Η ιστορία έχει δείξει την ικανότητα της μουσικής να ψυχαγωγεί και να θεραπεύει. Νέα έρευνα γύρω από τη σονάτα για πιάνο “D Major K448” δείχνει, πως αποθαρρύνει την εμφάνιση επιληπτικών κρίσεων. Έχει αποδειχθεί και παλαιότερα, ότι η ακρόαση ορισμένων κομματιών του Μότσαρτ, συγκεκριμένα της Σονάτας για πιάνο σε ντο μείζονα (K545) και της σονάτας για δύο πιάνα σε ρε μείζονα (Κ448), συνοδεύονταν από μείωση στην επιληπτική δραστηριότητα. Αλλά οι προηγούμενες μελέτες δεν ήταν σε θέση να πουν, γιατί συμβαίνει με αυτά και όχι με άλλα μουσικά κομμάτια.
Η νέα έρευνα εξηγεί γιατί συμβαίνει αυτό
Μια νέα μελέτη έχει ρίξει φως στο γιατί ορισμένα μουσικά κομμάτια που συνέθεσε ο Μότσαρτ, μπορεί να έχουν αντισπασμωδικό αποτέλεσμα σε άτομα με επιληψία. Στη μελέτη συμμετείχαν άτομα με ανθεκτική εστιακή επιληψία των οποίων οι κρίσεις δεν μπορούσαν να ελεγχθούν πλήρως με φάρμακα. Οι συμμετέχοντες άκουσαν το κομμάτι “K448” του Μότσαρτ, καθώς και μουσικά είδη που τους άρεσαν και ένα κομμάτι του Βάγκνερ. Τα αποτελέσματα έδειξαν, ότι υπήρξαν μειώσεις στην επιληπτική δραστηριότητα στον εγκέφαλο μετά από 30 δευτερόλεπτα /ή περισσότερο) ακρόασης του κομματιού “K448”. Το πιο σημαντικό αποτέλεσμα καταγράφηκε στο τμήμα του εγκεφάλου, που σχετίζεται με την αναγνώριση των συναισθημάτων. Οι ασθενείς στην τρέχουσα μελέτη δεν είχαν καμία αλλαγή στην εγκεφαλική δραστηριότητα όταν εκτέθηκαν στα άλλα μουσικά κομμάτια.
Ο ρόλος της δομής της μουσικής
Οι συγγραφείς της έρευνας εξέτασαν τη δομή της μουσικής και διαπίστωσαν, ότι οι αλλαγές μεταξύ των μεγαλύτερων μουσικών τμημάτων του κομματιού συνδέονταν με αυτό το θεραπευτικό αποτέλεσμα. Η σονάτα για πιάνο δημιουργεί μια αναγνωρίσιμη μελωδία υψηλής επανάληψης, «οργανωμένη από αντιθετικά μελωδικά θέματα, το καθένα με τη δική του υποκείμενη αρμονία». Η δομή του κομματιού αποδείχτηκε καταπραϋντική. Αυτού του είδους η μουσική δομή έχει θετική συναισθηματική επίδραση, η οποία συμβάλλει στη θεραπευτική επίδραση του κομματιού.
Ανάγκη για μη επεμβατικές θεραπείες
Η επιληψία οδηγεί σε επαναλαμβανόμενες κρίσεις, που κυμαίνονται από ήπιες έως σοβαρές. Μόνο στην Ινδία υπάρχουν 10 εκατομμύρια άνθρωποι με επιληψία και περίπου το ένα τρίτο των ατόμων με επιληψία θεωρούνται ανθεκτικοί στα φάρμακα. Η αναζήτηση μη επεμβατικών θεραπειών που δεν βασίζονται σε φάρμακα είναι επομένως κρίσιμη για τη θεραπεία. Η εξήγηση, του γιατί οι μελωδίες του Μότσαρτ μειώνουν την επιληπτική δραστηριότητα, μπορεί να οδηγήσει στην έρευνα περισσότερων οδών για μη επεμβατικές θεραπείες.
Οι συγγραφείς προτείνουν, ότι θα πρέπει να διεξαχθούν περισσότερες μελέτες για μουσική με παρόμοιες δομές, για να διερευνηθούν περαιτέρω αυτά τα ευρήματα και οι θεραπευτικές τους δυνατότητες. «Το απόλυτο όνειρό μας είναι να ορίσουμε ένα «αντιεπιληπτικό είδος μουσικής και να χρησιμοποιήσουμε τη μουσική για να βελτιώσουμε τη ζωή των ατόμων με επιληψία», έγραψε ο Robert Quon από το Dartmouth College, ο οποίος συνέταξε τη μελέτη.
Πηγές: www.epilepsy.org.uk, www.theswaddle.com