθρωποι αναζητούν νέους τρόπους για την πρόληψη ή τη θεραπεία των πονοκεφάλων, υπάρχει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον από την ιατρική κοινότητα για τη χρήση της ηχοθεραπείας. Πάμε, λοιπόν, να εξετάσουμε τα στοιχεία που υποστηρίζουν τη μουσικοθεραπεία και τους αμφιωτικούς ρυθμούς για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ημικρανίας.
Μπορεί η μουσικοθεραπεία να θεραπεύσει ημικρανίες ή πονοκεφάλους;
Η ικανότητα της μουσικής να μετατοπίζει την εστίαση μακριά από τον πόνο, να προκαλεί χαλάρωση και να βελτιώνει τη διάθεση μπορεί να την καταστήσει χρήσιμο συμπλήρωμα στις παραδοσιακές θεραπείες. Ενώ η αποτελεσματικότητά της ποικίλλει από άτομο σε άτομο, η εξερεύνηση της καταπραϋντικής δύναμης της μουσικής είναι μια μη επεμβατική και προσιτή επιλογή για όσους αναζητούν ανακούφιση από πονοκεφάλους και ημικρανίες!
Ποια είναι τα είδη μουσικής για ημικρανία;
Στην προαναφερθείσα μελέτη που αφορούσε ενήλικες με ημικρανία, το πρόγραμμα θεραπείας αναπτύχθηκε χρησιμοποιώντας οργανική μουσική. Χρησιμοποιήθηκαν διάφορα στυλ, όπως:
- κλασική μουσική
- τζαζ
- έθνικ μουσική
Με βάση αυτά τα ευρήματα, η οργανική μουσική μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της βέλτιστης χαλάρωσης. Σκεφτείτε κομμάτια με πιο αργούς ρυθμούς – μεταξύ 40-80 αμφιωτικών παλμών το λεπτό – και λιγότερες ορχηστρικές φωνές.
Τι είναι οι αμφιωτικοί παλμοί και πώς λειτουργεί για τον πόνο της ημικρανίας;
Οι αμφιωτικοί παλμοί είναι μια ακουστική ψευδαίσθηση που συμβαίνει όταν ο εγκέφαλος επεξεργάζεται ταυτόχρονα δύο ήχους σε ελαφρώς διαφορετικές συχνότητες. Το μυαλό προσπαθεί να συμβιβάσει τις διαφορές δημιουργώντας έναν τρίτο τόνο, γνωστό ως αμφιωτικό τόνο.
Ποια συχνότητα είναι καλύτερη για την ημικρανία;
Επειδή υπάρχουν λίγες μελέτες σχετικά με τους αμφιωτικούς παλμούς και την ημικρανία, είναι ασαφές να γνωρίζουμε ποια συχνότητα είναι καλύτερη.
Ορισμένοι νευρολόγοι προτείνουν τη χρήση μιας συχνότητας που ευθυγραμμίζεται με τα φυσικά κύματα του εγκεφάλου.
Έτσι, διάφοροι τύποι εγκεφαλικών κυμάτων χτυπούν σε διαφορετικές συχνότητες και συνδέονται με διαφορετικές καταστάσεις συνείδησης, εγρήγορσης και χαλάρωσης.
Ποιους ήχους πρέπει να αποφεύγουμε;
Όταν αντιμετωπίζετε ημικρανίες, συνιστάται να αποφεύγετε τους δυνατούς και ενοχλητικούς ήχους που μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματά σας. Η μουσική υψηλής έντασης, οι προειδοποιητικοί συναγερμοί και τα θορυβώδη περιβάλλοντα μπορούν να προκαλέσουν ή να εντείνουν τις κρίσεις ημικρανίας.
Επιπλέον, ξαφνικοί και αιχμηροί ήχοι όπως κόρνες αυτοκινήτων ή δυνατοί θόρυβοι θα πρέπει να αποφεύγονται, καθώς μπορεί να διαταράξουν την ηρεμία σας και ενδεχομένως να επιδεινώσουν τον πονοκέφαλο σας.
Πηγή: www.healthline.com